A disznóvágás hagyománya Magyarországon is erős, de érdemes kitekinteni a világba, hogyan dolgoznak máshol – bizony nagyon sokféle metódus és irány van, amit ha leutánozni nem is kötelező, megnézni érdemes.
Kedvenc kínai gasztrocsatornánk villantotta ezt a remek filmecskét. Benne az atomcuki, medve méretű kutya, a csivitelő család és új főhősként egy harcias lúd is megjelenik. A kétmázsás disznó sorsa viszont sejthető: kicsit meglepő, hogy élve dobják fel az asztalra, de a feldolgozás is tartogat meglepetéseket.
Vannak egyezések a hazai módszerekkel, de néhány homlokegyenest eltérő dolgot is látunk – nincs májas hurka, de van helyette chilis, sózott szárított máj, amit egy hónapig érlelnek szabad levegőn. A fermentált hús is izgalmas, de a gazdagon használt fűszerek is felkeltik a húsimádók érdeklődését.
Ami közös, hogy Kínában is közösségi munka a disznóvágás: nagymama, nagypapa, nagynénik, nagybácsik, mindenki ott van.
Reggel tízkor részegen összecsukló böllért ugyan nem látunk, de békésen kártyázgató férfiakat, s keményen dolgozó nőket igen
– úgy tűnik, ott is lenne mit javítani a munkamegosztáson.
Érdemes bekapcsolni a youtube kínálta angol feliratot, sok minden érthetőbbé válik általa.