Cikkek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2022. május 19.

A jó konyhák sosem elszigeteltek: azok, akik tudnak tanulni a szomszédoktól, a távolabbi kultúráktól, csak nyerhetnek. Az ízek nem ismernek határokat, nem nézik a térképet, csak házasságra lépnek egy serpenyőben és gyorsan részévé válnak a gasztronómiai kultúrának.

Bár hajlamosak vagyunk erre nem gondolni, de a magyar konyha is így nőtte ki magát. Ugyanez az erőssége a levantei ételeknek, vagyis a Közel-Kelet finomságainak: az évezredek óta

a fő kereskedelmi útvonalak metszéspontjában levő térséget számos izgalmas hatás érte.

Az ide tartozó izraeli gasztronómiát pedig az Európából kivándorló zsidók konyhai praktikái is színesítették – Cserháti Tamara egykori szépségkirálynő könyve ebbe a világba enged bepillantást.

A lényeg az ízeken van, de a Yallo! Tarts velem! című kiadvány a mindennapi életre és a konyhával sorosan kapcsolódó vallási hagyományokra is kitár egy ablakot. Nincsenek őrületes megfejtések, a receptekhez nem kell technológiai előképzettség, de az étel adta öröm, ami a levantei konyhát jellemzi, benne van és szerethetővé, működővé teszi Cserháti Tamara receptjeit.

A felépítés logikus:

a pár klasszikust saláták, levesek, vega fogások, tengeri ételek, húsos finomságok, izgalmas köretek és desszertek követik.

A receptek jól szerkesztettek, a Boook kiadó tapasztalatát muszáj észrevenni – a magyar piacon talán ők adják ki a legtöbb, hazai szerzőtől származó szakácskönyvet.

A térség konyhájának előnye, hogy könnyű a diétákhoz illeszteni, sőt, számos lehetőséget kínál azoknak, aki több növényi alapú fogással gazdagítanák étrendjüket – nem véletlen, hogy az egész világon egyre népszerűbbek a libanoni, jordán, zsidó éttermek, amik elhozzák a Közel-Kelet ízeit. Cserháti Tamara könyve azonban arra is bizonyosság, hogy ezek az ételek odahaza is ügyesen elkészíthetők. A siker biztosan nem marad el.

Kiadó: Boook

Ár: 6990 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra