Cikkek

V.J.

2022. január 26.

Legfrissebb számunkban Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal beszélgetünk örökölt sorsról és örökölt ételekről. Tudják, mi a barátnőfüle vagy a ruhatári fogas majonézzel? Ha kíváncsiak, olvassák el legújabb gasztroportrénkat! Különleges interjút és egy titkos receptet is ajánlunk: Tiago Sabarigo, az Essência séfje mesél és főz a Magyar Konyhának. Gasztrokulturális magazinunkban szó lesz még a battonyai vagányról, Borsodi Lászlóról, aki pálinkát főz és gitározik, három borászról, akik a sümegi borvidéket akarják újraéleszteni, teszteljük az édesburgonyákat, bemutatjuk az új divatot, a flexitáriánus diétát, és terítékre kerül az istenek legkülönösebb gyümölcse, a kakaóbab.

AZT MONDJA Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, napjaink bestsellerszerzője, hogy nemcsak a traumákat örököljük, hanem az ízek és illatok iránti fogékonyságot is. Örökölt sors – örökölt ételek.
Hiába kínálják a karfiolt, ha egyszer az anyám utálta, utálom én is. A klausztrofóbiáért cserébe viszont megkaptam a kapor iránti rajongást. Nem is szólva a túros tésztáról. Nem csusza, tészta: lassú tűzön pirítva. A kérdés csak az, ha minden determinált, hol marad a szabad akarat? (Ez a pszichológus második könyvének címe.) Elfogadjuk a praktikus, olcsó kajákat, vagy ragaszkodunk a többgenerációs hagyományhoz?
Orvos-Tóth Endre ragaszkodik. Receptjét így kezdi: „Végy egy birkát!” És vegyél ki két nap szabadságot. Ennek az ételnek a megfőzéséhez ennyi idő kell. És igaza is van. A kunsági birkapörkölt szerelem kérdése. Vagy kell, vagy nem kell. Akinek kell, nem faggyúzza le a húst, nem mosogatja borecetes vízben, úgy szereti, ahogy van. Aki meg utálja (mert ezt örökölte), az csak fintorog, mintha paprikás gyapjúba harapott volna. Elismerem, ijesztő ez az étel a műanyag tápokhoz szokott kispolgári ínyeknek.
Mégsem árt tudni, hogyan készül. Orvos-Tóth receptjét és a lányával folytatott beszélgetést a 10. oldaltól kezdve olvashatják.Meghökkentő recept Karinthy Frigyes életművében is akad. Például a barátnőfüle. Vagy a ruhatári fogas majonézzel. Ha kíváncsiak ennek a különc zseninek a gasztroportréjára, aki mindenkin tréfálkozott, csak a humorban nem ismert tréfát, lapozzanak az 50. oldalra. Itt kiderül, milyen állat a szódabika.

Szerepel különleges fogás a Tiago Sabarigóval készült interjúban is. A Michelin-csillagos portugál séf, aki feleségével nyitott éttermet Budapesten, meggyőződéssel vallja, hogy a portugál és a magyar konyha testvérek. Ezért is készít polipot véres hurkával. Most elárulja a sokáig titokban tartott receptet is.Legfrissebb számunkban szó lesz még a battonyai vagányról, Borsodi Lászlóról, aki pálinkát főz és gitározik, három borászról, akik a sümegi borvidéket akarják újraéleszteni, teszteljük az édesburgonyákat, azaz batátákat, bemutatjuk az új divatot, a flexitáriánus diétát, és terítékre kerül az istenek legkülönösebb gyümölcse, a kakaóbab.És ugyan mi másról szólhatna még legújabb számunk, mint a farsangról? Ilyenkor februárban a haspókok fejedelme, Farsang uram még elemében érzi magát: söröshordón lovagolva összecsap a böjtöt jelképező Húshagyókeddel, az önsanyargatás jelképével. Farsang koma kezében hosszú nyárs, rajta malacfej, tyúk, kolbász, a nyársról madzagon hurka lóg. Övében böllérkés, a hordóra meg, mint valami címerpajzsot, méretes sódart szögeztek. Húshagyókedd dárdája péklapát, rajta két aszott hering, fején darázsfészek.
Hívei perecet majszolnak, kozmás borsópürétől szaglanak, és hisztérikusan forgatják a kereplőket, csak hogy a gonosz haspókot elűzzék. És ez hamvazószerdán sikerül is nekik. Olyankor a nagyevők is hamut szórnak a fejükre, és összébb húzzák a nadrágszíjat. De márciusi számunk tele lesz remek böjti receptekkel! Istenhez a konyhán át is vezet út.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra