Cikkek

Vásárhelyi István, nyitókép: Pixabay.com

2021. január 11.

6+1 stílus, ami idén a sörpiacot és a sörgeekeket a vírushelyzet ellenére is lázba hozhatja.

Nem csak a menő divatházak vagy gasztronómiai portálok vetítik előre a közeljövőben aktuális trendeket, hanem a sörös berkekben is igyekeznek megjósolni, mi várható idén a sörpiacon.

1. IPA minden mennyiségben

Az India Pale Ale elpusztíthatatlan. Új alapítású craftMindent elronthat, vagy akár az egész vacsorát is megkoronázhatja, milyen hangokkal vagyunk körülvéve egy étteremben. koml főzde IPA nélkül csak félkarú óriás lehet. A hagyományos, markánsan keserű West Coast IPA-k helyett még inkább a napközis gyümölcslé kinézetű, többször hidegkomlózott New England IPA-k és a különleges élesztőtörzsekkel csontszárazra erjesztett, pezsgő-jellegű Brut IPA-k is maradnak, de a könnyedebb citrusos ízvilágú, kevésbé kesernyés IPA-k lesznek a legnépszerűbbek.

A klasszikus komlók Cascade, Simcoe, Amarillo mellett az újabb divatkomlók a trópusi gyümölcsös aromájú Ekuanot és a kókuszos ízvilágú Sabro továbbra is hódít, de

sorra jönnek majd az új nemesítésű, egyedi kísérleti komlók, amiknek jelenleg még fantázianeve sincs.

Ám ha a menőbb craft főzdék IPA-ival népszerűek lesznek, akkor hamarosan mindenki számára elérhetően is megjelennek a piacon.

2. Friss komlós sörök

Világszerte még tart a craft beer boom, és a komlótermesztők sem akarnak lemaradni. Öt éve még ideiglenes hiány is volt az akkori sztárkomlókból (Citra, Mosaic), és föl is ment több mint kétszáz százalékkal az áruk, de mostanra már utolérte a kínálat a keresletet. Az USA már 2016-ra lehagyta az addig világelső Németországot komlótermelésben, de 2020-ban az előző évihez képest még nyolcvan százalékkal több új komlóültetvényt telepítettek az amerikai termesztők.

Minden eddiginél több friss komlós (ún. wet hopped) sörre számítanak idén az elemzők. A frissen szedett komlótobozokat pár órán belül feldolgozzák, így még gazdagabbak aroma- és ízanyagokban. Ezek a friss komlós sörök nem csak a IPA-knál, hanem a hagyományos német pilseknél is nagyon népszerűek lehetnek.

3. Savanyú, spontán erjedésű, wild ale, „rozé” sör

A komlós sörök mellett egyre jobban ráéreztek a sörrajongók a frissítő, savanykás ízvilágú, sokszor gyümölcsökkel, fűszerekkel bolondított csemegékre.

Idén még nagyobbat fog menni a tejsavas erjedéssel készített savanykás búza,

a Berliner Weisse és a Lipcse melletti Goslarból származó, tradicionális német búzasör, a gose, amit hagyományosan sóval és korianderrel is fűszereznek. Ezeket a modern szemléletű craft főzdék mindenféle gyümölccsel ízesítik is.

A tradicionális irányzat a hagyományos spontán erjesztésű lambicok és wild ale-ek piacát is szélesíteni fogja. A brett - a borokkal ellentétben - itt kívánatos, és áldásos ízeket ad ezeknek a söröknek. A közönségigényeknek megfelelően a savanyúságból sokszor visszavehetnek majd a főzdék és jöhetnek a frissítő, de relatív édes változatok. Nem lesz ritka egyik fajtánál sem az extrém mennyiségű (200-500 kg / 1000 liter) gyümölcstartalom sem.

A sörgyártók még mindig komoly potenciált látnak a női fogyasztókban. Az édes, gyümölcsös, „csajos” sörök mellett új kísérlet a „rozé” sör. Nem arról van szó, hogy rózsaszín lesz a sör, inkább a könnyed, gyümölcsös rozé borok sikerét igyekszik másolni, úgy, hogy

egyre több és változatosabb musttal, szőlőtörköllyel erjesztett sört készítenek.

A boros, fröccsös élmény a borrajongókat is közelebb hozhatja a sörhöz.

4. Vissza a lágerekhez

A világos lágerek a világ sörfogyasztásának még mindig több mint nyolcvanöt százalékát teszik ki. Ezeknek a többsége persze nagyipari tucatsör, de a regionális cseh és német főzdék mellett egyre több craft főzde is főz újra lágereket; persze sokszor a megfelelő csavarral, különleges komlózással vagy fűszerezéssel.

5. Alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök

Egészséges életmód, sportolás? A sofőr is sörözne? Az alkoholmentes sör nem csak az angol tudósok szerint az egyik legjobb izotóniás frissítő. Ez a szegmens a nagy gyárak és tőkeerős craft főzdék iránya lesz. A modern és költséges élelmiszertechnológiai eljárások lehetővé teszik, hogy a sörökből az alkoholt kíméletesen (fordított ozmózisos eljárással) vonják ki, így ezeknél is gazdag marad az íz. Jöhetnek az alkoholmentes vagy a két százalék alkoholtartalmú IPA-k, valamint a nagyipari radlerek helyett a gyümölcsözönnel kezelt könnyed sörök.

6. CBD

Füves cigi helyett cannabisos sör – A komló rendszertanilag legközelebbi növényrokona a vadkender. Már korábban is készült kenderes, amikben – kevés kivételtől eltekintve –

a spangli illaton és egy jellegzetes keserű mellékízen kívül maximum a bulifaktor ért valamit.

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban egyre nagyobb élelmiszeripari őrület a kannabidolajjal (CBD-oil) kezelt élelmiszerek piaca, ami a söröket is elérte. Ez az olaj nem hallucinogén, a bizsergés csak a érzéki csalódás.

+1 Hard Seltzer

Szinte mindenki ismeri a Fényt, a szódásszifonba töltött, bubival megküldött vodkát. Sokan fokozták az izgalmait málna- vagy valamilyen más szörppel. A hard seltzer némileg hasonló, csak nem üt akkorát, mivel négy-öt százalék az alkoholtartalma. De

annyira népszerű, hogy jelenleg az alkoholos italok egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense.

Nem sör, hanem alacsony alkoholtartalmú, erjesztett ízesített „szóda”.

Gyártása főként a craft sörösökhöz és a nagy sörgyárakhoz köthető. A 2018-ban elindult hájp tavaly sem csökkent, sőt. Az USA statisztikáit nézve – a nagyipari sörgyártásban az elmúlt két évben az összes slágertermék (icebeer, light sörök, stb.) termelése visszaesett három-nyolc százalékkal, csak a seltzerek piacán volt tíz-tizenkét százalékos növekedés.

Idén 2,5 milliárd dolláros piaci részesedést prognosztizálnak a seltzereknek az USA-ban. Hasonlóan a radlerekhez, a nagyipari termékek sokszor aromákkal vannak dúsítva, de a craft piacon találkozunk valódi gyümölcsökkel és fűszerekkel készült változatokkal is. A pre-mix italok, az alkoholmentes ill. alacsony alkoholtartalmú italok piaca amúgy is előretörőben van, így a seltzer ideálisan kiszolgálja a közönségigényeket.

Karantén ide vagy oda, lesz miből választani idén is. De bármit is válasszunk,

a legjobban azt várjuk, hogy egy teraszra kiülve élvezhessünk a barátokkal a közös sörözés élményét.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra