Cikkek

Gonda Mariann, kép: Instagram

2020. december 16.

kolbász , sonka , advent , mézeskalács

Megszületett a mézeskalács ház sós verziója: a kolbászkunyhó - egy felvágottakból, sajtokból, sós kekszekből készülő művészi elrendezésű hidegtál.

Így karácsony tájékán sok otthonban készül az aprósütemények mellett mézeskalács házikó is. Az alkotás segít ráhangolódni az ünnepekre, a végeredmény pedig sokszor olyan szép, hogy nincs szívünk letörni belőle egy darabot és megenni. Vagy a rengeteg egyéb édesség után már nem is vágyunk a mézes-fűszeres ízekre.

Ha inkább készítenénk olyasmit, amiben- szintén kiélhetjük alkotási vágyunkat,- de nem foglalja napokig-hetekig a helyet,- a nem édesszájú családtagokat is boldoggá teszi- és akár egy étkezést is megoldhat,akkor építsünk Charcuterie Chalet-t.


A francia “charcuterie” szó, amelyet az angol is átvett, a legtágabb értelemben jelent mindenféle hentesárut: felvágottat, kolbászt, sonkát, szalámit, pástétomot. A “chalet” pedig a svájci és francia Alpokra jellemző romantikus hegyi faház, meredek tetővel, zsalugáteres ablakokkal, kandallóval.

Nevezzük talán nemes egyszerűséggel kolbászkunyhónak.

Az előételként vagy bor- / sörkorcsolyaként fogyasztott vegyes sonka- és sajttálakhoz hasonlóan a Charcuterie Chalet-hoz is felhasználhatunk a hentesárun kívül sajtokat, kenyér- vagy sós kekszféléket, zöldséget, friss vagy aszalt gyümölcsöt, savanyúságot, zöldfűszereket, olajos magvakat, mártásokat.


Mivel ezek zömében hűtést igénylő termékek, gyorsan kell velük dolgozni, alaposan, előre megtervezni az “építkezést”. Ebben az esetben különösen fontos a főzőműsorokban gyakran elhangzó “mise en place”: az alapanyagok kimérése, feldarabolása, az eszközök kikészítése, hogy minden kéznél legyen, amikor szükség van rá. Ha elkészült a mű, azonnal tegyük hűtőbe, de legalábbis hűvös helyre.

A darabok egymáshoz rögzítéséhez használt “habarcs” - például krémsajt, pástétom, mustár vagy humusz - idővel eláztatja a kekszet, a felülete pedig megszáradhat, megbarnulhat.

A kolbászkunyhót nem lehet előre elkészíteni, csak a fogyasztás előtt néhány órával és később az asztalnál sem csipegethetünk belőle órákon keresztül gyomorproblémák kockázata nélkül.

A műremek tehát nem az utókornak készül, készítsünk róla fotót, ha szeretnénk, hogy mások is megcsodálják, de mihamarabb fogyasszuk el, amíg még friss és gusztusos.

Miből készüljön?

Falak

Az alapot magunk is megsüthetjük sós keksztésztából, vagy használhatjuk a szokásos (akár készen vásárolt) mézeskalács ház lapokat - ez esetben feltétlenül jelezzük a vendégeinknek, hogy mire számítsanak. A ház stabilitásán sokat segít, de édes íze, fűszeres illata csak néhány sajtféléhez vagy a libamájpástétomhoz illik.

Használhatunk kétszersültet, Abonett kenyeret vagy puffasztott rizsszeleteket, de a szeletelt szendvicskenyér szabályos formája is megkönnyíti a dolgunkat, enyhén pirítsuk meg, úgy stabilabb lesz.

A rönkházak mintájára a falak készülhetnek grissiniből, ropiból vagy akár házi sajtos rúdból.

Tető

Legmutatósabb egymásra lapolt szalámi- vagy kolbászkarikákból, szeletelt sajtból.

Krémsajtból a tálcán eloszlatva vagy a ház tetején, morzsolt fetával vagy reszelt parmezánnal megszórva.

Hóember fogpiszkálóra tűzött mini mozzarellából, Babybelből vagy kecskesajt golyókból.


Növényzet

A fák friss kakukkfűből, a fenyő lefelé fordított, csokorba kötött rozmaringból vagy fogpiszkálóra keresztben felszúrt és elforgatott mini csemegeuborkákból, a cserjék brokkolirózsákból.

Ajtók, ablakok

Szögletes, rácsos mintázatú kekszekből.

Járdakövek

Sós krékerből, szeletelt mandulából, tökmagból, durvára darabolt dióból.

Kerítés

Természetesen kolbászból! 

A felvágott félék, sajtok és kekszek eléggé unalmas tónusúak, ezért egyéb dekorációként használjunk bátran színesebb összetevőket: friss vagy aszalt gyümölcsöket, nyers vagy savanyított zöldségeket, magokat, különböző mártásokat és chutney-kat, ehető virágokat.

Hasonlóképpen variáljuk a textúrákat és a formákat, a karácsonyi sütikiszúrók segítségünkre lesznek.

Kolbászkunyhó lépésről lépésre



Hozzávalók:

  • Kb. 1 kg felvágott: többféle ~10 cm átmérőjű vastag felvágott, szalámi (natúr, paprikás, csemege, csípős), 4 szelet szárított sonka
  • 4 doboz krémsajt
  • 1-1 csomag szögletes keksz, sóspálcika és grissini
  • 1 doboz ropogós kenyér (Abonett, Wasa)
  • 2 szem egész zöld olajbogyó
  • Szeletelt fekete olajbogyó
  • 1 pohár mustár
  • 1 üveg csemege uborka
  • 1 kakukkfű ág
  • Piros ehető virágok
  • Piros ribizli vagy goji bogyó
  • 1 üveg lekvár, chutney vagy tetszőleges mártás
  • 1 nagyobb méretű tálca vagy tepsi
  • Vágódeszka
  • Habzsák
  • Fanyársak
  • Műanyag játékfigurák (farmer és állatok)

Természetesen ez csak egy minta a sok közül, széles a skála mind a nehézségi szintet, mind a hozzávalók körét tekintve. Kedvcsinálónak és ötletadónak hoztunk még néhány jól sikerült példát az Instagramról: 

A fenyő és a bokrok rozmaringból, a hóember mozzarellából, a gerendaház grissiniből készült, a havat reszelt parmezán imitálja.
A házat mandula- és datolyakövek borítják, az ablaktáblák és a járda magos krékerből készült, a hóember pedig kecskesajtból.

Az sem baj, ha manchegóból van a kerítés.

Csúcsragadozóknak - másnapra iktassunk be egy húsmentes napot.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra