Cikkek

Gellért Gábor

2022. október 30.

sütőtökös rizottó , tökszezon , vegán rizottó

Tökszezon van, itt a tökös ételek, tökös történetek ideje. A sütőtökös rizottó története onnan indul, hogy Árvai Anita (Veganeeta) szeretett volna az étterem étlapjára egy vegán rizottót valamilyen idényfeltéttel. Az állandó probléma, a jó minőségű alapanyag volt. Ezúttal a család sietett a segítségére.


Juhász Zoltán, őstermelő mondja: "Csaknem másfél évtizedig egy nagy multinacionális cég értékesítési igazgatójaként dolgoztam. Idén úgy döntöttem, hogy januártól nyugdíjba megyek. Nagykőrös külterületén élünk, van a ház mellett egy 6000 négyzetméteres földem. A földhöz értek, mezőgazdasági szakközépiskolát végeztem, aztán gazdálkodtam is egy darabig, amíg magával nem sodort az üzleti élet. Onnantól kezdve 35 évig csak füvet nyírtam.


Mostanában azonban újra elkezdett csalogatni a föld. A lányom is folyamatosan mondogatta, hogy nincs kellő számú megbízható beszállítója. Elgondolkodtam. Szerintem elég megbízható vagyok.


Ültettem egy csomó gyümölcsfát. Málnát és szamócát is. Feltörtem a földünkből 600 négyzetmétert, aztán elkezdtem termelni cukkinit, céklát, zellert, hagymát, krumplit és természetesen sütőtököt. Most ősszel leszedtem 5 mázsa biotököt.


Mondtam a lányomnak, hogy találja ki a receptet. A sütőtököt meg a zsályát a tetejére adom, így született meg a Vegán rizottójuk.


Vegán rizottó


a Veganeeta Home Balatonalmádi receptje


Hozzávalók:


1 db fehér hagyma/póréhagyma


1 dl fehérbor/champagne (elhagyható)


300 g rizottó rizs


Alaplé (lassan adagolva)


1,5 dl rizstejszín


egy kis darab vegán vaj vagy margarin


Só, bors


Elkészítése:


Az apróra vágott hagymát a serpenyőben kezdjük lepirítani, 2 evőkanál zsiradékon. Amikor üvegesedik, hozzáadjuk a megmosott rizst, együtt pirítjuk, majd a fehérbort elpároljuk rajta és amint ez megvan, hozzáöntjük az első adag alaplét. Ezen a ponton fűszerezzük sóval, borssal, majd fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, amint elforrta. Ezt megismételjük néhányszor, de figyelünk, hogy a rizs sem ne maradjon nyers, sem ne legyen kása. Al dente legyen, és cuccos, krémes. Figyeljünk, gondoskodjunk róla. Az utolsó adag alaplé hozzáadása után pároljuk még, kevergetjük, majd beletesszük a margarint, esetleg a zöldfűszereket, és a rizstejszínt is belekeverjük.


Az elkészítési ideje kb. 30 perc.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra