Cikkek

Vinkó József

2022. november 30.

A magazinpiacon a decemberi lapszámok mindig különös figyelemmel készülnek. Mi is unikális tartalmakkal és vastagabb kiadvánnyal készültünk. A magazin segít ráhangolódni az ünnepekre. Nem mellesleg egy olyan előfizetői akcióval készültünk, amit vétek lenne kihagyni. Aki pedig úgy dönt, hogy magazin-előfizetést ad, annak nem is kell tovább gondolkodnia a karácsonyi ajándékon.

Van a félelemnek szaga? A régi karácsonyoknak szegfűszeg-, fahéj- és ánizsillatuk volt, kivéve azt a karácsonyt 1956-ban. Szombathelyen éltünk, ablakaink a Gyöngyös patakra néztek, mindig az egyik előtt állt a plafonig érő fenyőfa, a nagymamától örökölt díszekkel, rengeteg angyalhajjal, kis fehér viaszgyertyákkal. De akkor nem mertük meggyújtani őket, mert a házzal szemben lecövekelt egy T–34-es harckocsi és csöve épp az ablakunkra nézett. „Semmi pánik – mondta az apám –, most zárják le a határ utolsó szakaszát, csak ne menjetek az ablak közelébe.” Anyámra látszólag semmilyen hatással nem volt a dolog, a konyha felől ismerős zajok érkeztek, hallottam a mozsártörő hangját, a menü mindig ugyanaz volt: húsleves, rántott ponty madársalátával, rakott zsemlye borsodóval. Mégsem emlékszem az ízekre. Akkor a T–34-es, most a Covid akarja elrabolni a múltamat.


Talán ezért döntöttünk úgy, hogy régi lapszámaink nyomán egykor volt karácsonyok emlékét idézzük fel. Tolnay Klári arról mesél, hogy fenyőfái az évek múlásával egyre zsugorodtak, csak a század bizonytalansága növekedett. Várszegi Asztrik soha nem felejti, ahogy a nagymamával szaloncukrot főzött, maga csomagolta őket selyempapírba. Nyilván nem tellett arra, hogy megvegye Lukáts Kató illusztrátor papírcsodáit. Amikor megmutatjuk a gyermekkönyv-illusztrátornak is kiváló grafikus munkáit, rég elfeledett csokoládé- és édességboltok ajtaját tárjuk szélesre, nosztalgikus, illatos világba kalauzolva az olvasót.


Hiszen a karácsony varázslat. Az évről évre megújuló remény ünnepe. Aki ezt nem érzi, annak kár ajándékot vennie. Akinek a szívében nincs szeretet, az a fa alatt sem fogja megtalálni. Gianni Annoni tudja ezt. A maga sajátos akcentusával olyan hittel beszél a szakmájáról, az életéről és a hűtőszekrényéről, hogy az ember egy pillanatra azt képzeli, minden rendben a világban. És rendben is van. Hiszen már citrom is terem e hazában. Egy lajosmizsei kertészet tíz éve két cserjével kezdte, ma 6500 négyzetméteren termeszti a gyümölcsöt. A türelem citromot terem – mondhatnánk, és valljuk be, ezt Krúdy Gyula sem gondolta volna az 1930-as évek elején, midőn a Mélypincében borozgatott famulusaival. Az ínyencek fejedelméről a 76. oldalon olvashatnak meglepő gasztroportrét.
Karácsonyi számunkban terítékre kerül még a fenyőmag, a szegfűszeg, a gyömbér, bemutatjuk a Café Lisztet és a szegedi Alkimista éttermet. Schäffer Erzsébet libamájat, Dragomán György száraztésztát, Auguszt Ibolya karácsonyi fatörzset, Jahni Laci különleges szilveszteri vacsorát készít, Vajda Pierre pedig beavat a szilveszteri malacsütés titkaiba. Ellátogattunk a híres strasbourgi karácsonyi vásárra, teszteltük a legjobb marcipános szaloncukrokat, koktélokat, sőt, ehető ajándékokat készítettünk, hogy meglephessék vele szeretteiket.


A híres francia írónő, Anna Gavalda meg- kérdi a barátnőjét: „Mit csinálsz karácsony- kor?” „Felszedek két kilót.” Én meg minden évben elmondom, hogy nem az hizlal, amit karácsony és újév között megeszünk, hanem az, amit újév és ka- rácsony között. De hát nem hallgat rám senki.


És a végére még egy szolgálati közlemény: Ne törje a fejét tovább karácsonyi ajándékon, az első 30 új előfizetőnket megajándékozzuk egy 5000 forint értékű Butlers-ajándékutalvánnyal (az éves előfizetés ára 7000 Ft).További részletek és előfizetés: www.magyarkonyhaonline.hu/elofizetes. Tel.: + 36 30 895 6159, e-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu


Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk minden olvasónknak! Arany János szavaival élve: „Adjon Isten, ami nincs, ez új esztendőben.”Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra