Cikkek

Zirig Árpád

2022. június 11.

hormonegyensúly , rubin eszter , farkas-boross zita

Mindenkinek van valami nyűgje, nekem is, másnak, talán pont önnek is. Akárkivel beszélgetek ételekről, előbb utóbb kibukik, hogy ha nem is diabéteszes, inzulinrezisztens, glutén- vagy laktózérzékeny, akkor minimum a lelke elégedetlen a testével és fogyna vagy életmódot váltana valami ködös cél reményében.

Helló, 21. század, helló korszak, amikor már nem csak úgy dolgozunk, eszünk, elmúlunk, mint régen, hanem válogatunk, kutatunk, felfedezünk vagy éppen kihagyunk alapanyagokat, a valós vagy vélt egészség érdekében. Nagyanyáink (két kapálás között, ugye) csak forgatnák a szemüket, de ennek ellenére tény, hogy akár az életmódunk, akár a civilizációs tényezők, akár az élelmiszeripar miatt sokkal több táplálkozás-egészségügyi probléma kerül napvilágra, mint régen.

Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita izgalmas aspektusból indítja a Jaffa kiadónál megjelent könyvet: a hormonegyensúly áll párhuzamban az étrenddel és életmóddal, ezen keresztül megyünk végig olyan témákon, mint az elhízás, a pajzsmirigy-alulműködés vagy éppen a korai menopauza. A könyv majdnem felét az olvasmányosan összefoglalt tudományos háttér teszi ki – nekem kicsit furcsa az aránylag nagy betűméret, de legyünk jóindulatúak, így azok is könnyedén olvashatják, akiknek a látása már nem annyira éles.

A recepteket csoportokra bontották, ezek adják a könyv fejezeteit: levesek, vega ételek, halak, húsok és desszertek során mutatják be az egyensúlyközpontú étrendet.

Nincs szó gasztronómiai megváltásról, a bemutatott ételek inkább arra szolgálnak, hogy a fontos alapanyagokat rendszerbe helyezzék,

bevezessék azok konyhájába is, akik még nem ismerik mondjuk a főzőbanánt, a jackfruitot, a vegán tejhelyettesítőket vagy az alternatív liszteket.

Párszor úgy tűnik, hogy néhány fogás, mint a pho leves vagy a curry egy erősen túlegyszerűsített formában jelenik meg, de nekem hiányoznak a tudatos konyhavezetés olyan elemei is, mint például az alaplevek, amik nem csak ízt és tápanyagbevitelt jelentenek, hanem a maradékmentesség és környezettudatosság jegyében is fontosak.

A Hormonegyensúly című könyv pont az ilyen apróságoktól válik kicsit féloldalassá. Ami benne van, az korrekt, de optimális esetben a tudatosság nem csak étrendi szinten kell, hogy megjelenjen, nem csak magunkat kell néznünk, hanem a környezetünket, ami sajnos nálunk sokkal betegebb. Ha a szezonalitásra, a hazai superfoodokra, az életterünkkel való szimbiózisra nagyobb hangsúly kerülne, még hasznosabb lehetne azoknak, akik nem csak étrendet, hanem életmódot is szeretnének váltani.

Kiadó: Jaffa Kiadó
Ár: 4499 Ft