Cikkek

Zirig Árpád

2021. december 23.

pinch of nom , Kate Allinson , Kay Fearherstone

Mindenki úgy szeretne lefogyni, hogy közben nem sanyargatja magát, nem mozog, nem csinál semmit, csak eszeget és hopp, valamitől leugrik tíz kilócska. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de vagy betegség van a háttérben, vagy egy csoda. Évről évre jelennek meg könyvek, amik állítólag ezt az isteni közbeavatkozást receptek és tippek formájában hozzák el, de azt hiszem, alapos életmódváltás nélkül egyik sem hoz tartós sikert. Hogy ezen a 270 oldalon ott van-e a megváltó karcsúsítás lehetősége, nem tudom, de az biztos, hogy mindegyik fogást tételesen kammognánk végig.

A Pinch of Nom blog ételeibe jó eséllyel már sokan belefutottunk. Azok, akik pörgetik az internet angol nyelvű felét, már találkozhattak a dolgaikkal, hisz Kate Allinson és Kay Fearherstone munkája hivatkozási alappá vált az évek során – magyar nyelven is sokszor bukkanhatunk rájuk a reformkosztos blogokon és csoportokban, igaz, sajnos gyakran hivatkozás nélkül, kicsit átalakítva mutatják be sajátként az ő receptjeiket. „Kerüld a középszerűséget: plagizálj a legjobbaktól” – írta néhány éve a csodálatos költőnőnk, Gergely Edit, de talán maga sem gondolta, hogy mindez mennyire igaz lesz egyszer a konyhai bestsellerekre és a követőikre.

Egészséges és finom, hirdeti a cím, és ki ne szeretne ebben az ígéretpárosban hinni?

Az, hogy vagy másfél millió követője van a PON-nek, valamit azért jelez abból, hogy nem művelik rosszul a munkájukat -  a Gabo kiadónál magyarul is megjelent könyvük 100, állítólag karcsúsító, de biztosan nagyon gusztusos fogást kínál.

A tartalmi felosztás egyszerű, de működő: reggelik, ebédek, gyors fogások, raguk és levesek, sütőben sült csemegék, nassolnivalók, köretek és édességek követik egymást. Minden színes, minden harsány, minden igazán kívánatos – öröm már a lapozgatás is, mert Kate és Kay valóban változatos, jól megkomponált dolgokat tesz elénk.

A leírások okosak, követhetők és a jó bennük, hogy nem igényelnek túl nagy alaptudást, nem profikra, hanem az átlagemberekre szabták őket. Nekem tetszik, hogy nem önsanyargatós reformkonyha került a lapokra, hanem olyan igazi ételek – nem tudom, hogy karcsúsít-e egy cajun bableves vagy a kubai marharagu, de szó nélkül leülnék azok elé a tányérok elé, amiket a szerzők kínálnak.

Kiadó: Gabo
Ár: 6990 Ft


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra