Cikkek

Orbán Szilvia

2022. június 17.

A platform mindig teret ad a kreativitásnak, és a folyamatosan felbukkanó receptek között nem is olyan nehéz érdekes ötleteket találni.

Az embernek néha úgy tűnik, hogy a kalandvágyó tinik minden héten felkapnak valami új ételt a TikTokon, amiből aztán persze néhány nap alatt megszületik a következő, követendő trend. Legyen az egy fűszeres salátával megpakolt szendvics, egy kókusztejjel felturbózott kóla, egy rösztialapra készült avokádós „pirítós”, vagy épp csokiköpenybe bújtatott datolya, a leleményes, könnyű recepteknek se vége, se hossza.

Azonban bármennyire is ötletesek ezek a trendek, valahogy úgy érezzük, hogy mindig vannak olyan, ugyanannyira érdekesnek tűnő receptek, amelyek valamiért nem feltétlenül érik el a nagy többség ingerküszöbét. A nyárelő legszebb, legillatosabb, legszínesebb időszakához, amelyet épp megélünk, remekül illenek a platformon fellelhető, látványos és színpompás receptek, ezekből mutatunk most meg néhányat.

Lazac poke ropogós rizspapírban

Van egy irányzat a közösségi médiában, amikor azon van a hangsúly, hogy az étel minél csinosabb legyen – gyakorlatilag úgy cicomázzák fel az adott fogást, hogy annak nincs különösebb oka, kivéve, hogy mosolyt csaljon az arcokra. Ilyen is kell néha, és társaságban kifejezetten jól működhetnek az ilyen bolondozások. Az alábbi, virágformára vágott, majd kisütött rizslapra pakolt lazac poke is ilyen, és be kell látnunk, a látvány tényleg elragadó.

Mandulás-mandarinos piskótatekercs

Ez a rolád mindenki arcát felderíti, ráadásul az ízek is harmonikusak: a piskóta kellemesen mandulás, a krém nem túl édes, a középen virító, vidám és lédús citrus pedig elképesztően frissé és könnyeddé teszi a süteményt. Nehéz eldönteni, hogy mi okoz nagyobb élvezetet: a 6 egész mandarin beletekerése a tésztába, vagy a desszert felszeletelése. Ez az a süti, amit imádni fognak a legközelebbi kerti partin.

Chilis-uborkás csirketál

A chili crisp szósszal feldobott, zöldfűszeres, pirított szezámmagos uborkasalátával és barnarizzsel tálalt, csont nélküli csirkecomb izgalmas és látványos hétköznapi vacsoraötlet. Fűszeresség, ropogósság, könnyedség – minden megvan benne, amire egy fárasztó nap végén szükségünk van.

Hamis bolognese lencséből

Ezt a húsmentes szószt a kitalálója eredetileg egy vega lasagne recepthez kísérletezte ki, de simán megállja a helyét némi spagettire pakolva is. Ha kedvünk tartja, a receptet kiegészíthetjük akár más zöldségekkel – például cukkinivel vagy padlizsánnal – is, legyünk kreatívak. A videóban felvetett ötlet pedig, miszerint a zöldségek különbözőképpeni vágásával (szeletelés, kockázás, aprítás, reszelés) az étel textúráját gazdagabbá tehetjük, egy nyerő gondolat. A balzsamecet és a szójaszósz kettősét tovább erősíthetjük akár egy kis worcestershire szósszal is, valószínűleg az sem árt ennek az ételnek.

Joghurt bark

Eredetileg a bark nevű finomságot általában csokiból készítik: a megolvasztott és vékonyan szétterített csokoládéalapra mindenféle finomságot szórnak: karamellt, gyümölcsöket, magvakat, mentolos cukrot – lényegében bármit. A megszilárdult, telepakolt csokilapot aztán rusztikusan nagyobb darabokra törik, és úgy tálalják. Ennél a verziónál viszont a tiktoker natúr joghurtot használt. A recept maga végtelenül egyszerű, egészséges és az idők végezetéig variálható. Aki egyszerűségre törekszik, szórjon az édesített joghurtra némi reggelizőpelyhet, de aki valami különlegesebbre és látványosabbra vágyik, meghintheti az alapot akár ehető, színes virágszirmokkal is. Persze a klasszikusok – a bogyós gyümölcsök, a csoki, a tengeri só – is tökéletesen beválnak. Az előttünk álló meleg napokra ez a fagyasztott finomság kiválóan megfelel.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra