A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Így kell ébredni: reggeli pezsgőzés a Felixben

Réthly Ákos

2019. december 5.

Borongós, ködös téli napokon, amikor nagyon nehezen indul minden, néha talán érdemes megengedni magunknak valami rendhagyó, emlékezetes lazítást. Olyant, ami nemcsak az adott délelőttre tölthet fel bárkit, hanem napokig vagy hetekig kellő muníciót biztosít a hétköznapi gondok elviseléséhez. A Felix Kitchen & Barban pontosan ezt az igényt ismerték fel, amikor összeállították különleges reggeli kínálatukat, és bevezették a „Champagne reggelit”.

A nemrég megújult Várkert Bazár szomszédságában áll az Ybl Miklós által tervezett, neoreneszánsz stílusú, egykori vízgépház, amely több funkcióváltás, és a legutóbbi, igen jelentős műemléki felújítását követően 2019-től a Felix Kitchen & Bar otthona lett. A reprezentatív környezethez méltó, elegáns étterembe sokan csak egy jó leves miatt térnek be, de népszerű a hely az üzleti ebédet elkölteni kívánó vendégek körében is.

A működés eddigi fél éve alatt már igazi közönség kedvenc ételük is lett, desszertjeik közül ilyen az aranygaluska vaníliamártással és sós karamell fagylalttal. A déli és az esti órákban nagyon pörög itt az élet, ám a nap bármely időszakában szívesen fogadják a vendégeket. Például reggelit hétköznap már 7.30-tól kínálnak – nem is akármilyent!

Mi mással is lehetne kezdeni egy ilyen különleges étkezést, mint egy pohár pezsgővel! A francia Champagne régió egyik legrégebbi, családi tulajdonú vállalkozása a Charles Heidsieck champagne-ház, amelyet 1851-ben alapítottak. Ettől a termelőtől kétféle pezsgőt is érdemes megkóstolni: a száraz, fehér Brut Réserve a Charles Heidsieck stílus kvintesszenciája, amely pinot noir, chardonnay és pinot meunier házasításával, három-hat év érleléssel készül. Mély arany szín, gyümölcsös, mandulás és enyhén süteményes illat jellemzi.

Ugyancsak a Charles Heidsieck champagne-háztól érkezik a Rozé Réserve, amelyben a három szőlőfajta egyenlő arányú házasítását 20% réserve borral és 5-6% vörösborral gazdagítják. Az érlelési idő ugyancsak legalább három év. Pink színű, gyümölcsös és kissé fahéjas illatú ital.

Az éttermek és kávézók ilyen tematikájú, átlagosnak is mondható kínálatának elemei – finompékáruk, különféle tojásételek, paraszttál, virsli, klasszikus angol reggeli – itt is elérhetők,

érdemes azonban elkalandozni a hely specialitásainak irányába.

Az avokádó pirítóst tojás feltét és gránátalma gazdagítja. A waffle itt sütőtökpürével és tükörtojással, az eggs royale pedig lazaccal érkezik.

Többféle smoothie is fogyasztható, például Detox (fodros kel, barack, zeller), Autumn (sütőtök, sárgarépa, banán, agave), Matcha-cha (spenót, vanília, matcha, alma, körte). A teljességhez kiváló kávékat és teakülönlegességeket szolgálnak fel, végül pedig mindenképp megkóstolandó a Dutch Baby nevű édesség, amely palacsintatésztából, de nem serpenyőben, hanem sütőben készül, a tálaláskor pedig agave-szirup és sárgabaracklekvár kíséri.
Az ablakban feltáruló dunai panorámát még a zimankós, téli napokon is szépnek látjuk.

A reggeli zárásaként nemcsak egy újabb pohár pezsgő, hanem az étterem melletti kiállítótér kortárs művészeti bemutatójának megtekintése gazdagíthatja az élményeket.