Cikkek

A gasztronómia mindent áthat, két könyv és egy rádióműsor, az amit a hétvégére ajánlunk. Akinek mindez kevés lenne, már beszerezheti a Magyar Konyha szeptemberi lapszámát az újságárusoknál.



Életem egyik nagy csetreszügyi visszaigazolása volt, amikor a méltán népszerű Downton Abbey sorozatban megláttam egy teáskannát. A látvány azért villanyozott fel, mert a széria­gyártott termék egy példányának magam is birtokosa vagyok. Lelkesedésem mérséklődött, amikor realizáltam, hogy az alagsor lakói, vagyis a személyzet fogyasztott belőle, nem a fent lakó kékvérek. Sebaj, a műfaj iránti rajongásom nem kopott. Azzal nyugtattam magam, hogy hosszú az út az első herendi készletig.



Teázni persze addig is kell, ha az alkalom úgy hozza, ünnepélyes keretek között. Az útmutatót ehhez a Downton Abbey sorozat stábja adja. A hivatalos Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyvben kapunk édes és sós recepteket, variációkat szendvicsekre, lekvárokra, zselékre, hasznos ötleteket a terítéshez, adalékokat a britek teakultúrájához, a ­kortyolás mikéntjéhez, eligazítást a csésze helyes emeléséhez. Ezen a ponton tisztázzák a félreértést, hogy a közhie­delemmel ellentétben a kisujjat bárdolatlanság egyenesen és felfelé tartani.

A könyv fergetegesen szellemes, a fordító, Hajós Szandra sziporkázik a kultúrtörténeti fejezetben és akkor is, amikor a sznob Crawley család gondolatait kell magyarra átültetni. A könyv kézhezvétele óta teapartit akarok adni, tudva azt, hogy az angoloknál a műfaj életforma, afféle kapaszkodó a mindennapokban, egyúttal menedék. Utóbbi igazolására álljanak itt Lord Grantham, ­vagyis a családfő szavai:

„Szokás szerint a valóság alulmúlta a várakozásainkat. Menjünk teázni!”


A hivatalos Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyv, 21. század Kiadó


Lakodalom van a mi utcánkban!

Ki ne járt volna falusi lagziban, ahol az asszonyok összeadták azt a többtucatnyi süteményt, amitől rogyadozott minden asztal. A Magyar Konyhánál úgy képzeljük, hogy ezekben a lakodalmakban legalább hetvenhétféle süteményt szolgáltak fel. A könyv nászajándéknak is remek, emellett minden konyha elengedhetetlen része, annál is inkább, mert csokorba szedi lakodalmas klasszikusainkat. Szót kérnek a könyv lapjain szívbéli pogácsáink, emellett sós rudak, hasék, rolók, kiflik, patkók, islerek, különféle aprósütemények. Nem maradunk adósak a linzerkarika, a non-plus ultra, a mézes krémes, a hatlapos, a roppanós tetejű dobostorta, a grillázs, a hájas sütemények receptjével sem.

De felvonul a kókuszkocka, a méteres kalács, a női szeszély, a piskótatekercs, a barackmag, a lakodalmas perec, az összekulcsolt kalácsok, a preckedli is. Könyvünkkel lakodalmas asztalt terítünk, ahol minden olyan, ahogy a vőfélyversekből kitetszik. Így, ha esküvő dolgában önre, esetleg családjára kerülne a sor, tudni fogja, mivel kínálja a násznépet. (A könyv kapható a Libri és a Líra üzleteiben, de megrendelheti szerkesztőségünkben is elofizetes@magyarkonyhakiado.hu, ára: 4990 Ft).


77 lakodalmas sütemény, Magyar Konyha Kiadó


Elmélkedés a zsírosdeszkáról


Lapunk főszerkesztőjének műsora, a Szellem a fazékból szombatonként 9.30-tól hallható a Kossuth Rádióban. Vinkó József szeptember 3-án egy igazi hungarikumról, a zsíroskenyérről értekezik. Szerinte a zsíroskenyér a magyarság csúcsteljesítményei közé tartozik, elvégre annyi változata ismert, mint az olasz száraztésztának, és jellemző nemzeti karakterünkre is, hiszen mi pofára, a kenyér meg mindig a zsíros felére esik. Ráadásul a zsírosdeszka a magyar konyha leghétköznapibb eledele. Semmi flanc, molekuláris gasztronómia: maga a megtestesült megbízhatóság. Eheted reggel, délben, este, összehajthatod és a zsebedbe teheted, s ha megszikkad a csomagolópapírban, csak finomabb lesz. A nagy Hamburger Összeesküvés előtt mindenki ezt ette. Mégsem volt annyi kövér gyerek, mint ma. További részletek szombaton 9.30-tól a Kossuth Rádióban.


Ha mindez nem lenne elég, lapunk szeptemberi száma már kapható az újságárusoknál! 


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra