Cikkek

Magyar Konyha

2025. szeptember 3.

MATE , túró rudi , túró

Mi a túró, és miből készül a túró rudi? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozatának első része. Azt is megmutatják, hogyan lehet otthon elkészíteni a népszerű desszertet.

Az egyetem kisfilmjeiben 12 epizódon keresztül válaszol meg olyan közismert kérdéseket, amelyeket kevesen vagy épp tévesen ismernek sokan. Az első adás a túrók fajtáiról, különlegességeiről és a túróból készülő egyik legnépszerűbb édesség érdekességeiről rántja le a leplet.

A sorozat első – a Mi a túró?! - A túró rudi összetevői - című epizódjából a nézők megtudhatják, hogy a túró, rögös túró hagyományos magyar alapanyag, ami fermentálással készül. Magas fehérjetartalma mellett rendkívül sokoldalú édes és sós ételekben egyaránt használható. Az adásból az is kiderül, milyen sok féle-fajta túró létezik, amelyek nem csak ízre, de színre, állagra és természetesen felhasználási területen is különböznek egymástól. Hazai szíveknek az egyik legnépszerűbb alkotás kétségkívül a túró rudi, másnéven túródesszert, amely kapcsán a sorozat első epizódjában nem csak érdekes információk látnak napvilágot, de a szakértők egy házilag elkészíthető finomság elkészítési javaslatával is szolgálnak.




A szeptember 1-től november 30-ig tartó sorozat célja, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, így saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem egyfajta közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra