Cikkek

Gonda Mariann

2022. április 13.

csokoládé

Az előző évekhez hasonlóan bemutatjuk a nagy francia csokoládé mesterek idei húsvéti kollekcióját. És mutatunk néhány hazai műhelyet is, ahol óvatosan ugyan, de készültek ünnepi kínálattal ebben a nálunk még szűk szegmensben.

Többször írtunk róla, hogy jeles alkalmakkor a franciák előszeretettel koronázzák meg az étkezéseket jófajta csokoládéval.

Minőségben nincs pardon: a borsos árért a vásárlók elvárják a legjobb alapanyagokat és az igényes technológiai kivitelezést.

Ettől persze még fogynak az olcsóbb tömegtermékek a szupermarketekben, de elég csak egy francia kisváros főutcáján végigmenni ahhoz, hogy lássuk, mekkora kultusza (és piaca) van a kézműves csokoládéknak.

Attól függően, hogy kifejezetten csokoládéműhelyről, cukrászdáról vagy szállodáról van szó, úgy alakul a kínálat: kisebb vagy nagyobb csokifigura választék; egyedi vagy kisszériás, az artisztika kategóriájába tartozó alkotások; húsvéti sütemények, torták tűnnek fel a különböző kollekciókban.

À LA MÈRE DE FAMILLE

Kép: À la Mère de Famille

LES OEUFS BROUILLÉS - ez a neve az idei alkotásnak, amely kicsit sem szokványos. Bár inkább tükörtojásra hasonlít, a kifejezés valójában magyarul a rántotta megfelelője - kissé kitekert logikával azonban itt egy másodlagos jelentésre utalnak, így lett az értelme “Haragos Tojások”.

Ez tökéletesen leolvasható a pralinéfigurák duzzogó arckifejezéséről. Ráadásul össze vannak zárva egy dobozban, így csak egy módon lehet véget vetni a viszálynak: meg kell enni őket.

PIERRE HERMÉ

Hermé alkotásaiban az art brut művészeti irányzat, a tenger által simára csiszolt kavicsok, az uszadékfa érdes felülete vagy a fosszíliák mintázata ismerhető fel. Béatrice Arthus-Bertrand szobrász munkáiból merített ihletett ösztönös és sallangmentes húsvéti kollekciója főszereplőjéhez, az ÉXUBERANT (buja) névre keresztelt, piemonti mogyorópralinéval töltött csokoládétojáshoz, amelyről így mesél:


Az ünnep alkalmából a szezonális macaronválogatás csomagolásán is megjelenik a fenti motívum.

JEAN-PAUL HÉVIN

Jean-Paul Hévin a DES LENDEMAINS QUI CHANTENT (Dúdolgatós másnapok) optimista és reményteljes üzenetével idézi fel a reggeli készülődés során énekelgetett slágereket, amelyek egész napra boldoggá teszik az embert.

Kép: Jean-Paul Hévin

A MON MANÈGE À MOI (Az én körhintám) 68%-s kakaótartalmú csokoládéból készült tojás belsejében töltött és töltetlen ét- és tejcsokoládé figurák rejtőznek.

ALAIN DUCASSE

A Ducasse csokoládék mindegyikére jellemzőek a geometrikus vonalak, a figurák olyanok, mintha egyenesen egy tömbből faragták vagy esztergálták volna őket.

A klasszikus húsvéti formák (tyúk, tojás, harang, nyúl) és a tengeri állatok (homár, tarisznyarák, fésűkagyló, szardínia) mellé most érkezett néhány újabb, mint a polip vagy a görög mitologikus alak, a kiméra. Ez utóbbi a Copinson nevet kapta, amely a francia tyúk, nyúl és hal szótagjaiból szerkesztett mozaikszó.

Kép: Alain Ducasse

Mindegyik figura kapható önállóan, de miniatűr formájukban megtalálhatóak a tojás alakú bonbonierben is.

PHILIPPE CONTICINI

A népszerű cukrász egy matrjoska típusú csokitojással készült 2022-ben: az átlyuggatott tejcsokoládé tojásban gazdag, mogyoró- és manduladarabos pralinéba ágyazva található egy arannyal borított kisebb tojás, benne kakaóporral bevont mandulaszemekkel.

Kép: Philippe Conticini

Öt darab aranyszelvényt is elrejtettek a tojásokban, amelyekkel többek között Conticini mesterkurzusára lehet részvételi lehetőséget nyerni.

A húsvéti kollekcióban szerepel egy fészket formázó torta is, amelyben a csokoládé és a praliné összes textúrája jelen van.

NINA MÉTAYER - DÉLICATISSERIE

Nina Métayer-nál a vezérfonal a békét jelképező olajág. Tudni kell, hogy mint a divatban, a cukrászatban is hónapokkal korábban elkészülnek a szezonális kreációk tervei - akkor még nem lehetett sejteni, hogy ennek mára ilyen szomorú aktualitása lesz.

Kép: Nina Métayer

A kakaós ostyalevelekkel borított ét- vagy tejcsokoládé tojásban ropogós praliné bonbonok és vegán csokoládéval bevont mandula- és mogyorószemek rejtőznek.

Ugyanezzel a díszítéssel készül egy torta is, amelyben a kalamata olajbogyó és olívaolaj kap főszerepet a mogyoró, a csokoládé és a citrusfélék mellett.

ANNE CORUBLE - THE PENINSULA PARIS

A hotel séfje két kreációval készült az ünnepre. Az ŒUF FOUET a vendég számára többnyire láthatatlan cukrászati alapeszközt, a habverőt formázza madagaszkári étcsokoládéból, tejcsokoládés, vaníliás, kardamomos ganache-sal töltve. A könnyed tejszínhabnak látszó kupola valójában vaníliás fehércsokoládéval bevont enyhén sós mogyorópraliné.

Kép: The Peninsula Paris

A DANCING LEAVES (Táncoló Levelek) névre hallgató tojás a szálloda halljában elhelyezett kristályszoborra tesz utalást. A csokoládétojást elképesztően filigrán cukorlevelek díszítik. A Manjari étcsokoládé burokban pekándiós, sós, kávés praliné rejtőzik.

NICOLAS CLOISEAU - LA MAISON DU CHOCOLAT

A PLUME DE PAQUES (Húsvéti Toll) olyannyira limitált kiadás, hogy mindössze egy darabot árulnak belőle a webshopban.


A kézzel készített 6 kilós ötvösmunka mintegy 200 darab pihével díszített külső rétege látni engedi a benne lévő második aranyozott tojást, de ami nem látszik, az a benne lévő 75 deka vegyes bonbon. Az ára 2500 euró, tessék igyekezni, mielőtt valaki elviszi!

YANN COUVREUR

Kép: Yann Couvreur

Ha rókát látunk csokoládéba öntve, biztosak lehetünk benne, hogy Yann Couvreur alkotásával van dolgunk. Az idei verzió ehető bonbonier formáját öltötte, tele finomabbnál finomabb ét-, tej-, szőke- és fehércsokoládé figurákkal.

CÉDRIC GROLET - LE MEURICE

A virtuóz, aki az eredetire megtévesztésig hasonló gyümölcs desszertjeivel és hipnotikus tortáival lett világhírű, idén a mandulát választotta.

Kép: Cédric Grolet

A vékony csokoládékéreg alatt sós mandulapraliné lapul. Négyféle méretben rendelhető, Alain Ducasse manufaktúrájából származó 75%-os ét- vagy 45% tejcsokoládé bevonattal.

ALLÉNO & RIVOIRE

Yannick Alléno sokszorosan Michelin-csillagos séf merőben új szemléletet hozott a csokoládé világába:

szakácsként a mártásokkal kapcsolatos forradalmi újításait alkalmazza a cukrászatban is.

Aurélien Rivoire cukrásszal nem kisebbre vállalkoztak, mint hogy a mindenki által ismert csokoládéból alkossanak valami egészen újat és meglepőt.

Kép: Alléno & Rivoire

Az ŒUF À PLAT (tükörtojás, de szó szerint lapos tojás) sorozat szándékosan letisztult formavilágával az ízekre irányítja a figyelmet.

A négyféle méretben rendelhető dínó-, sárkány-, tyúk- és teknőstojás pekándiós, puffasztott rizses és törökmogyorós töltelékkel készül.

FRANÇOIS PERRET - RITZ

A cukrász védjegye a madeleine sütemény, amelyet azonban a legritkábban készít az eredeti recept szerint, ellenben a fésűkagyló formát a legmeghökkentőbb variációkban alkalmazza. Ebben az évben a Ritz húsvéti tojásai is ezt a kapták. Ét-, tej- és fehércsokoládé változatban rendelhető.

Kép: François Perret

Madeleine formájú torta és töltött teasütemény egészíti ki az ünnepi kínálatot.

MAXIME FRÉDÉRIC - LE CHEVAL BLANC PARIS

A legújabb 3-csillagos párizsi étterem főcukrásza, Maxime Frédéric saját jogán is elnyerte a Michelin elismerését a Passion Dessert díjjal. A néhány hónapja nyitott hotelnek ez az első húsvéti kollekciója, rögtön két figyelemreméltó alkotással.

Kép: Le Cheval Blanc Paris

Az egyik egy Fabergé-tojás és egy körhinta ötvözete: 100%-ban csokoládéból készült mechanizmusának köszönhetően a szerkezet valóban forog.

A másik ötlet kevésbé látványos, de legalább annyira kreatív - a séf normandiai gyökereire reflektál, a családi gazdaság sokféle tyúkjának változatos színű tojásaira. A hatféle szín hatféle ízt jelent: pisztácia, kókusz, vaníliás hajdina, földi- és törökmogyoró, kakaó.

Idehaza nem jellemző, hogy a locsolkodóknak szánt tojásokon kívül mást is készítenének a csokoládéműhelyek, cukrászdák. Kivételek szerencsére vannak, íme:

SWEETIC

A szigetszentmiklósi családi manufaktúra nemzetközi díjakkal elismert különleges bonbonjait már ismerik a minőségi csokoládé kedvelői. Ők remélhetőleg egyre többen lesznek a nemrég indított CsokiCOOLtúra edukációs programnak köszönhetően.

Kép: Sweetic

Húsvétra exkluzív bonbonválogatással készültek, amely étcsokoládés bevonatú, maracujás fehércsoki krémmel töltött csibéket, tejcsokoládés tojáslikőr bonbonokat és ruby csokoládéból készült tojásokat tartalmaz. 4, 9 és 16 darabos kiszerelésben kapható.

ZAX

Kép: ZAX

Egyedileg, kézzel festett üreges 68%-os Varlhona étcsokoládéból készülő, csaknem félkilós tojásokat és rózsaszín tejcsokoládé nyuszikat találunk a színpompás és minőségi bonbonjairól ismert Zaxnál.

ENZSÖL BALÁZS

Az autodidakta szakembert a Mestercukrász zsűritagjaként ismerték meg a nézők. Szabadúszó tanácsadóként dolgozik, éttermeknek tervez desszerteket és mesterkurzusokat tart a világ minden pontján. Alkotásai még elérhetetlenebbek a magyar közönség számára, mint a párizsi műhelyek kreációi, hiszen nem árulja azokat.

A napokban posztolt húsvéti desszert prototípusa azonban olyan szép, hogy nem maradhatott ki az összeállításból.

Kép: Enzsöl Balázs

A Fabergé húsvéti tojásdesszert vegán verzióját láthatjuk a képen: mangosztán és maracuja alkotja a sárgáját, kókuszhab és kókuszos piskóta a fehérjét, kívülről pedig 46%-os Valrhona Amatika csokoládé borítja.