Skót tudósok álltak elő a meghökkentő, de működő ötlettel.
A műanyag annyira behálózza már a mindennapjainkat, hogy az életünk elképzelhetetlennek tűnik nélküle. Ott van a ruháinkban, a használati tárgyainkban, tele van vele az irodánk, a nappalink, a konyhánk. Az italainkat, ételeinket is bennük tároljuk, ebbe csomagolunk.
A műanyagok használata óriási áttörésnek számított annak idején, hiszen
![]()
A plasztik tehát vitathatatlanul megkönnyíti az életünket. Ugyanakkor az, hogy ennyire elterjedt a használata,
![]()
A műanyaghulladékok persze nem csak a közvetlen környezetünkben szennyeznek. Ott, ahol szem előtt vannak, a járdákon, kukákban talán még kezelhetőbb is a probléma, de ijesztő belegondolni abba, hogy ma már az óceánok jelentős része is rendkívül szennyezett műanyagokkal (sőt, a világűrben is jelentős hulladékhalmok keringenek a Föld körül, amelyeknek ugyan ma még kisebb része, de szintén valamilyen műanyag).
Az űrszemét elsősorban persze nem műanyag csomagolásokból áll, hanem túlnyomó többségben a meghibásodott vagy elöregedett űreszközök, műholdak stb. maradványaiból és alkatrészekből, amelyeket drágább lett volna megjavítani, mint újat készíteni. Ugyanakkor a NASA adatai szerint a nagyméretű űrszemét mellett nagyjából 500 ezer, üveggolyó méretű, és több mint 100 millió, egy milliméternél kisebb űrszemét is kering Föld körüli pályán.
![]()
Az emberiség ráadásul sokszor inkább előbb cselekszik, és csak utána gondolkodik: kitalál valamit, ami valamilyen szempontból forradalmi innovációnak számít, de annak hosszútávú hatásaival nem számol idejében.
Érdekes tény, hogy 21. század első évtizedében már annyi műanyag került le a gyártósorokról, mint összesen az egész 20. században, írja a FoodBeast.
A zord valóság az, hogy évente több százmillió tonnányi műanyaghulladék keletkezik a Földön. Mindazonáltal az emberiség egy ideje igenis tudatában van annak, hogy cselekednie kell, és a műanyagok előállítását nem szabad tovább növelni.
Ráadásul a hétköznapi megközelítés mellett a tudományos elit is folyamatosan a probléma lehetséges enyhítésén, megoldásain gondolkodik. Egy ilyen projektről számoltak be a University of Edinburgh kutatói is, akik kitalálták, hogyan lehetne a műanyaghulladékból vaníliaaromát gyártani.
![]()
Úgy tudni, hogy 2018-ban világszerte 37 ezer tonna vanillint használtak fel az ágazatban, ami bőven meghaladta az igazi vanília felhasználási mennyiségét. A vanillinnel viszont az a gond, hogy 85%-át fosszilis fűtőanyagokból szintetizálják, így az előállítása nem éppen környezetbarát.
A PET-ből való vanillin előállítás kutatásának eredményeit a tudósok a Green Chemistry nevű tudományos folyóiratban publikálták. A folyamat lényege, hogy a műanyagot manipulált E. coli baktériummal „kezelik”. Tekintve, hogy a polietilén-tereftalát sav (TA) és a vanillin kémiai összetétele eléggé hasonló, a módosított baktérium sikerrel alkalmazható az átalakításban. A módszer szerint az előkészített, mikrobás löttyöt a tudósok kissé felmelegítették (nagyjából 37 fokra) egy napra, s a TA 79 százaléka másnapra vanillinné változott.
„Ez az első eset, hogy a műanyag újrahasznosításához biológiai rendszereket használunk, úgy, hogy abból egy, az ipar számára igen értékes, fogyasztható vegyület szülessen”
– magyarázta az áttörés jelentőségét az egyetem részéről Joanna Sadler.
![]()
Érdeklődve várjuk a fejleményeket – ki tudja, talán a nem is olyan távoli jövőben a fagyi, a joghurt, vagy a péksütemények ízesítéséhez már műanyaghulladékból előállított ízesítőanyagot használnak.