A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2019. május 13.

Az uralkodóváltás előtt tisztelegtek az óriási, wagyu marhából készült, 900 dolláros hamburgerrel.

A távol-keleti szigetországban szó szerint véget ért egy korszak, hiszen Akihito császár április végén – a hagyományoktól eltérően – maga adta át a trónt az eddigi koronahercegnek, idősebb fiának, Naruhitonak. Ezzel pedig véget ért az úgynevezett Heiszei- (azaz „békét teremtő”) éra, és kezdetét vette a Reiva („szép harmónia) időszak.

Az új uralkodói korszak nevét mindig nagy érdeklődés kíséri, hiszen a császárváltás után gyakorlatilag közhasználatba kerül az országban. Az új éra nevét általában szakértők és politikusok meghallgatása után a kormány jelenti be, ez ezúttal is így történt.

A május elsején beköszöntő időszak neve a hagyományoknak megfelelően pozitív, a japán ideáloknak megfelelő jelentéssel bír, bár abban eltér a tradícióktól, hogy most nem két kínai eredetű karaktert (japánul kandzsit), hanem klasszikus japán jeleket választottak.

Japán az elmúlt hetekben az uralkodóváltás lázában égett; országszerte számos ünnepség zajlott ezekben a napokban:

az emberek egyrészt megemlékeztek a leköszönő Heiszei-éráról, ugyanakkor izgalommal várták a májussal érkező új korszakot.

A tokiói Grand Hyatt Hotel is méltóképpen szerette volna ünnepelni a nagy eseményt, ennek fő megtestesítője pedig egy – a hotel területén működő Oak Door steakhouse-ban kapható – grandiózus arany burger lett.

A masszív, több mint 3 kilogrammot nyomó, 25 centi átmérőjű, és 15 centiméter magas marhaburgerben az egy kilós, prémium amerikai marhából készült húspogácsán kívül megtalálhatjuk a sztenderd feltéteket (aioli, paradicsom, sajt, hagyma, saláta), de találkozhatunk néhány nem megszokott, igazán exkluzív hozzávalóval is:

a legfontosabb a szeletelt Kuroge Wagyu marhahús, de a luxusszendvicset még libamájjal és szarvasgombával is megpakolják, s minden egy arannyal hintett buciba kerül.

A luxusburgert salátával és sült burgonyahasábokkal tálalják, egy nagy palack champagne vagy bor kíséretében, írta a FoodBeast.

A teljes fogás 100 ezer jenbe, azaz nagyjából 256 ezer forintba kerül, és 6-8 átlagos étvágyú ember lakhat jól belőle.

Sokak szerint a fényűző hamburger bizonyos értelemben tökéletesen szimbolizálja a szigetországra köszöntő új korszakot:

az aranypor, a kiváló hozzávalók, a remek ízek méltón tükrözik a Reiva, azaz a szép harmónia időszakát, míg mérete az uralkodói méltóságra utal.

Aki pedig meg szeretné kóstolni a különlegességet, ne csak a pénztárcájával készüljön:

a steakhouse tájékoztatása szerint a június 30-ig menün tartott hamburgert minimum 3 nappal előre le kell foglalni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra