Cikkek

Orbán Szilvia

2021. október 20.

Mutatjuk a leggyakrabban elkövetett hibákat, amelyek drasztikusan lecsökkenthetik a praktikus eszköz élettartamát.

Ha az ember biztosra akar menni, és tökéletes tükörtojásra vagy éttermi minőségű, ropogós bőrű lazacfilére éhezik otthon, előbb-utóbb a tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyőkhöz nyúl.
Már rég elmúltak azok az idők, amikor a Teflon megoldásai voltak az abszolút egyeduralkodók, így manapság

a leragadást megakadályozó réteggel ellátott edények széles választékából csemegézhetünk az üzletekben; lényegében csak a pénztárcánkon és a személyes preferenciáinkon múlik, melyiket választjuk.


Az azonban gyakorlatilag mindegy is, amikor a serpenyők védelme és megfelelő használata a téma, hiszen a kategóriára egyöntetűen vonatkozik néhány aranyszabály – ezek betartása pedig garantálja az eszközök hosszú életét, és a benne készített ételek egyenletes minőségét.Nézzük, melyek a leggyakrabban elkövetett hibák

Sütőspray

Az emberek általában azért használják a sütő- illetve főzőspray-ket, mert gyakorlatilag nincs kalóriatartalmuk, azt azonban kevesen tudják, hogy ezeknek a többsége nem csak zsiradékot tartalmaz. Sok ilyen termékben található például lecitin (emulgeáló), a habzás megfékezéséért felelős dimetil-szilikon, illetve alkohol, vagy valamilyen más hajtóanyag (szén-dioxid, propán, nitrogén-oxid).
Ezek a szerek pedig nem tesznek jót a tapadásmentes felületnek.

A főzőspray-k rendszeres használata idővel egy olyan réteget képez a serpenyőn, amit gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani.

Az edény érdekében ezért ajánlott inkább visszatérni a kalóriában ugyan dúsabb, de az érzékeny felületnek kevésbé ártó olajokra vagy vajra. Ha a bevitt kalória mennyiségét mégis alacsonyabban szeretnénk tartani, szerezzünk be egy egyszerű, szórófejes flakont, amellyel az olaj vékonyabban eloszlatható az edényben. Arról azonban ne feledkezzünk el, hogy a zsiradék hozzáadásának időzítése létfontosságú – így el is érkeztünk a következő hibához.

Rossz időzítés

Sütés-főzés során általában az a szabály, hogy az edényt először melegítsük fel, s csak aztán zsírozzuk – ezt azonban a tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyők esetében nyugodtan elfelejthetjük.

A non-stick edényeket ugyanis mindig úgy kell felmelegíteni, hogy még hidegen beleöntjük az olajat, erre pedig két indok is van.

Az egyik, hogy a zsiradék jelenléte tovább javítja a hatásfokot, a másik, fontosabb ok pedig az, hogy vannak olyan tapadásmentes megoldások, amelyek esetében a „kenőanyag” hiányában történő hevítés során egészségre ártalmas gőz keletkezhet.

Nem megfelelő eszközök

A legtöbb tapadásmentes felület meglehetősen sérülékeny, ezért a leginkább úgy óvhatjuk meg a serpenyőt a karcolódástól, ha csak fa- vagy hőálló szilikonból készült eszközökkel nyúlunk bele. Biztosabb, ha a szabályt általánosan alkalmazzuk – a sérült felületű edények lecserélése nem olcsó mulatság – és mellőzzük a fém eszközöket, ha non-stick serpenyőről van szó.


Túl nagy a forróság

A tapadásmentes felület élettartama jelentősen növelhető, ha a tűzhelyen maximum közepes lángot használunk. Amennyiben a serpenyőt sütőbe (is) szeretnénk tenni, előtte mindig olvassuk át az edényhez adott leírást – hány fokon tehető vagy egyáltalán tehető-e – így elkerülhető a vetemedés, az olvadás, illetve az egészségügyi kockázatok is.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ne tegyünk non-stick edényeket a sütőbe, helyettük remekül használhatóak a rozsdamentes acél vagy öntött vas serpenyők.
Mosogatási technika

A tapadásmentes felülettel ellátott edényeket ajánlott puha szivaccsal vagy kefével, esetleg mikroszálas kendővel tisztítani – semmi esetre sem ajánlottak a súrolószerek és az acélgyapot tisztítóeszközök.
Bár néhány márka büszkén hangoztatja, hogy edényeit bátran tehetjük mosogatógépbe is, a serpenyők élettartama biztosan jobb lesz, ha ezeket az edényeket inkább kézzel mosogatjuk.

Tárolásra?!

A főzés végeztével a maradék ételt pakoljuk olyan edénybe, ami tárolásra-hűtésre való, és

ne hagyjuk a tapadásmentes edényben, mert ha így teszünk, azzal sokat ártunk a bevonatnak. Ugyanezért ne is áztassuk be a kiürült edényt egy egész éjszakára


– akármekkora macerának is tűnik abban a pillanatban, de vegyük a fáradtságot, és tisztítsuk meg még a főzés után.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra