Cikkek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2022. április 7.

michel roux , tojás , könyv , szakácskönyv

Nehéz tojásos témában cikket írni, mert a közhelycsapda fokozottan fenyegeti az újságírót. A legnagyobb akadály, hogy az első bevezetőben ránk vetnék magukat azok a modoros vagy éppen „jópofa” lózungok, amiket már évszázadok óta kényszeresen kimondogatunk. Ennél már csak annak van nehezebb dolga, aki könyvet is ír a tojásról – Michel Roux-t viszont nem az elcsépelt szavak, hanem az elképesztően sok mellékágra szétbomló téma veszélyezteti. Viszont a legendás séf nem véletlenül lett profi: ezt is úgy ugrotta meg, hogy a legegyszerűbb rántotta leírásából is bőven tudunk mit tanulni.

Sajnos Roux már nem érhette meg, hogy magyarul is kiadják alapművét: két éve nincs már velünk, de szakmai hatásai, BBC-s műsorai, remek stílusa és egykori étterme velünk maradt. Neve idehaza kevésbé ismert, de sokat elmond róla, hogy konyhája, a Le Gavroche volt az első olyan vendéglátóhely Franciaországon kívül, amely megszerezte a három Michelin-csillagot. Egyik ikonikus ételük is tojásból készült: a Rothschild-omlettet máig az étlapon tartja a jelenlegi séf, az ifjabbik Michel, az unokaöccse.

Nagyra becsülöm Roux-ban, hogy

mert a könyveinek egyszerű címeket adni, igaz, valamiért a magyar kiadásoknál ezt kevésnek érezték a marketingesek,

így a mindent elmondó Eggs (Tojások) helyett ebből is Tojásvarázs lett, mire most, húsvét előtt megjelent.

Ez a fajta letisztultság a tartalomra is jellemző. Olvasható és látványos, de egy mondat erejéig sem válik sekélyessé. Mivel a téma rengeteg mellékszálra szakad szét, ezért a könyv is aránylag nagyot merít a tojásos fogásokból. Nincs is ezzel baj, mert megvan az egymásra épülés vagy az egymáshoz kapcsolódás, így Roux úgy vezet minket végig, hogy valóban megtanulhatunk ötletes és profi dolgokat.

Tizenhárom részre osztotta a könyvet: főtt-, buggyantott-, sült-, habart-, sütőben sült tojások után következnek az omlettek, a szuflék, a palacsinták, a tojásban gazdag tészták, a krémek, a fagyik, a piskóták és a mártások. 130 recept közel háromszáz oldalon. Érezni, hogy ez egy

profi szakmunkája azoknak, akik szeretnének tanulni

– ehhez az egyszerű, de állagában és ízében a rendkívüli komplexitás felé hajló tojás, mint kiindulási pont, tökéletes.

Aki nem fél attól, hogy új dolgokat próbáljon ki, miközben egy séflegenda fogja a kezét, bátran vegye meg a könyvet. Több évtized tapasztalata van benne, kísérletek és próbálkozások tökéletesre csiszolt eredményei, amit Michel Roux már végigcsinált helyettünk. Nekünk már csak oda kell állni a konyhába, kivenni a tojást hűtőből és nézni, ahogy beindul a varázslat.

Kiadó: TBálint Kiadó
Ár: 6990 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra