Zirig Árpád
2017. december 21.A tradicionális, palackban erjesztett és érlelt pezsgők az aperitif kategórián túllépve mára itthon is a legjobb borokkal váltak egyenrangúvá a gasztronómiában. Nem hiányozhatnak a Michelin-csillagos éttermekből, ahogy egy kellemes otthoni vacsora alkalmával is a társaság kedvencei. 3+3 tipp, mire figyeljünk oda a választáskor és amikor bontjuk a palackot.
1. Keresse a kulcsszót
A pezsgő kiválasztásakor mindig jó kiindulási pont, ha tudjuk az elkészítés módját. Borszaküzletben legegyszerűbb rákérdezni, de általában a címkén is könnyű megtalálni az erre vonatkozó kifejezést. Ha valami igazán jót keresünk, válasszunk a Méthode Traditionnelle pezsgők között, amelyek a legjobb minőséget képviselik. Ennek alapja a megfelelő alapbor, amely később palackban erjed újra és érlelődik. Az érlelés hossza is fontos iránytű, minél tovább tart, annál összetettebb, finom aromákat érezhetünk a pezsgőben és annál krémesebb a habzás.
2. Válasszon stílust
A tradicionális pezsgők világában a brut (száraz, ejtsd: brüt) a legnépszerűbb, egyben arany középút a csontszáraz brut nature (a nyerspezsgők) és a kerekebb Extra Dry pezsgők között. Utóbbi kifejezés ugyan pont az ellenkezőjét sugallja, de valójában az extra dry-nak magasabb a cukortartalma, mint egy brut-nek. De még a száraz pezsgő is tartalmaz némi cukrot, amit a likőrözéskor (például mustsűrítmény formájában) adnak az italhoz. Fontos, hogy a cukor gramm/liter arányát pontosan beállítsák, hiszen ezzel alakítják ki az optimális egyensúlyt, a friss savak mellett fontos az elegancia, az összhatás is.
3. Fedezze fel a sokszínűséget
A somlói Kreinbacher Birtoknál a furmintot választották fő fajtának. Évjáratos Prestige Brut Magnum 2013 pezsgőjük 100%-ban furmint, amely több mint három év érlelés után jelenleg a legjobb tételük. Ráadásul az 1,5 literes méretnek köszönhetően akár 14-en koccinthatunk egyszerre egyetlen palackból. A Brut Classic a furmint mellett már chardonnay-t is tartalmaz, ez a pezsgőkészítésben népszerű nemzetközi fajta szépen egészíti ki a helyi szőlőfajtát. Míg Rosé Brut pezsgőjük pinot noirra épít, friss és átütően gyümölcsös – a pinot kifinomult oldalát mutatja, extraként némi kékfrankos vörösborral a házasításban.
Fogyasszuk elegánsan
A tradicionális módon, palackban erjesztett és érlelt pezsgők gazdag aromáinak felfedezéséhez érdemes odafigyelni a megfelelő felszolgálásra.
1. A hűtés az első
Egy tradicionális pezsgő 10-11 fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. A legjobb és leggyorsabb módszer, ha jégvödörben, jég és víz segítségével 8 fok körüli hőmérsékletre hűtjük a palackot, így a poharakba töltve máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető. (A mélyhűtő sajnos tönkreteszi a buborékokat, ezért még vészhelyzetben sem ajánlott.)
2. Bontsuk profin
Ha elegánsan szeretnénk kibontani a palackot, először vegyük le a fóliát és lazítsuk meg a drótkosarat, de hagyjuk rajta a dugón. Döntsük meg a palackot, egyik hüvelykujjunkat végig tartsuk a dugón, miközben a másik kezünkkel a palack talpát fogva óvatosan kezdjük forgatni. Ha nem engedjük, hogy hangosan pukkanjon, akkor nem veszít túl sokat szén-dioxid tartalmából.
3. A pohár inkább legyen öblös, mint szép
A legnevesebb champagne-házak és legjobb éttermek is a pereménél szűkülő, az illatokat szépen közvetítő tulipán formájú pezsgőspoharat vagy akár borospoharat ajánlják. Ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a keskeny flőték. Ha a poharat 45 fokban megdöntve a pohár falára tölti az italt, a buborékok is élvezetesebbek maradnak!