Cikkek

Kitzinger Szonja

2023. december 9.

Fűszerrovatunkban az alapfűszerek bemutatását követően most egy klasszikus mexikói étellel és annak fűszerezésével foglalkozunk.


Mexikó nemzeti eledele és az egyik legkedveltebb street food a világon. Külseje, belseje, fűszerezése a fogyasztás helye szerint változik, de épp csak annyira, hogy a taco- karakterjegyek azért felismerhetők maradjanak.


GYÖKEREK


A taco gyökerei a 18. században és Mexikó ezüstbányáiban keresendők. Az ezüst volt évszázadokon át az ország fő exportcikke, sok munkás fáradozott a kitermelésén. Eredetileg a bányászathoz használt eszköz volt a „taco”, jelesül egy papírtekercs, amelybe lőport töltöttek, így helyezték a robbanótöltetet a sziklák mélyedéseibe. A taco mint eledel ebből a kultúrából nőtt ki. Hozzávalói okán a tápértéke magas, a nehéz fizikai munkához éppen megfelelő, könnyen fogyasztható, és a formája is emlékeztet az inkriminált gyutacsra.




AMERIKA MEGHÓDÍTÁSA


Amikor a mexikói bányászok északabbra húzódtak, hogy amerikai bányákban dolgozzanak, vitték magukkal ételeiket, szokásaikat. A taco eleinte a mexikói bevándorlók negye­dein belül maradt. Akinek volt alkalma megismerkedni vele, annak helybe kellett mennie érte – egészen a hatvanas évekig, amikor Glen Bell, a Taco Bell alapítója felismerte a mexikói ételekben rejlő potenciált, és gyorsétteremláncot épített a tacóra. Újítása volt, hogy ételeit a mexikói negyedeken kívül árusította. Sikerrel, hiszen a Taco Bell mára az Egyesült Államok negyedik legnagyobb étteremláncává nőtte ki magát.


KÜLALAK


A taco hajtogatva vagy tekercselve kerül az asztalra. A feltéteket kukoricalisztes, esetenként búzalisztes „puha” tésztába rendezik, de ismert a roppanós verzió, ekkor kukoricalisztből készült, úgynevezett tacokagylóba teszik a hozzá­valókat.


AUTENTIKUS TACO


A hagyományos taco kukoricalisztből készül, lapos, puha, nem ropog (a félkör alakú kemény héj amerikai találmány). Általában egy vagy két melegített, illetve enyhén sült kukoricatortillából áll, és tetszőleges mennyiségű hagyományos mexikói húst vagy halat tartalmaz, ezenkívül zöldséget, egy kis salátát, paradicsomot, hagymát és néha sajtot rejt. Az autentikus tacóhoz a húst köményben, oregánóban, paprikában, lime-ban, hagymában és csiliben pácolják, majd párolás, sütés vagy grillezés után sózzák, borsozzák. A mexikói tacót korianderrel, káposztával és fehér hagymával pakolják meg, sajt és tejföl többnyire nem része az ételnek. A tacónak jól állnak a különféle szószok, például a salsa vagy a pico de gallo.


TÍPUSTAN A tacóknak többféle típusa létezik: a hagyományos taco, a burrito (nagyobb méretű taco), a fajita (húsos taco), és a soft vagy hard shell taco (puha vagy kemény héjú taco).


MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA


A taco még Mexikóban sem mindenhol ugyanolyan ízű. Valójában a legtöbb mexikói tacoárusnak saját ízprofilja van, melyet a régió határoz meg. A legnépszerűbb tacofajták némelyikét a készítéshez használt főzőedény, a hús sütésének technikája vagy egyszerűen a hús alapján nevezik el Mexikóban.




TAQUERÍA


A taquería olyan vendéglátóhely, amely mexikói stílusú tacót kínál. Szembetűnő az autentikus taquería egyszerű, puritán, sallangmentes stílusa. A vendégek általában variálhatják a tacójukat, maguk választva ki a hozzávalókat és a szószokat. Fontos tudni, hogy a tacóhoz legtöbbször edényt, evőeszközt sem szolgálnak fel. A hagyományos taco elfogyasztásához összecsípjük a tortillák végét, így szendvicsszerű ételt kapunk. A hozzávalókkal túltöltött taco hajlamos csöpögni – érdemes felkészülni az ebből fakadó esetleges balesetekre.


FŐHAJTÁS A TACO ELŐTT


A tacót az UNESCO 2010-ben felvette a nemzeti mesterségek és értékek mexikói listájára, elismerve az étel kulturális és történelmi jelentőségét. Mexikóban hagyományos ételként tekintenek rá, de olykor ünnephez kapcsolódóan fogyasztják, a Cinco de Mayo vagy a Dia de los Muertos idején.



Taco fűszerkeverék a Kotányi kínálatában


ÍGY ESZI AMERIKA


Az amerikai stílusú tacók töltelékét általában kemény héj fogja közre, a gyorséttermek a tacót darált marhahússal vagy néha grillezett csirkehússal kínálják. A marhahúst gyakran ízesítik köménnyel, csiliporral, fokhagymával és Cayenne-borssal. A töltelék része a friss paradicsom, a saláta, a sajt és a salsa is.




NAPJA IS VAN


Az Egyesült Államokban népszerű „Taco Tuesday” (tacokedd) elnevezésű napon az éttermek kedvezményes áron kínálják a tacót.




Klasszikus mexikói tacoszószok


Piros szósz


Hozzávalók:


1 nagy vagy 2 kisebb paradicsom, ½ piros paprika, ½ hagyma, 1 kk csili chipotle só, bors 2 ek olívaolaj


Elkészítése: Sütőlapra helyezzük az apróra vágott zöldségeket, belekeverjük a csilit, sózzuk, borsozzuk és olajjal meglocsoljuk. Sütőben készre sütjük, majd turmixgépben homogén állagúra mixeljük.


Zöld szósz


Hozzávalók: 3 zöld csili ½ zöldpaprika, 1 jalapeño, 5 zöld paradicsom, ½ csomag koriander, ½ hagyma, olívaolaj só, bors


Elkészítése: Egy serpenyőbe két kanál olívaolajat teszünk, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, hagymát, csilit és paradicsomot, és lefedve puhára pároljuk. Turmixgépbe téve hozzáadjuk a koriandert, sózzuk, borsozzuk, és homogén állagúra mixeljük.


Csirkés taco


Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 4 gerezd fokhagyma, 1 db lila hagyma, petrezselyemzöld, 1 lime leve, 1 kk kömény, 1 szárított csili, olívaolaj só, bors


Elkészítése: A csirkemellet csíkokra vágjuk, és az apróra vágott fokhagyma, csili, limelé, só és bors keverékében 20 percig állni hagyjuk. Serpenyőben olajat melegítünk, beletesszük a köménymagot, az apróra vágott lila hagymát, és a csirkecsíkokkal arany színűre pirítjuk. Tetszés szerint ananászt is adhatunk hozzá.


Húsos taco


Hozzávalók (10 tacóhoz): 250 g szűzpecsenye, 1 apróra vágott lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csili, ½ zöldpaprika, 1 lime, 1 közepes paradicsom, oregánó, szárított csili, 1 csokor korianderlevél, 2 ek olívaolaj só, bors


Elkészítése: A hagymát kockákra, a fok­hagymát és a csilit nagyon apróra vágjuk, a paradicsomot kockázzuk. A húst csíkokra vágjuk, egy tálba téve sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a fél lime levét, és 20 percig állni hagyjuk. Adhatunk hozzá mustárt, sört ízlés szerint. Egy serpenyőben olajon megfuttatjuk a szárított csilit, az oregánót, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott friss csilit, és néhány percig pirítjuk. Ezután rátesszük a húst, amelyet 5 percig pirítunk, hozzáadjuk a paradicsomot, és készre főzzük. A paprikákat szintén kevés olajon ressre pirítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz, sózzuk, borsozzuk, a maradék lime levével leöntjük, és az apróra vágott korianderrel összekeverjük.







Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra