Az előző évekhez hasonlóan bemutatjuk a nagy francia csokoládé mesterek idei húsvéti kollekcióját. És mutatunk néhány hazai műhelyet is, ahol óvatosan ugyan, de készültek ünnepi kínálattal ebben a nálunk még szűk szegmensben.
Többször írtunk róla, hogy jeles alkalmakkor a franciák előszeretettel koronázzák meg az étkezéseket jófajta csokoládéval.
Minőségben nincs pardon: a borsos árért a vásárlók elvárják a legjobb alapanyagokat és az igényes technológiai kivitelezést.
Ettől persze még fogynak az olcsóbb tömegtermékek a szupermarketekben, de elég csak egy francia kisváros főutcáján végigmenni ahhoz, hogy lássuk, mekkora kultusza (és piaca) van a kézműves csokoládéknak.
Attól függően, hogy kifejezetten csokoládéműhelyről, cukrászdáról vagy szállodáról van szó, úgy alakul a kínálat: kisebb vagy nagyobb csokifigura választék; egyedi vagy kisszériás, az artisztika kategóriájába tartozó alkotások; húsvéti sütemények, torták tűnnek fel a különböző kollekciókban.
À LA MÈRE DE FAMILLE
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/A-La-Mere-de-Famille-05-770x_.jpg?token=5a8c60d984bf64445ba3d033c6c9cead)
LES OEUFS BROUILLÉS - ez a neve az idei alkotásnak, amely kicsit sem szokványos. Bár inkább tükörtojásra hasonlít, a kifejezés valójában magyarul a rántotta megfelelője - kissé kitekert logikával azonban itt egy másodlagos jelentésre utalnak, így lett az értelme “Haragos Tojások”.
Ez tökéletesen leolvasható a pralinéfigurák duzzogó arckifejezéséről. Ráadásul össze vannak zárva egy dobozban, így csak egy módon lehet véget vetni a viszálynak: meg kell enni őket.
PIERRE HERMÉ
Hermé alkotásaiban az art brut művészeti irányzat, a tenger által simára csiszolt kavicsok, az uszadékfa érdes felülete vagy a fosszíliák mintázata ismerhető fel. Béatrice Arthus-Bertrand szobrász munkáiból merített ihletett ösztönös és sallangmentes húsvéti kollekciója főszereplőjéhez, az ÉXUBERANT (buja) névre keresztelt, piemonti mogyorópralinéval töltött csokoládétojáshoz, amelyről így mesél:
Az ünnep alkalmából a szezonális macaronválogatás csomagolásán is megjelenik a fenti motívum.
JEAN-PAUL HÉVIN
Jean-Paul Hévin a DES LENDEMAINS QUI CHANTENT (Dúdolgatós másnapok) optimista és reményteljes üzenetével idézi fel a reggeli készülődés során énekelgetett slágereket, amelyek egész napra boldoggá teszik az embert.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Jean-Paul-Hevin-FB-01-770x_.jpg?token=3bc03f41169037497f86540c41279d0a)
A MON MANÈGE À MOI (Az én körhintám) 68%-s kakaótartalmú csokoládéból készült tojás belsejében töltött és töltetlen ét- és tejcsokoládé figurák rejtőznek.
ALAIN DUCASSE
A Ducasse csokoládék mindegyikére jellemzőek a geometrikus vonalak, a figurák olyanok, mintha egyenesen egy tömbből faragták vagy esztergálták volna őket.
A klasszikus húsvéti formák (tyúk, tojás, harang, nyúl) és a tengeri állatok (homár, tarisznyarák, fésűkagyló, szardínia) mellé most érkezett néhány újabb, mint a polip vagy a görög mitologikus alak, a kiméra. Ez utóbbi a Copinson nevet kapta, amely a francia tyúk, nyúl és hal szótagjaiból szerkesztett mozaikszó.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Alain-Ducasse-FB-01-770x_.jpg?token=984763e59d84950dee5290e7cf08b883)
Mindegyik figura kapható önállóan, de miniatűr formájukban megtalálhatóak a tojás alakú bonbonierben is.
PHILIPPE CONTICINI
A népszerű cukrász egy matrjoska típusú csokitojással készült 2022-ben: az átlyuggatott tejcsokoládé tojásban gazdag, mogyoró- és manduladarabos pralinéba ágyazva található egy arannyal borított kisebb tojás, benne kakaóporral bevont mandulaszemekkel.
Öt darab aranyszelvényt is elrejtettek a tojásokban, amelyekkel többek között Conticini mesterkurzusára lehet részvételi lehetőséget nyerni.
A húsvéti kollekcióban szerepel egy fészket formázó torta is, amelyben a csokoládé és a praliné összes textúrája jelen van.
NINA MÉTAYER - DÉLICATISSERIE
Nina Métayer-nál a vezérfonal a békét jelképező olajág. Tudni kell, hogy mint a divatban, a cukrászatban is hónapokkal korábban elkészülnek a szezonális kreációk tervei - akkor még nem lehetett sejteni, hogy ennek mára ilyen szomorú aktualitása lesz.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Nina-Metayer-Delicatisserie-FB-04-770x_.jpg?token=651f9d6e3b88b0b49c120193bd410f88)
A kakaós ostyalevelekkel borított ét- vagy tejcsokoládé tojásban ropogós praliné bonbonok és vegán csokoládéval bevont mandula- és mogyorószemek rejtőznek.
Ugyanezzel a díszítéssel készül egy torta is, amelyben a kalamata olajbogyó és olívaolaj kap főszerepet a mogyoró, a csokoládé és a citrusfélék mellett.
ANNE CORUBLE - THE PENINSULA PARIS
A hotel séfje két kreációval készült az ünnepre. Az ŒUF FOUET a vendég számára többnyire láthatatlan cukrászati alapeszközt, a habverőt formázza madagaszkári étcsokoládéból, tejcsokoládés, vaníliás, kardamomos ganache-sal töltve. A könnyed tejszínhabnak látszó kupola valójában vaníliás fehércsokoládéval bevont enyhén sós mogyorópraliné.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/The-Peninsula-Paris-FB-03-770x_.jpg?token=550b3d0000b1169a30066e902249ecd3)
A DANCING LEAVES (Táncoló Levelek) névre hallgató tojás a szálloda halljában elhelyezett kristályszoborra tesz utalást. A csokoládétojást elképesztően filigrán cukorlevelek díszítik. A Manjari étcsokoládé burokban pekándiós, sós, kávés praliné rejtőzik.
NICOLAS CLOISEAU - LA MAISON DU CHOCOLAT
A PLUME DE PAQUES (Húsvéti Toll) olyannyira limitált kiadás, hogy mindössze egy darabot árulnak belőle a webshopban.
A kézzel készített 6 kilós ötvösmunka mintegy 200 darab pihével díszített külső rétege látni engedi a benne lévő második aranyozott tojást, de ami nem látszik, az a benne lévő 75 deka vegyes bonbon. Az ára 2500 euró, tessék igyekezni, mielőtt valaki elviszi!
YANN COUVREUR
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Yann-Couvreur-FB-01-770x_.jpg?token=64ced4d1fc0b0322e9eea5a04ff30e30)
Ha rókát látunk csokoládéba öntve, biztosak lehetünk benne, hogy Yann Couvreur alkotásával van dolgunk. Az idei verzió ehető bonbonier formáját öltötte, tele finomabbnál finomabb ét-, tej-, szőke- és fehércsokoládé figurákkal.
CÉDRIC GROLET - LE MEURICE
A virtuóz, aki az eredetire megtévesztésig hasonló gyümölcs desszertjeivel és hipnotikus tortáival lett világhírű, idén a mandulát választotta.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Cedric-Grolet-Le-Meurice-FB-02-770x_.jpg?token=499c51095168b4acf759c09227c6be74)
A vékony csokoládékéreg alatt sós mandulapraliné lapul. Négyféle méretben rendelhető, Alain Ducasse manufaktúrájából származó 75%-os ét- vagy 45% tejcsokoládé bevonattal.
ALLÉNO & RIVOIRE
Yannick Alléno sokszorosan Michelin-csillagos séf merőben új szemléletet hozott a csokoládé világába:
szakácsként a mártásokkal kapcsolatos forradalmi újításait alkalmazza a cukrászatban is.
Aurélien Rivoire cukrásszal nem kisebbre vállalkoztak, mint hogy a mindenki által ismert csokoládéból alkossanak valami egészen újat és meglepőt.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Alleno---Rivoire-FB-02-770x_.jpg?token=514b292031e032ed670257162fc8c614)
Az ŒUF À PLAT (tükörtojás, de szó szerint lapos tojás) sorozat szándékosan letisztult formavilágával az ízekre irányítja a figyelmet.
A négyféle méretben rendelhető dínó-, sárkány-, tyúk- és teknőstojás pekándiós, puffasztott rizses és törökmogyorós töltelékkel készül.
FRANÇOIS PERRET - RITZ
A cukrász védjegye a madeleine sütemény, amelyet azonban a legritkábban készít az eredeti recept szerint, ellenben a fésűkagyló formát a legmeghökkentőbb variációkban alkalmazza. Ebben az évben a Ritz húsvéti tojásai is ezt a kapták. Ét-, tej- és fehércsokoládé változatban rendelhető.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Francois-Perret-Ritz-FB-01-770x_.jpg?token=078defb6863b5a7ac58a9575e24c030d)
Madeleine formájú torta és töltött teasütemény egészíti ki az ünnepi kínálatot.
MAXIME FRÉDÉRIC - LE CHEVAL BLANC PARIS
A legújabb 3-csillagos párizsi étterem főcukrásza, Maxime Frédéric saját jogán is elnyerte a Michelin elismerését a Passion Dessert díjjal. A néhány hónapja nyitott hotelnek ez az első húsvéti kollekciója, rögtön két figyelemreméltó alkotással.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/Maxime-Frederic-Cheval-Blanc-FB-02-770x_.jpg?token=5cd7102249055dcd49c5aa4c184bc722)
Az egyik egy Fabergé-tojás és egy körhinta ötvözete: 100%-ban csokoládéból készült mechanizmusának köszönhetően a szerkezet valóban forog.
A másik ötlet kevésbé látványos, de legalább annyira kreatív - a séf normandiai gyökereire reflektál, a családi gazdaság sokféle tyúkjának változatos színű tojásaira. A hatféle szín hatféle ízt jelent: pisztácia, kókusz, vaníliás hajdina, földi- és törökmogyoró, kakaó.
Idehaza nem jellemző, hogy a locsolkodóknak szánt tojásokon kívül mást is készítenének a csokoládéműhelyek, cukrászdák. Kivételek szerencsére vannak, íme:
SWEETIC
A szigetszentmiklósi családi manufaktúra nemzetközi díjakkal elismert különleges bonbonjait már ismerik a minőségi csokoládé kedvelői. Ők remélhetőleg egyre többen lesznek a nemrég indított CsokiCOOLtúra edukációs programnak köszönhetően.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/HU-Sweetic-02-770x_.jpeg?token=ee6b81e67cdcfe0015bceeb61f6aac1c)
Húsvétra exkluzív bonbonválogatással készültek, amely étcsokoládés bevonatú, maracujás fehércsoki krémmel töltött csibéket, tejcsokoládés tojáslikőr bonbonokat és ruby csokoládéból készült tojásokat tartalmaz. 4, 9 és 16 darabos kiszerelésben kapható.
ZAX
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/HU-Zax-06-770x_.jpg?token=1873c31e58098cbfb593b950cc1f668a)
Egyedileg, kézzel festett üreges 68%-os Varlhona étcsokoládéból készülő, csaknem félkilós tojásokat és rózsaszín tejcsokoládé nyuszikat találunk a színpompás és minőségi bonbonjairól ismert Zaxnál.
ENZSÖL BALÁZS
Az autodidakta szakembert a Mestercukrász zsűritagjaként ismerték meg a nézők. Szabadúszó tanácsadóként dolgozik, éttermeknek tervez desszerteket és mesterkurzusokat tart a világ minden pontján. Alkotásai még elérhetetlenebbek a magyar közönség számára, mint a párizsi műhelyek kreációi, hiszen nem árulja azokat.
A napokban posztolt húsvéti desszert prototípusa azonban olyan szép, hogy nem maradhatott ki az összeállításból.
![](https://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2021/10/26/HU-Enzsol-Balazs-FB-01-770x_.jpg?token=f44bfdf8b2853c9d3b1d13de31900544)
A Fabergé húsvéti tojásdesszert vegán verzióját láthatjuk a képen: mangosztán és maracuja alkotja a sárgáját, kókuszhab és kókuszos piskóta a fehérjét, kívülről pedig 46%-os Valrhona Amatika csokoládé borítja.