Cikkek

Nábelek Zsófia

2020. december 17.

bor , karácsony , ünnep , advent , salt , felix , tiago , pezsgő , ital , ajánló , sommelier

Mit igyunk kacsához, halászléhez vagy bejglihez? Három sommelier-t és egy borszakértőt kérdeztünk meg arról, mit ajánlanak idén az ünnepekre.

Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus

Nálunk töltött káposztához minden esetben somlói bor dukál. Idén egész biztosan Kolonics Károly 2018-as Juhfarkját fogjuk inni. Tiszta, határozott, inkább somlói bor, mint bármi egyéb. Jó savakkal, hosszú, tartós utóízzel. A káposzta sajnos bárhogyan készítjük is zsíros és savanykás is egyben, ezért mindenképpen kéri a jó szerkezetű, kissé visszafogott bort.

Kolonics Pincészet Juhfark 2018 AbOvo Borkereskedés 3.450 Ft/palack

Kacsát is szoktunk enni, ehhez vörösbort kínálok. Számomra a kékfrankos egyike a legizgalmasabb szőlőfajtáknak. Kitűnő kékfrankost kóstoltam a 2018-as évjáratból Páger Mátyás mátrai pincéjéből. Még fiatal, de hallatlan gazdag a gyümölcsössége, finomak a savai, nem sok a tanninja. Meggy, málna, hecsedli minden mennyiségben – már ami a bor aromatikáját illeti. Koncentrált bor, de nem nehezedik rá kóstolójára. Szerintem tökéletes kacsa-kísérő, egy kis sült céklás kiegészítéssel.

Páger Mátyás Mátrai Kékfrankos 2018 cca. 6.000 Ft/palack


Tudom ezzel nem mindenki ért egyet, de számomra a karácsony reggel akkor igazi ünnep, ha egy korty – vagy kettő – aszú is kerül a pohárba. Házi friss kaláccsal vagy brioche-sal, libamáj pástétommal kínálom. Zseniális társítás, igazi luxus – de ez a reggel többek között ettől is más. Nagyon szép aszúk születtek 2016-ban és 2017-ben is, nehéz a választás. De talán a már-már érettebb aromákat kínáló 2013-as év felé fordulok idén, hatalmas potenciál, gyönyörű borok. Ezért esett a választásom Szepsy Istvánék aszújára. Felejthetetlen szerkezet, a játékos savak és buja fűszeresség elegye.

Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 2013 41.000 Ft/palack

Ogl Mária, a SALT Budapest, head sommelier

Mi mindannyian őrült nagy buborékrajongók vagyunk SALT-szerte, és a karácsony tökéletes alkalom ezekre a csodálatos italokra.
Ott van például a Bencze Blanc de Noir 2014 "R" pezsgő a Szent György-hegyről. Az egyik első pezsgője ennek a mára már ikonikussá vált natúr borásznak, aki szerethetővé tette a nagyközönségnek is ezt a világot. Komplex, érett, a legfinomabban élesztős. Halhoz, akár vékonyan, akár vajban, krémesen van elkészítve - tökéletes!

Bencze Blanc de Noir 2014 "R" cca. 7000 Ft/palack

Szóló Pincészet 2016-os 6 puttonyos aszúja. Egyedül nyomják a teljes vegyszermentességet jelenleg Tokajon, erre utal Szóló nevük. Cukortartalma miatt tökéletes bejglihez, zserbóhoz, nagymama isteni hazi sütijeihez. Behűteni ér!

Szóló Pincészet Aszú 2016 29.000 Ft/palack


Grand Vin de Barnag Brut kékfrankos pezsgő. Ilyen az, ha egy fiatal srác szinte azonnal rátalál a saját hangjára, és szívből készíti a természetes borokat. Ha rosé kacsamell mellé keresünk valami szuper jót, ne keressen tovább!

Grand Vin de Barnag Brut kékfrankos pezsgő 6500 Ft/palack

Rácz Imre, Essência Restaurant - Tiago & Éva, head sommelier

Zwack Unicum. Az örök klasszikus gyógynövény likőr, mely sokak számára lehet megosztó, de magas minőségű, széles körben hozzáférhető, szinte minden karácsonyi étkezés aperitif italává válhat, emellett jótékony hatása sem elhanyagolható. Zwack Unicum cca. 6000 Ft/palack

Vida Lösz 2017. A szekszárdi családi birtok idén ősszel debütáló vörös házasítása, amely a termőhelyi sajátosságokat, azon belül is a régióra jellemző lösz talajt hangsúlyozza ki. Illatában tiszta, visszafogott aromatika jellemzi, ízében visszaköszönnek a gyümölcsök és a fűszerek is, összességében nagyon jó arányok jellemzik, test, tannin, sav és alkohol tekintetében. Elegáns, kerek, egyszerűen jó inni! Véleményem szerint ez az egyik legfontosabb az ünnepek alatt, hogy összehozza a családban a borkedvelőket, akár többféle ízlésnek is megfeleljen, de ne valljon kudarcot a klasszikus halászlé-töltött káposzta ételek tengelyében sem.

Vida Lösz 2017 5990 Ft/ palack 5990 Ft/ palack 


Lenkey 6 puttonyos Aszú 1999. A különleges alkalmak itala, amelyet ha valamikor az évben, akkor a karácsonyi ünnepek alatt nem érdemes kihagyni, de úgy általánosságban sem szabad elfeledkezni a tokaji desszertborokról. A pincészet első aszúbora, amely kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik. Komplex gyógynövényes, aszalt kajszibarackos illat, lehengerlő savérzet egészíti ki az egészen hosszú kortyot. Fogyasztását önmagában ajánlom, örök élmény, természetesen ki lehet próbálni karácsonyi sütemények mellé is ízlés szerint, de soknak bizonyulhat.

Lenkey 6 puttonyos Aszú 1999. 23.900 Ft/palack

Horváth Máté, Felix Kitchen & Bar, head sommelier

Gilvesy Pincészet Rajnai Rizling 2019 (Bio). Nagyon szeretem a badacsonyi borokat és nem csak nyáron: a Szentgyörgyhegy ásványossága magával ragad, és kifejezetten nagynak tartom a jól ihatóságát ennek a bornak. A remek savszerkezete miatt aperitifként is fogyaszthatjuk, illetve halételeknek is kiváló kísérője lehet.

Gilvesy Pincészet Rajnai Rizling 2019 (Bio) 2550 Ft/palack


Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2017. Én hiszek a bikavérben, most pedig egy szekszárdit választottam, a kárpát-medencei fajtákból és remek arányokkal rendelkezik. Burgundis pohárból ajánlom, kacsa mellé tökéletes!

Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2017 /Szekszárd/ 6000 Ft/palack

Balassa István Édes Szamorodni Bomboly 2017; Karácsonykor muszáj édes Tokajit fogyasztani! Az ünnep első napján lehet bontani, majd az egész ünnepet végig kísérve iszogatni. Válasszunk magas minőségűt, lehetőleg egy jó sav-cukor balaszos szamorodnit. Desszertekhez, kékpenészes sajtokhoz, liba-kacsamáj mellé. vagy szimplán meditatív csemegének.

Balassa István Édes Szamorodni Bomboly 2017 /Tokaj/  9800 Ft/palack