Friss, gyümölcsös, jól iható és mindenekelőtt stílusos. A BalatonBor a legnépszerűbb tókörnyéki szőlőfajta – az olaszrizling – kizárólagos felhasználásával, 6 borrégióban készül. Ezt kell tudni a friss évjáratról.
A BalatonBor egy közös márkanév és borminőségi kategória, amelyet a Balaton környéki borászatok hoztak létre azzal a céllal, hogy egységes, jól felismerhető balatoni bort kínáljanak a fogyasztóknak.
A bor kizárólag olaszrizling szőlőből készül és a Balaton körüli borvidékekről származik. Egységes arculattal és szigorú minőségi szabályozással bír, hogy a fogyasztó mindig tudja, mire számíthat. Friss, gyümölcsös, jól iható: jól visszaadja a balatoni terroir sajátosságait.
A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban.
A BalatonBor valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célja, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy a tó mellett a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyen.
Az acéltartálos erjesztés esetén az erjedés légmentesen lezárt helyen történik. Ezzel az eljárással a szőlőből származó, ún. primer aromákat igyekeznek megtartani.
A hat borrégió, amelyekben BalatonBor készülhet:
- Badacsony
- Somló
- Balatonfüred-Csopak
- Balatonboglár
- Balaton Felvidék
2024-es évjáratú BalatonBor készítők:
Androsics Birtok
- Balatonőszöd
- Tel.: +36 30 652 5392
A birtok első szőlőültetvényét Androsics Ferenc 1980-ban vásárolta Szőlősgyörökön, a Banyászó dűlőben. Főbb szőlőfajták: zenit, királyleányka, olaszrizling, Sósárga muskotály, szürkebarát.
Barna Pince
- Ábrahámhegy, Honvéd u. 10,
- Tel.:+36 70 591 9378
Kézműves, családi borászat Ábrahámhegyen. A borozóban Irsait, rizlingszilváni és olaszrizling mellett fahordóban érlelt szürkebarátot, kéknyelűt és rózsakő fajtákat kóstolhatunk.
Bujdosó Pincészet
- Balatonlelle, Várszói út
- Tel.:+36 20 216 2093
A borok neve - Kapitány, Mentőőv, Kalóz, Csomó - is bizonyítja, hogy a Bújdosó család a Balaton és a vitorlázás szerelmese. Ma már három generáció osztozik a pincészet feladatain, 90 hektáron művelnek szőlőt a dél-balatoni dűlőkön.
Dobosi Borbirtok
- Szentantalfa, Rizling u. 5
- Tel.:+36 70 316 9122
A Dobosi család 1921-ben ültette az első szőlőtőkéket, ma már 25 hektáron művelnek vegyszermentesen, bioorganikus gazdálko- dással. Boraikkal számos nemzeti és nemzet- közi díjat nyertek el.
Dóka Éva Pincészete
- Zalaszentgrót, Gyár u. 22,
- Tel.:+36 30 902 7443
Tizenhét szőlőfajtát művelnek a zalai borvidéken, a legjobb dűlőkön, így boraik dűlőszelektáltak. A Padlás Pincében családias hangulatú borkóstolókat tartanak.
Dombi Pince
- Szentantalfa, Mocsár-dűlő
- Tel.:+36 30 411 3020
Családi pincészet Szentantalfán. Olaszrizlinget, traminit, kékfrankos vöröset és rosé bort készítenek, de 100 százalékos szőlőlevet és lekvárokat is kínálnak a webshopban.
Fata Pince
- Badacsonytomaj, Római út 88.
- Tel.:+36 30 467 3089
7,5 hektáros ültetvényeik a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terülnek el. A pince a Borbarátok étterem szomszédságában található, itt van a Fata borok márkaboltja is.
Feind Pince
- Balatonfőkajár, Kossuth u. 13.
- Tel.:+36 88 585 961
130 hektáron 20 féle szőlőfajtával dolgoznak, szőlőültetvényeik legnagyobb része Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, de Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is vannak területeik.
Homola Pincészet
- Paloznak, 0534. hrsz, Vincellér u.
- Tel.: +36 70 431 250
Homonna Attila főborász irányítása alatt 2023-tól organikusan művelik a 15 hektár szőlőterületet Palóznakon és környékén. A Csopaki Kódex védjegyével ellátott bor olaszrizlingből készül egy kevés furminttal házasítva.
Hujber Pincészet
- Balatonboglár, Munkácsy u. 116,
- Tel.:+36 30 394 2572
A családi borászat 20 hektáron művelik a szőlőt, fő fajtájuk a chardonnay, Irsai Olivér, és a Muskotályos fajták A pince 2000 óta tagja a Dél-Balatoni Borútnak.
Kányavári Birtok
- Zalaszabar, Hrsz. 1565
- Tel.:+36 30 515 3643
A szőlőbirtok a Zalai borvidék része, a birtok a Kis-Balaton festői természetvédelmi területére tekint, amit a borteraszról is csodálhatunk. A borász Csuka Bence.
Koronczai Pincészet
- Balatonszőlős, Cserény hegyi út 28,
- Tel.:+36 20 223 9031
A Balatonfüred-Csopaki borvidéken fekvő 30 hektáros birtokon olaszrizling. Irsai Olivér, Rajnai rizling és szürkebarát terem, a borok tavaly óta a balatonszőlősi boltjukban is megvásárolhatók.
Laposa Birtok
- Badacsonytomaj, Bogyay Lajos u. 1.
- Tel.:+36 20 777 7133
Alapvetően helyi szőlőfajtákkal foglalkoznak, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. főbb fajtáink az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű és a Furmint.
Szabó És Fia Borpince
- Balatoncsicsó, Kishegy telep, 1253 hrsz.
- Tel.:+36 20 960 9366
A Nivegy-völgy agyagtalaján jellegzetes za- matú borokat készítenek. Szőlőfajták többek között: olaszrizling, szürkebarát, ottonel muskotály, Cabernet Franc merlot, és juhfark.
Szeremley Birtok
- Badacsonytomaj, -53, Fő u. 51
- Tel.:+36 87 571 210
Szeremley Huba 26 évvel ezelőtt alapította a ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodó birtokot. Az olaszrizling és szürkebarát mellett legismertebb boruk kéknyelű, Budai Zöld és Zeusz szőlőkből készül.
Tagyon Birtok
- GPS koordináták: 46.892351,17.660704
- Tel.: +36 20 924 7865
A pincészet zászlóshajója az olaszrizling, ezen kívül készítenek még friss könnyed borokat rizlingszilvániból és zengőből is. Panorámás borteraszukon Pallag Dávid séf gondoskodik az ételekről.
Veszprémi Pince
- Kötcse, Arany János u. 1,
- Tel.: +36 30 504 8593
Veszprémi László kis, eldugott pincészete igazi kézműves borászat, palackjait nem árulják borszaküzletek. Jó időben termelői sajt-kolbász is jár a kóstolás mellé, melyre érdemes előre bejelentkezni.
Zelna Borászat
- Balatonfüred, Lapostelki út 9.
- Tel.: +36 30 086 4985
A családi borászat balatonfüredi, tihanyi és balatonszőlősi dűlőkből készít borokat, szigorúan organikusan, fenntartható gazdálkozást folytatva. Borászatukban bio és vegán tételek is találhatóak.