Cikkek

Vinkó József

2024. június 26.

Balatoni Gasztrokalauz , Balaton , nyári dupla Magyar Konyha

„Öreg fazékban fő a legjobb leves.”


„Ó, A BALATON, régi nyarakon...” Forró lángos, sült hekk, palacsinta, főtt kukorica. Bambi és Utas üdítő. Még sokunkban élnek a hetvenes évek nosztalgikus ízei. Mint Proust regényében a madeleine nevű sütemény, amibe beleharapva a főhősnek egész gyerekkora eszébe jut. A lángossütő előtt kígyózó sor, a forró olaj, naptej, fokhagyma átható illata, a „balatoni hal”, a hekk, aminek élő ember még nem látta a fejét, aztán a pecsenyesütők, ahol már a szezon első napján egyhetes az olaj, ámde kapható véres és májas hurka, lacipe- csenye kovi ubival, amit a gebinesek óriási befőttesüvegekben érleltek a napon. „Két forint a forró lángos, éljen soká Kádár János!”


De hol van már a tavalyi hó? Ha rosszul választunk, már a gasztrokádárizmust is visszasírhatjuk, kivéve persze, ha használják idei balatoni gasztrokalauzunkat, amelyet 12. alkalommal csomagoltunk – ingyenesen – lapunkhoz. A könyvecskében 300 étterem (köztük 50 új hely) szerepel, és az elmúlt évtizedben a szerkesztők körében annyi kulináris tapasztalat halmozódott fel (új trendek és retrónosztalgiák), hogy a guide-ban minden olvasó talál saját ízlésének megfelelő éttermet, romkocsmát, cukrászdát, strandbüfét, vagy akár borteraszt.


Nyári magazinunk jórészt a párizsi olimpia körül forog. Bemutatjuk Alexandre Mazziát, a három Miche-lin-csillagos marseille-i séfet, aki ígéretes kosaras- karrierjét hagyta hátra, és most az olimpiai falunak főz. Végigjárjuk Emily lábnyomában az „Emily Párizs-ban” sorozat ikonikus gasztrohelyeit, bisztróit és kávéházait, piacait és fine dining éttermeit. Megkóstoltuk a merguez nevű híres grillkolbászt, amit algériai származása miatt „feketelábú”-nak is neveznek, majd Szabi, a pék bevezet minket a bagettsütés tudományába.
A hazai ízek kedvelőinek két anyagot ajánlok. Gasztrotörténetünket a halászléről, de írunk a hazai földekről eltűnő málnáról is. Legfrissebb számunkban a paradicsom kerül terítékre, de grillezünk is, hiszen a szabadban sütni-főzni jó mulatság, még akkor is, ha hús nélkül tesszük ezt. Gasztroarcunk Anger Zsolt séf, borászunk Tomcsányi Árpád és felesége a Somló-hegyről. Míg Dragomán György remegő krémesről mesél, Schäffer Erzsi díjnyertes galuskás lecsót tálal.


Nem maradnak tehát olvasni- és főznivaló nélkül. Hiszen enni, etetni, főzni és olvasni: nincs ezeknél szebb dolog a világon!


A magazint keresse az újságárusoknál vagy fizessen rá elő ide kattintva!