Cikkek

Nábelek Zsófia

2022. szeptember 7.

Ha van már jó házi fagylaltja, lépjen szintet: mérje házi tölcsérbe! Egyszerűbb elkészíteni mint gondolná.

A házi fagyikészítés irodalma végtelen, a házi ostyáké már nem annyira. Pedig végtelenül egyszerű, hiszen csak egy keverőtál, habverő és persze egy ostyasütő kell hozzá, s fél óra munkával máris 20 darab házi tölcsér lehet a kezünkben. A legegyszerűbb bolti tölcsérek rengeteg apró buborékot tartalmaznak, kifejezetten minimális ízzel rendelkeznek, aminek az előnye, hogy a fagylaltok íze lesz a főszereplő – de nem véletlenül szeretjük a vastagabb, tartalmasabb, szinte karamellás aromájú édes tölcséreket.
Annak, amit most ajánlunk, talán a legfőbb erénye, hogy tetszőlegesen tudjuk formázni (persze csak addig, amíg meleg az ostya), így lehet belőle akár tálka, sodorhatunk belőle rudakat, lapokat, amit fagyival töltünk meg. Az így készített jégkrémszendvicset megmárthatjuk olvasztott csokoládéban, de ha krémmel töltjük, akkor egyszerű ostyatorta is lehet belőle.


Házi ostyatölcsér Stella Parks receptje alapján

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

85 g tojásfehérje, 80 g kristálycukor, 28 g méz, 28 g semleges ízű olaj (pl. kukorica, repce, szőlőmag), 7 g víz, 1 g só, ¼ tk szódabikarbóna, 85 g liszt, 2 ek olvasztott vaj a forma kikenéséhez.


Elkészítése:

Egy tálban habverővel keverjük össze a liszten ­kívül az összes hozzávalót, és keverjük legalább egy ­percig, hogy a szódabikarbóna teljesen elegyedjen az alapban. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet, habverővel dolgozzuk selymesre, amíg a massza sűrű, krémes állagú lesz. Hagyjuk 10 percet pihenni.Melegítsük elő az ostya­sütő formát: van, amelyiket fél órával sütés előtt be kell kapcsolni, de van olyan típus is, ami bekapcsolás után egyből a kellő hőfokra melegíti az eszközt. Kövessük a géphez tartozó használati utasításokat, és számoljunk rá néhány ostyát, amivel kikísérletezzük a megfelelő sütési hőfokot. A masszát keverjük át újra habverővel. A felhevített sütőt kenjük ki vékonyan vajjal (vagy fújjuk ki semleges ízű olajszprével), majd tegyünk kb. 1 evőkanálnyi tésztát a forma közepére. Csukjuk be az eszközt, és süssük a használati utasítás szerinti ideig – a mi gépünknél ez 70 másodperc volt.

Fontos, hogy a forró ostya még hajlékony, könnyen formázható, ezért hagyjuk kihűlni az első pár darabot, hogy lássuk, kellően ropogósra sültek-e. A forró ostyát tekerjük kúp alakú tölcsérré, ilyen formázót mindegyik géphez csomagolnak, hogy könnyebben menjen a folyamat. Hajlíthatjuk kis tálka alakra is, de ügyeljünk arra, hogy a formákon hűljenek ki, így marad stabil az ostya.

A kész ostyákat (ha nem fogyasztjuk el azonnal) tároljuk légmentesen zárható dobozban, mert a levegő páratartalmát hamar magukba szívják, és megpuhulnak. Ha mégis így alakulna, 60-70 fokra melegített sütőben néhány percig száríthatjuk, így újra ropogósak lesznek a tölcsérek.

Tipp: Az alapmasszát ízesíthetjük vaníliával, rummal, fahéjjal, malátával, porkávéval, vagy bármilyen egyéb fűszerrel.