A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Madary Orsolya

2014. november 6.

Aki Prágába látogat, a turistacsalogató sörözők mellett a cseh konyha újjászületését is átélheti. Tizenháromféle knédlit, helyi tenyésztésű marhahúst, ízletes prágai sonkát kóstolhat. Mit adtak a csehek a Monarchia konyhájához? Melyek a legjobb sörözők, éttermek, kávézók a cseh fővárosban? Mit kóstoljunk meg, ha Prágában járunk? Közép-Európa gasztronómiájáról szóló sorozatunkban most Prágáé a főszerep.


Szerencséjük van a prágaiaknak. Két-három étteremlánc is versenyez a kegyeikért. Nem gyorséttermekről van szó, hanem a cseh konyha minőségi alapanyagokból készült fogásait kínáló kocsmákról, vendéglőkről. Ha pár évvel ezelőtt beültünk egy prágai sörözőbe, a cseh konyháról alkotott véleményünk lesújtó lehetett. Maggi-ízű, sós levesek, szószok, knédlinek álcázott, porból készült vagy fagyasztott kenyérszeletek, vizes káposzta, ízetlen vadas mártás. A prágai sonkáról ne is beszéljünk, arról az itthoni élményeink is rosszak. Ha ma a Lokal nevű kocsmában megkóstoljuk a prágai sonkát, megértjük, miért tartották egyenrangúnak annak idején a pármai és a serrano sonkával.

 

 


A derék Svejk a Monarchia konyhájában

 

A csehek szívesen azonosítják magukat egy regényhőssel. Ám nem daliás hős a példaképük, hanem a jó öreg Švejk. Jaroslav Hašek kövérkés, bőbeszédű, sörről és csípős kolbászkákról álmodozó vicces katonája. S az Osztrák-Magyar Monarchia és ezen belül Prága konyhájának megismeréséhez nem is találnánk jobb forrást a Švejknél.

 

 

"Az ember eltengetheti az életét valami egyszerű munkával intelligencia nélkül is, ám a konyháján keresztül felismerszik a dolog..." - mondja Lacina vezető tábori lelkész a barátjának. A derék katona, aki bejárta a Monarchia városait, utazásai során nagyon sok ételt megkóstolt, felfedezte a korszak restijeinek konyháját.

Márpedig a XIX. század végétől a fejlődés jelképe, a monarchia egységének szimbóluma, a vasút a gasztronómiában is főszerepet játszott. Vasúton szállították a nyersanyagokat, szinte minden eljutott mindenhová. A bécsi, budapesti, prágai piacon majdnem ugyanazt lehetett kapni: ivančic´i spárga, trieszti kagyló, francia sajt és osztriga, balatoni fogas és szalámi, prágai sonka, brünni szárnyasok. A konyhadivatot akkoriban a restik (Krúdy kedvelt szavával a vasúti restaurációk) képviselték, tudjuk, némelyik olyan jó szakácsot tartott, mint bármelyik ínyencétterem.

Tipikus restifogás volt a bécsi szalontüdő, a borjúpaprikás, a vesevelő, köretnek a rösti, az almaszósz. A morva ponty, a balatoni fogas már ínyencségnek számított. Így aztán nem csoda, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját az egykori birodalom területén élő nemzetek mind magukénak mondják.

 

 


Švejk és a cseh konyha nyomában

 

Václav Malovický útleíró szakácskönyve, a Švejk magyarul is megjelent. A prágai, délcseh, osztrák, szlovák, lengyel, galíciai és zsidó konyhát ki más ismerné jobban, mint a cseh gasztronómia nagy öregje, akivel a Paukert kávézóban találkoztunk.

 


- Használhatjuk azt a kifejezést, hogy a Monarchia konyhája?

- Persze. Maga az osztrák konyha sem más, mint a birodalmi konyhák egyvelege. A magyar, a cseh, a lengyel konyha fogásai mind ott szerepelnek ma is a bécsi étlapon. A magyarok adták a gulyást, a paprikás csirkét, a csehek a kelt tésztákat, töltött kifliket, a kalácsot. A császári udvarban bajor szakácsok dolgoztak, és ez hatással volt a birodalom minden konyhájára. Mondhatnám azt is, hogy a Monarchia konyhájának az alapja a bajor konyha. Nem véletlen, hogy Marie Anna Neudecker cseh származású szakácsnő, akit a cseh polgári konyha megalapítójaként tartunk számon, 1819-ben megjelent szakácskönyvében többnyire bajor recepteket közöl. Ez egyébként az első szakácskönyv, amiben a gulyás megjelent.

- Ez azért érdekes, mert itt, Prágában sokan épp a gulyást tartják a második legtipikusabb cseh ételnek.

- A gulyás a XIX. század végén lett a közép-európai konyha jelképe. A szakácskönyvekben addig mint "hús magyar módra" szerepelt. Azóta is mindenhol máshogy készítik. A cseh gulyás inkább pörköltszerű, sokszor darált hússal készül, inkább a szegedi gulyáshoz áll közelebb. De így van ez sok olyan étellel, amit hagyományos nemzeti fogásként tartunk számon. Vegyük például a kulajdát, a vargányás krumplilevest. A cseh konyha emblematikus fogását Švejk még csak nem is ismerhette.

- A knédlit azért nevezhetjük tipikus cseh ételnek?

- Á, dehogy. A knédli hontalan. Se nem cseh, se nem morva, még csak nem is osztrák. Csak annyi biztos, hogy Közép-Európában készítették először és a csehek nagyon megkedvelték. A krumplis változat lehet a legrégebbi, mert krumpli bőven volt vidéken. A zsemlyés knédli München és Bécs között keletkezett valahol, Csehországból valószínűleg a kelt tésztából készült knédli származik, aztán nálunk még nagyon népszerűek a gyümölcsös gombócok is, a szilvás, sárgabarackos változat.

 

 

- Akkor mi az, amit jellegzetes cseh ételnek mondhatunk? Ha az osztrákoké a Tafelspitz, a magyaroké a pörkölt, mi köthető a cseh konyhához?

- A mártások. Csehországban hatvanféle mártást készítettek. Sötétet, világosat, uborka-, kapor-, hagyma-, fokhagyma- és ki tudja, hányféle szószt. Sajnos ma már feledésbe merültek, de a fiatal cseh szakácsok menüiben egyre többször szerepelnek. Aztán ott a torma. Talán nincs még egy közép-európai nép, amely a húshoz ennyi módon tudná elkészíteni a tormát. Hidegen, melegen, tejszínes, almás, sőt még mandulás torma is létezik.

- Akkor a svíčková, a híres marha vadas mártás mégiscsak Bohémia étele.

- A svíčková zöldséges szósza Mecklenburgból származik, de a tejszínt már a csehek tették hozzá. Ez a recept is csak a XIX. században jelent meg először, akkor is nyúlhúsból készítették. Csak akkor nevezték el svíčkovának (ami gyertyát jelent), amikor már vesepecsenyéből készült, hiszen a vesepecsenye formája hasonlít a templomi gyertyához.

- Azt mondja, hogy a cseh konyha valójában a közép-európai konyha része?

- Közép-Európa gasztronómiai szempontból nagyon jól kihasználta a jószomszédi viszonyt. A krumpli Csehországból, a paprika Magyarországról került a legtöbb város piacára. A fogas a Balatonról, a ponty Dél-Csehországból, a liba Nikolsburgból, a zöldség Brünn környékéről származott, osztrák volt a bor, cseh a sör. A prágai, bécsi, budapesti éttermek választéka nagyon hasonló volt. A desszerteknél ugyanez a helyzet. Bécsben a sacher, Budapesten a dobostorta volt népszerű, de ma sok cseh azt hiszi, hogy ezek cseh specialitások.

 

 

- Magyarul is megjelent könyvében összegyűjtötte a Švejkben előforduló ételek receptjeit. Hihetetlen sok gasztronómiai utalás található Hašek művében. Az első világháború idején ekkora szerepet játszott a konyha?

- Švejk és Hašek is katona volt, márpedig a hadsereg fontos kapocs gasztronómiai szempontból. A katonák, főként a tisztek ugyanazt ették Dalmáciában, mint Galíciában. Ferenc József már 1866-ban bevezette a Menage-t, a kötelező közös tiszti étkezést. A kaszárnyákban versengtek a legjobb szakácsokért. A tábori konyhán több receptkönyvben is szerepel a grenadirmars, amely a huszárok egyik kedvenc étele volt. A Švejkben is többször előfordul, éppúgy, mint a krumplileves. Hašek valószínűleg szerette a pocakját, mert könyvének szereplői, Baloun vagy Lacina tábori lelkész igazi ínyencek. Úgy beszélnek a káposztás harcsáról, Pejzlerka néni füstölt húsáról vagy a tejfeles vadkacsáról, mint a legnagyobb gourmet-k. Ezért is írtam meg ezt a szakácskönyvet.

- Švejk hogy érezné magát a mai Prágában?

- Jó kérdés. A politikáról ugyanaz lenne a véleménye. A hömpölygő turistatömegtől pedig rá sem ismerne a városra. Viszont ha megtudná, hogy a kocsmák és az éttermek többsége maga főzi a sört, nagyon boldog lenne.

 

 

 

A cseh sör

 

A csehek a világ legnagyobb sörfogyasztói, egyben sörfőzői és a legfontosabb, hogy Csehországban a legolcsóbb a sör. A sörfőzésnek évszázados hagyományai vannak. Amikor 993-ban Prága püspöke felszentelte a bencés kolostort, annak udvarában már sörfőzde működött. Mivel a papok is szerették a sört, elérték, hogy 1914-ben a pilzenit a pápa áldásban részesítse. 1898-ban Prágában 48 helyen főzték a komlót, ma ez a szám eléri a kétszázat.

Prága legismertebb söre a Staropramen, de a városban a legtöbb helyen Pilsnert mérnek. Híres a Budweiser, a Gambrinus, a Krušovice, a Kozel. Nem beszélve a sörözők saját söreiről. A leghíresebb sörözők (pivnice), ki tudja miért, állatok nevét viselik. Macska, ökör, víziló, s a jelkép mindig ott lóg a cégtáblán vagy a sörcsap mellett. A jó sörözők általában tele vannak. Nem véletlenül írta Hrabal: „Kocsmában halnak meg a legkevesebben, ezért olyan sok ott az ember.”

 

 


Sörözői etikett


A prágai kocsma hangulata ma is olyan, mint ahogy a Jiří Menzel-filmekben láttuk. A csehek szívesen beszélgetnek az idegenekkel, feltéve, ha van közös nyelv. Nem politizálnak, kifejezetten csodálkoztak, amikor a frissen megválasztott miniszterelnökről érdeklődtünk. Azon se lepődjünk meg, ha a sört kérés nélkül hozzák. Ez hagyomány. Persze ne pohárra gondoljunk, itt csak korsóban mérik az italt. Amint kiürült a korsónk, automatikusan újat kapunk, egészen addig, míg azt nem mondjuk „dekuji, neprosim si”. Koccintáskor azt mondják: na zdraví. Az elfogyasztott sört az asztalon fekvő cédulán strigulázzák. Legtöbbször megkérdezik, hogy milyen erősségű sört kérünk. És hogy milyen a jó sör? A habja a csapolás után két centiméter vastag, minél fehérebb és sűrűbb, annál több malátát tartalmaz. Az igazi jó csapos lassan engedi a friss levet a korsóba. A sör ideális hőmérséklete 6-7 °C.

 

 

 

1. Az Aranytigrishez (U Zlatého Tygra)

Husova 17. Prága 1


A prágai sörözők királya. Prága óvárosa közepén, az egyik legrégebbi utcában, ahol Bohumil Hrabal szelleme átlengi a teret, megtudjuk, hogy milyen az igazi cseh söröző. Karikatúrák, Hrabal-fotók, focistaportrék a falon. Érdemes nyitás előtt érkezni, mert három órakor már telt ház van. Járt itt Havel, Clinton, a közép-európai értelmiség krémje. És a sör, a Plzeňský Prazdroj, mindig ugyanolyan.
Sör: Pilsner Urquell


2. A Vízilóhoz (U Hroshá)

Thunovská 10. Prága 1


A vár tövében, a kisoldali részen minden feltűnés nélkül csak egy kis cégér hirdeti a város egyik legjobb sörözőjét. Régi boltíves terem, békebeli hangulat. Az étlap a falon egy fatáblán. Sokan a sörkorcsolyákért mennek. Érdemes megkóstolni az utopenec nevű híres cseh ételt (ecetes lében pácolt cseh kolbász), amit mindenki csak „vízihullának” becéz.
Sör: Pilsner Urquell

 

3. Jelínkova Plzeňská Pivnice

Charvátova 1. Prága 1


Sokak szerint itt mérik a legjobb pilsenit a városban. A faborítású bejárat mögött tolonganak az emberek. A sörnél már csak a csapos bajsza jobb.
Sör: Pilsner Urquell


4. A Két Macskához (U Dvou koček)

Uhelný trh 10. Prága 1


Hrabal másik híres kocsmája és egyben a cseh titkosrendőrség találkahelye. Zöld neonfény tábla az ajtó fölött, majd mintha visszatértünk volna a hetvenes évekbe, pedig 1678 óta mérik itt a sört. Macska márkanéven nagy rézüstben saját sört is főznek. Kultikus hely.
Sör: Koček és Pilsner Urquell

 

 

5. A Fekete Ökörhöz (U Černého Vola)

Loretánské nám. Prága 6


Az Arany utca közelében lévő söröző arról híres, hogy a törzsvendégek mentették meg a bezárástól. A petíciót 140 magyar sörbarát is aláírta, azóta is a magyarok egyik kedvenc helye. Itt érdemes megkóstolni a hermelint, a csehek büdös camembert sajtját.
Sör: Kozel


6. Strahovi kolostor sörfőzdéje

Strahovske nadvori 301, Prága 1


A vár mellett szőlőtőkék és lélegzetelállító kilátás mellett áll a Strahovi Kolostor Sörfőzdéje, melyről már a XIII. században is írtak. A rendszerváltás után a premontrei szerzetesek visszatértek a kolostorba, és felélesztették a régi kolostori sörfőzés hagyományait. Kétféle szűretlen sört készítenek, de az ünnepek alkalmából mindig különlegességgel lepik meg a vendégeket.


7. Malostranská Pivnice

Cihelná 3. Prága 1


A Kisoldalon, közel a Kafka-múzeumhoz. A Švejk nevű sörözőlánc tagja, főleg helyiek látogatják. Hosszú asztalok, igazi kocsmai hangulat.
Sör: Pilsner Urquell


8. A Medvéhez (U Medvídk)

Na Perštýně 7. Prága 1


Sörfőzde 1466 óta. Hatalmas terek, hosszú faasztalok, gyönyörű réz sörfőző tankok, a plafonon pedig egy hordó. A sör friss és finom, a különlegesség a 11,8 fokos X–BEER. Aki szeretne sört főzni, itt megteheti egy 9 órás program keretében.


9. A kandúrhoz (U Kocouru)

Nerudova 2. Prága 1


A Kisoldali tér (Malostranské náměstí) felett, a várba vezető úton régi híres kocsma, nagyon jó csapolt sörrel. Híres a füstölt csirkecomb. Sok asztalon kinn a tábla: törzsvendég.
Sör: Pilsner Urquell, Budweiser, Bernard, Kozel


10. „U Flek”

Křemencova 11 Prága 1


Prága leghíresebb sörözője. Az U Flek-ben ötszáz éve mérik a saját sörüket. Ma már turistalátványosság, 1200 embert is fogadó termek, drágán mért ital, de még mindig jó ízű sör, amit egyszer érdemes megkóstolni. Stílusos berendezés, nagy sörkert.

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra