Cikkek

Horváth Balázs

2021. szeptember 24.

A harmincadik Budapest Borfesztiválon Somló a kiemelt vendég, így mi a borvidék emblematikus pezsgőpincészetének különlegességével ünnepeltük a jubileumot.

Ünnepi programokkal, Somló díszvendégségével és több mint hetven pincészet részvételével kezdődött a harmincadik Budapest Borfesztivál csütörtökön. Az első számú boros rendezvény 1992-ben még a Vörösmarty téren indult, akkor 17 kiállítóval. A fesztivál aztán 1999-ben költözött fel a Budai Várba, így azóta ezen a helyszínen is rengeteg bor csorgott le a fesztiválozók torkán, és persze víz a Hunyadi udvarban lévő Mátyás kútján.


A belépő karszalag és a boros pohár átvétele után

érdemes hagyni, hogy a várpalota épített környezete segítsen átzsilipelni a városi stresszből a fesztiválba.

A hangulatot pedig ezután mindjárt felpörgethetjük egy kis minőségi buborékkal. Ebből a hazai pezsgőpincészetek között iránymutató Kreinbachernél találunk egészen különlegeset. A limitált szériájú 6 év 9 hónapig seprőn érlelt magnum palackos Série pezsgőben ugyanis olyan finomszerkezetű buborékokat leltünk, amilyet magyar pezsgőben még nem kóstoltunk.

Tulajdonképpen a Borfesztiválra is ezért látogattunk ki az első napra, hogy belekortyolhassunk ebbe a különlegességbe. Aki pedig azért aggódna, hogy a furmint vajon bír-e ennyi érlelést oxidációs problémák nélkül, azoknak ez a pezsgő megmutatja, hogy szó sincs oxidációs ízhibákról. Ezen túl viszont

megkapjuk a hosszan érlelt pezsgők pirult kalácsos illatait, ízeit, amit elegáns savak egyensúlyoznak ki,

és citrusos, birses aromák egészítenek ki. Ráadásként pedig olyan buborékokat ihatunk, hogy szinte az egész nyelőcsövünkön érezzük a felhabzását.

Ez a tétel egyébként a hosszú érlelési időn túl azért is különleges a pezsgőértők számára, mert annak a Prestige Brut 2013 Magnumnak a második kiadása, amellyel 2018-ban a Kreinbacher eddigi legjobb eredményét érte el a CSWWC pezsgő világbajnokságon – a 'World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape' trófeát.

Szerencse, hogy a fesztivál több napig tart, így az sem gond, ha leragadunk egy pultnál, kipróbálhatjuk ezért itt a közönségkedvenc Extra Dry 2017 Magnumot és Prestige Brut új kiadását is, de a pincészet nemzetközi versenyen nagy sikereket elért, markánsan somlói karakterű borait is. Emellett akár összehasonlításul megnézhetjük, hogy a nagyok Champagne-ban mit is gondolnak a pezsgőről, és a 20 tételből álló champagne-választékból is szemezgethetünk.

Bár ez a rendezvény a gasztronómia folyékony ágáról szól, de érdemes némi szárazanyagot is bevinni a szervezetbe. Ehhez idén is találunk pultokat burgerekkel, pizzákkal és persze a kamra kedvenceivel, kolbászokkal, szalámikkal, sonkákkal és persze sajtokkal is. Komolyabb vacsorára viszont itt nem érdemes készülni.

Végül pedig jó lezárni a borprogramot

Pannonhalma pavilonjánál, ahol a rajnaikat is érdemes letesztelni.

Mindjárt háromfélét is kapuk mind különböző stílusban három különböző pincészettől, különböző évjáratból, mégis a szőlőfajta jellegzetességeit jól bemutatva. Számunkra itt érdemes is abbahagyni, és hagyni a többi napra is kóstolni valót.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra