Cikkek

Gellért Gábor

2022. december 16.

lekvár , gyümölcskenyér , Bergmann cukrászda

A cukrászmesterektől a legjobb egy-két bennfentes trükköt ellesni. Ifjabb bergmann Ernő most egy olyan tippet oszt meg velünk, amitől a házi gyümölcskenyér ellenállhatatlan lesz.


Aki Balatonfüreden jár, biztosan benéz a Bergmann cukrászdába. Rendel egy kávét és hozzá a hely zászlóhajóját, a francia krémest. Esetleg egy szeletet Morgan Kapitány tortájából, amelyet Bergmann Ernő cukrászmester talált ki a híres kalóz rumjának felhasználásával. Néhány éve már Bergmann Ernő családja vette át a cukrászda vezetését. Ők kínálják a mimóza tortát, az ír kávé tortát, a Gellért roládot, a krémest számos más sütemény mellett. Karácsony táján pedig a Bergmann bejglit négyféle ízben: mákos, diós, szilvalekváros-marcipános, narancsos csokoládés.


Ifjabb Bergmann Ernő nem a bejglikészítéshez szeretne tippet adni:

„A bejgli a magyar embernél sorskérdés. Mindenkinek megvan a saját receptje, elképzelése amelyben hisz, és ezt a hitet megtörni helytelen.


Inkább egy gyümölcskenyér tippet mondanék. Ez egy kevert, omlós tésztából készült sütemény, mi kandírozott gyümölcsökkel, narancshéjjal, mazsolával készítjük. A kész süteményt rusztikusra szelt manduladarabokkal szórjuk meg. A házi készítésű gyümölcskenyereknél olykor megeshet, ha nem esszük meg gyorsan, hogy kiszárad, így sokat romlik az élvezeti értéke. A Bergmann gyümölcskenyerekkel ez nem történhet meg. Egyrészt hamar elfogy, másrészt teszünk is azért, hogy a süteményünk sokáig friss maradjon. Igazi vajat használunk és nem spórolunk vele, valamint mielőtt megszórnánk mandulával a gyümölcskenyeret, gondosan lekenjük baracklekvárral. A sok zsiradék önmagában rengeteget számít, a lekvár – amellett, hogy szaftosabbá teszi a tésztát – pedig eltömi a kis réseket így nem engedi a be a levegőt megóvva süteményünket a kiszáradástól, hogy sokáig élvezhessük ezt a csodás karácsonyi édességet. B tervként pedig a csokoládé bevonatot javaslom.


Fotó: Image by wirestock on Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra