Magyar Konyha
2020. április 11.Egy jó pohár bort négy fal között is lehet élvezni, főleg most, hogy a kiszállításoknak hála a kiválasztott palackok egészen az ajtóig jönnek. Szakértői segítség híján a gazdag online kínálat okozhat némi fejtörést, de Tóth Adrienn nemzetközi borakadémikus tanácsaival jó eséllyel a megfelelő palackokra esik majd a választás.
Tóth Adrienn borszakíró nemzetközi borakadémikusként végzett Londonban. Jelenleg a CEWI (Central European Wine Institue) oktatója, de borkommunikációs szakemberként a Wineglass Communication ügynökségnél segíti a hazai borászatok és borvidékek munkáját. Tanácsa szerint, ha egy pohár bort az élvezetért kortyolunk el, ne kezdjük el túlmisztifikálni a döntést - vannak azonban olyan apró fogások, amikre érdemes figyelni.
Ha egy pohár borral az alapvető célunk élvezni azt, ne kezdjük el túlmisztifikálni a körítést - bátorít Tóth Adrienn. Vannak azonban olyan apró fogások, amikkel magasabb fokon lehet élvezni a bort; minimális kísérletezőkedvvel egy-egy szempontot érdemes ezek közül megfontolni. Elsőként a borvásárláshoz nyújtumk útmutatót, ami különösen jól jön, ha a tanácstalanul lamentálók táborába tartozunk. A sorozat további részében pedig az otthoni borfogyasztáshoz kapunk majd tippeket.
#1 egyéni ízlésvilág
Ha magunknak vásárolunk, a saját ízlésünk a kiindulópont. Amennyiben szeretjük a bort, valószínűleg túl vagyunk már jó pár féle és fajta kóstolásán. A próbálgatásba érdemes egy kis tudatosságot vinni és megjegyezni, hogy milyen irányok állnak hozzánk közel. Nem feltétlenül kell konkrét fajtáknál leragadni, elég, ha az irányt be tudjuk tájolni: nem mindegy, hogy a könnyed, tartalmas, illatos, fűszeres, gyümölcsös vagy savas borok állnak közel hozzánk.
#2 alkoholtartalom
Az irányadó alkoholtartalom a 12,5-13%. Ha az ízlésünk, az alkalom, vagy a körülmények könnyedebb bort kívánnak, akkor ez alatti tételeket keressünk, a tartalmasabbak pedig ettől felfele kezdődnek.
#3 a termőterület klasszikus fajtái
A többszáz hazai borászat kínálatát naprakészen követni lehetetlen küldetés, egyik így házasít, a másik úgy palackoz, de ha a termőterület klasszikus fajtáiban gondolkozunk,
sokkal egyszerűbb lesz ízlésünknek megfelelőt találni.
Egyes borrégióban a borászatok az éghajlati-domborzati sajátosságokból adódóan is különös figyelmet szentelnek egy-egy fajtának, például:
- Bikavér – Eger
- Cabernet Franc - Villány
- Furmint – Tokaj
- Hárslevelű - Tokaj
- Kadarka – Szekszárd
- Kékfrankos - Szekszárd
- Olaszrizling – Balatonfelvidék
- Pinot Noir – Etyek
(Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak a felsorolt területeken foglalkoznak az adott fajtával megfelelő színvonalon.)
#4 ár
A bor világától ugyancsak nem idegen az ár-minőség kérdésköre, de mindenki eltérő igénnyel és költési struktúrával rendelkezik. Általában azt javaslom, hogy az 1000 Ft-os lélektani határt érdemes alkalomadtán átlépni.
Ma a hiperek borkínálatát jól képzett szakemberek állítják össze, akik a választékot és az árszínvonalat is a vásárlóik árérzékenységéhez igazítják. Ezért az olyan népszerű műfajokban, mint a kedvelt, könnyed, 11,5-13% alkoholtartalmú lendületes fehérborok, az 1000-2000Ft közötti árkategóriában gazdag a kínálat.
Amikor egy kedvelt szőlőfajtánkról – például irsai, chardonnay, furmint – az alacsonyabb árkategória alapján már van elképzelésünk, s ha pénztárcánk és kedvünk engedi, induljunk el a magasabb ár és alkoholtartalom felé. Itt nagyobb
lehetőségünk van megismerkedni a termőterület sajátosságaival és a különböző érlelési módszerek adta karakterekkel.
Amennyiben a címkén nemcsak a borvidéket, hanem a dűlőt is feltüntetik, akkor tudhatjuk, hogy egy exkluzívabb terroir szelekciójával van dolgunk.
A magasabb ár sok esetben olyan plusz értékkel jár, amelyek az alacsonyabb árkategóriájú tételektől nem várhatóak el. Egy hosszabb hordós érlelés például az eszközök és a plusz munkafolyamatok miatt is megnöveli a bor árát, ám
Európa legdrágább borai nem csak a költséges készítés miatt értékesek.
A bor világában az értéket az egyediség adja, amit a top kategóriában leginkább a termőterület nyújt. Egészen pontosan a dűlő, amelynek a domborzati, klimatikus és történelmi adottságok olyan csúcsteljesítményre képesek, ami sehol máshol nem ismételhető meg.
Az akció szerepe elsősorban a piaci nyomás kényszere, attól ne tartsunk, hogy az árcsökkentett borok esetleg megromlottak. A boltok leginkább készletkisöprés céljából csökkentik egyes tételeik árát, érthető módon általában nem a legkeresettebb, kimagasló ár-érték arányú boraikét, mert azok teljes áron is elfogynak. Nem mindig szerencsés, ha főleg akcióban beszerezett tételek alapján ismerkedünk meg egy-egy bortípussal. Betárazni sem érdemes hosszú távra, a két éven túli évjáratú, könnyedebb borokra ez különösen igaz.