A Maldív-szigetek konyhaművészetéről itthon keveset tudunk, de jó éttermek mindenhol vannak.
Maldív-szigetek: az Indiai-óceán már-már valószerűtlen türkizkékje, vakítóan fehér, homokos tengerpartok, és színpompás korallzátonyok - a luxusvakációk egyik legkedveltebb célállomása a totális kikapcsolódás ígéretével kecsegtet a földi paradicsomban, egy olyan élménnyel, ami a legtöbbünk esetében megmarad álomnak. A szigetcsoport természeti adottságaival kevés hely versenyezhet a nagyvilágban, de még egy ilyen extra nyaralás sem csak búvárkodásból és véget nem érő napozásból áll – néha azért enni is kell, ugye.
Hagyjuk most kicsit az itthoni, szürke mindennapokat, és – legalább virtuálisan – nézzünk körül, hol lenne érdemes vacsorázni, ha jó éttermet keresnénk a Maldív-szigeteken? Mert bizony az, akinek a pénztárcája ezt megengedheti, nem fog csalódni a felhozatalban – erre jutott a CNN szerzője, Chris Dwyer, aki körüljárta a témát.
Az exkluzív hotelkomplexumokban ugyanis séf-hírességek munkálkodnak, és a kezük alól – sok helyi alapanyaggal, és persze egy rakás brutálisan drága hozzávalóval – a maldív és a nemzetközi konyhát ötvöző remekművek születnek.
Shades of Green (Soneva Fushi luxushotel)
A Soneva Fushi mezítlábas kényelméért olyan hírességek vannak oda, mint Paul McCartney, a Beckham-család, vagy épp Madonna, amit a hely részben a kiváló éttermeinek is köszönhet. A magánszigeten működő hotel egyik vendéglátóhelye, a So Hands On, egy mindössze nyolc székes étterem, amely a három Michelin-csillaggal büszkélkedő japán séffel, Kendzsi Jotennel (Kenji Gyoten) működik együtt. Egy másik étterem – a Shades of Green – pedig, a nevéből is kikövetkeztethetően, növényi alapú finomságokat kínál. A tasting menüt Carsten Kyster séf álmodta meg, és egy rendhagyó kerti minitúrán lehet megkóstolni – a snackek a lomb közé vannak elrejtve. A vendégeket a „bemelegítés” után egy gourmet, ötfogásos vacsora várja.
Fenesse (Jumeirah Vittaveli)
Ebben a fine dining étteremben sem kell tartani a zsúfoltságtól: a hely mindössze 9 székkel működik, cserébe viszont
a klasszikus és kortárs francia konyha remekeit kóstolhatja az odalátogató.
Kobe tartár, organikus zöldfűszer-kéregben sült bárányborda, Lobster Thermidor és klasszikus francia bouillabaisse – csak egy kis ízelítő az étlapról. A szerencsések, akik itt vacsorázhatnak, a világ legjobb séfjeinek – például Ollie Dabbous vagy Anthony Demetre, akik időről időre visszatérő „vendégek” itt – alkotásaiból csemegézhetnek.
Manta Ray Treehouse (Joali Maldives)
A közelmúltban nyitott Joali Maldives lombkorona miniétterme ugyancsak 8 férőhelyes, és elsődleges vonzerejét jellegzetes, természetközeli hangulata adja. A konyha igazi maldív lakomával készül: a menü elsősorban a helyiek kedvenc fogásaira – tonhal chilivel és lime-mal, hal curry, helyben halászott homár – épít.
Le 1947 (Cheval Blanc Randheli)
Egy merőben más hangulat fogad a Le 1947-ben. Az étterem neve a Château Cheval Blanc bor híres évjáratára utal – s ezek után nem meglepő, hogy a vendéglátóhely elegáns francia konyhát visz. A Le 1947 esetében mind a helyszín, mind a kínált étel a csúcskategóriába tartozik.
Az étterem kulináris igazgatója Eric Vidal, akit a helyi alapanyagok inspirálnak, amikor megálmodja 12 fogásos, hetente változó ízelítő menüjét. A világjáró séf tapasztalatait az általa elkészített ételek – például a meleg királyrák kaviárral és yuzuval, vagy a tonhal- és görögdinnyehab bazsalikomporral – is híven tükrözik.
Ithaa Undersea (Conrad Maldives Rangali Island)
2005-ös megnyitásakor az Ithaa lett a világ első víz alatti étterme. A miliő tehát élményszerű: a vacsorázókat, öt méterrel a tengerszint alatt, egy korallzátony ezerszínű forgataga várja. Az ételkínálatban jól megfér egymás mellett a mézes-sütőtökös sajttorta, az articsókás sültfokhagyma-leves és az őszibarackos, posírozott homár.
Aragu (Velaa Private Island)
Az étterem neve helyi nyelven „esszenciát” jelent. Az Aragu az egyik legismertebb maldív fine dining étterem, ahol – a korábban a jordán királyi családnál is tevékenykedő – Gaushan de Silva a konyhafőnök.
A konyha híres személyre szabott ételeiről: a vendégnek lehetősége van alapanyagokat választani, amelyből aztán a kreatív séf elkészíti számára az emlékezetes vacsorát.
A hozzávalók között a japán tonhal vagy a Gillardeau osztriga éppúgy megtalálható, mint a francia galamb vagy a helyi homár. A pénzes borimádóknak is igazi kánaán a hely, tekintve, hogy az Aragu büszkélkedhet a Maldív-szigetek egyik legnagyobb borkészletével.
Destination Dining (Baros Maldives)
A Baros Maldives még 1973-ban nyitotta meg a kapuit, s csaknem 50 év múltán is gourmet élményeket kínál vendégeinek. Mint oly sok másik üdülőkomplexum, a Baros is többféle étteremopciót kínál: a területen tradicionális, maldív konyhát vivő helyet ugyanúgy találunk, mint exkluzív, privát éttermet. Ez utóbbi kategóriát erősíti az eldugott, homokzátonyon működő Destination Dining, ahol egész nap várják a vendégeket. Reggelire egy kis füstölt lazac pezsgővel, ebédre némi szusi, vacsorára pedig egy jó barbecue? Itt egyik sem gond,
a romantika pedig gyakorlatilag kötelező tartozék.
Tai (COMO Maalifushi)
A COMO Maalifushi üdülőtelep éttermei közül a vendégek egyik legnagyobb kedvence az óceán partján működő Tai. A japánul „vörös sügért” jelentő név egyben már utalás a menüre is, ahol a halas fogások és a szusik dominálnak. Az étterem híres grillezett tengeri pisztrángos, illetve wagyu marhás aburi tekercseiről, és fogassügér saikyoyakijáról, ami lényegében egy fehér misóban marinált halétel.
Az ételek és a természeti szépségek mellett a Tai további vonzereje az a másfél méteres,
Aki-san nevű rája, amely naplementekor időről időre feltűnik az étterem környékén, és előszeretettel kunyerál a vendégektől.
Baraabaru (Four Seasons Kuda Huraa)
A helyi nyelven „kiválót” jelentő étterem elsősorban Dél-Ázsia és India ételeire fókuszál.
A miliő nagyban emlékeztet az indiai Kerala hangulatára, míg a fogások sikeresen ötvözik az indiai és a helyi konyha legjobb ízeit. A Baraabaru „Thali” menüje látványos tálcán kínált, házi stílusú ízelítőjét éppúgy érdemes megkóstolni, mint a „Tandoor Tapas”-okat, amelyek a kortárs indiai street food izgalmas világába adnak egy kis betekintést.
White Orchid (JA Manafaru)
A Fehér Orchidea a legkiválóbb kínai konyhát képviseli, amelyhez garancia a híres kínai séf, Dong Dzsenshiang (Zhenxiang), vagy ahogyan általában ismerik az emberek, DaDong neve. Az étterem
menüje friss, helyi alapanyagokból készül, és egy innovatív, kortárs konyhaművészeti vonalat követ.
Ha valaki esetleg ide készül, feltétlenül kóstolja meg a wokban készült, fűszeres maldív homárt, a tengeri herkentyűs hotpotot és a póréhagymás-bazsalikomos wagyut. Mi, többiek pedig álmodozunk tovább.