Cikkek

Orbán Szilvia

2022. augusztus 29.

burgonya , krumpli , héjában sült , ötletek , inspiráció

A burgonya marketingje manapság nem a legjobb, pedig tele van tápanyaggal és a sokoldalúsága is megkérdőjelezhetetlen.

A krumpli rost- és vitamindús táplálék, amit a laktatósága mellett leginkább a sokoldalúsága miatt kedvelünk: főzhetjük, süthetjük, pürésíthetjük, mártogathatjuk, sőt, könnyen magunkkal is vihetjük. S bár a hasábburgonya uralmát nehéz megdönteni, a saját ízlésünknek megfelelően elkészített, héjában sült krumpli is sokaknál nagy kedvenc.

A Pinterest receptek és TikTok kajahackek korában azonban a régimódi héjában sült krumplit hajlamosak vagyunk a múlt kövületének tekinteni.

A gépeink egyre okosodnak, a türelmünk pedig egyre kevesebb.

Persze a hagyományos elkészítési módhoz – só, bors, vaj, esetleg némi tejföl – is egy rakás emlék köt minket, de az ételt modernizálhatjuk is pár izgalmas töltelékkel vagy öntettel.

És ne csak a sima krumplira gondoljunk – az édesburgonyáról se feledkezzünk meg! Általános szabályként pedig tartsuk szem előtt: ami finom magában is, az valószínűleg még finomabb lesz egy héjában sült krumpli tetején.

Mutatunk néhány ötletet inspirációként.

Guacamole

Persze, a guacamole remek lehet némi sajt és tortilla chips mellé – ha viszont az egészben sütött burgonyára halmozzuk, már meg is van a csodás, ehető burrito tálunk. Ebből a szempontból mindegy is, hogy szép lassan sütöttük a grillen vagy a sütőben, vagy csak gyorsan bedobtuk a mikróba, s hogy a guacamole egy bolt polcáról való, esetleg házi – csak tegyünk egy réteget a krumplira (mintha csak egy burrito tállal tennénk), és fejeljük meg kevés savanyított lilahagymával, salsával vagy tejföllel. Nyugodtan pakoljuk meg alaposan a krumplikat, úgy lesz az igazi.



A másik opció a guacamole-burgonya duóra, ha „enchiladát” csinálunk: ilyenkor némi kukorica, kaliforniai paprika, koriander, salsa verde, és olvasztott sajt kerüljön még a krumplira.

Mályvacukor

A mályvacukor kábé úgy illik az édesburgonyához, mint az áfonyaszósz a sült pulykához, vagy a finom szaft a krumplipüréhez. Lehet, hogy elsőre összehúztuk a szemöldökünket, pedig ez a kombó meglehetősen régi gyökerekkel bír: az első ilyen ételt több mint 100 évvel ezelőtt jegyezték fel szakácskönyvben.



Így próbáljuk ki: a megsült édesburgonyát hosszában vágjuk be, és kissé nyissuk ki. A felületet kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg barnacukorral és fahéjjal, és tegyünk rá egy-két mályvacukrot. Az előkészítőket pedig tegyük a sütő grillje alá, és pirítsuk addig, amíg a pillecukor teteje aranybarnára sül.

Akinek még ez a recept sem elég édes, próbálja ki a TikTokon hasító trükköt: vájjuk ki az egészben megsütött édesburgonya belsejét, és fűszerezzük mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy más, kedvünkre való fűszerrel. Az összekevert édesburgonyát aztán töltsük vissza a héjba, és süssük meg újra, amikor kész, szórjuk meg vajas pillecukor darabokkal, és egy zsebsárkány segítségével alakítsunk ki egy ropogós réteget.

Mogyoró- és mandulavaj

A sós reggelik tojásain, vajas pirítósain és szendvicsein túl, az édes napindító étkezéseknek is rengeteg híve van – ám azok, akik már végtelenül unják a müzlik, palacsinták és zabkásák világát, kipróbálhatnak egy merőben más, tápláló reggelit.



Az édesburgonya ugyanis önmagában is remek tulajdonságokkal – vérnyomás optimalizáló, emésztésjavító, immunrendszer javító – rendelkezik, de ha még különféle magvajakkal is kombináljuk, akkor nehezen lehet versenyezni vele a reggeliző asztalnál. A megsütött édesburgonyát félig nyissuk meg, kenjük meg a kedvenc magvajunkkal, szórjunk rá a tápláló magokból is, és a kedvünk szerint halmozzunk rá banánkarikákat vagy kókuszpelyhet, esetleg csorgassunk rá kevés olvasztott csokit. De mehet rá méz és fahéj, nutella, granola vagy juharszirup is, úgy is krémes és isteni lesz.

Feta

A feta különleges sóssága és állaga általában megosztó: az emberek vagy imádják, vagy hallani sem akarnak róla. Másrészt, a krumpli és a sajtok párosítása nagyon régre visszavezethető. A héjában sült burgonyára azonban többnyire csak a szokásos sajtokat – trappistát, goudát, cheddart – reszeljük, pedig érdemes kipróbálni a sós-fanyar fetával is, ami minden ételnek frissességet kölcsönöz. Legközelebb morzsoljunk a még forró krumplira kevés fetát – rögtön megérkezik a mediterrán életérzés.



A burgonyát vissza is tolhatjuk a sütőbe még pár percre, és ha elkészült, halmozhatunk még rá némi felszeletelt olajbogyót, felcsíkozott, napon szárított paradicsomot és friss rukkolát – máris kész a könnyű, de laktató ebéd. Tehetünk rá kimagozott chilit, hummuszt, vagy felkockázott zellert is, az is jól áll neki. Aki menőzni akar, a fetából csináljon könnyed „habot” (a la Barefoot Contessa) – más állag, de hasonló siker.

Chilis bab

A hűvösebb idő egyik legklasszabb komfort étele a chilis bab, amit számtalan módon elkészíthetünk. A chilis bab melegénél talán csak egy jobb dolog van: ha az ételt egészben sült krumpliba pakoljuk, ami aztán magába szívja az ízeket és a chili levét – remek kontraszt ez a sós, ropogós burgonyahéjjal.



Ez a párosítás sem új találmány. Éttermek étlapján is fellelhető, például James Martin brit éttermeiben is készítik; ott a chilis babot guacamole, salsa, tejföl és koriander „feltéttel” kínálják. Az amerikai Houstonban pedig az old school a menő: sajttal, tejföllel és jalapenoval készítik.

Pesto

A házi mártogatósok és szószok mennyeiek, de lássuk be, a saját kezűleg készített pestónál kevés jobb dolog van. Mintha a tavaszba harapnánk: egy friss, tiszta, tápláló, organikus ízbomba. Ráadásul a hagyományos receptet a kedvünkre variálhatjuk – készíthetjük akár brokkolival vagy spenóttal is.



És hát, természetesen, héjában sült krumplira halmozva is kiváló. Tegyünk még rá némi párolt spenótot, mozzarellát és pár csepp balzsamecetet – kész is a csodás, olasz hangulatot idéző finomság. Gyerekeknek próbáljuk ki pizzaszósszal, sajttal és szalámival is.

Tojás

Ha laktató reggeliről van szó, a krumpli és a tojás kéz a kézben jár. A felkarikázott, serpenyős burgonyára üssünk tojást és szórjunk jókora adag sajtot, vagy készítsünk frittatát fűszeres krumplival, sonkával és friss zöldfűszerekkel, esetleg süssünk egy gyors, felturbózott, krumplis-hagymás rántottát, mindegyik isteni.

Az egészben sült burgonya és a tojás párosítása a fenti ételekkel szemben kevésbé elterjedt – igazában nem is tudjuk, hogy miért. Ha gyorsan akarunk valami laktatót, az előző napról megmaradt krumplira pakoljunk hagyományosan elkészített rántottát, összetört, sült bacont, metélőhagymát és némi csípős szószt.



Aki kicsit menőzne, annak a közepébe tojást ütött, sajttal takart, majd baconbe tekert változatot ajánljuk, látványos „láva” effekttel (keresd a TikTokon).

Barbeque

Nehéz indokot találni, miért ne pakolnánk tele grillezett húsokkal az egészben sült burgonyát – eltekintve talán attól, hogy ha elkezdjük, valószínűleg nem bírjuk majd abbahagyni, amíg rosszul nem leszünk. A recept bármilyen grillen készült, füstös hússal működik, egyszerűen nincs rossz megoldás.



Próbáljuk ki a klasszik cafatokra szedett tarja-sajt-bbq szósz, vagy a darabokra marcangolt csirkemell-ropogós lilahagyma-zöldfűszeres sajtszósz kombinációt, mindkettő isteni.