Cikkek

S. N. - Fotó: MKO és Ropogó Étterem

2021. március 25.

Átalakulóban Magyarország és a világ gasztronómiája: a járvány hatására a helyi fogyasztók és az egyszerűbb fogások kerülnek előtérbe.

Minden, ami bundás

A lezárások ellenére ismét nyíltak új helyek Budapesten. A rántott ételek újhullámos változatait kínálja a Ropogó nevű étterem a Múzeum körúton.

Fotó: Ropogó Étterem
Weltner András és Petrányi Gábor két borbár (0,75 és Palack) után vágott bele a gyorsétterembe. Rántott húsok, halak, zöldségek, sajtok kerülnek „feltuningolt” bundába, és a köretek is változatosak:

quinoa-, bulgur-, burgonya-, madár- és uborkasaláta, valamint sült édesburgonya mindig van a kínálatban.

A krumpli salátát kecskesajttal, dijoni mustárral, mentával és spenóttal, az uborkasalátát római salátával, földimogyoróval és misóval kínálják.

Fotó: Ropogó Étterem

Pelmenyiző no.1

A szláv eredetű, hússal vagy zöldségekkel töltött tésztabatyukra alapozza kínálatát egy új étterem a Nagymező utcában. Kelemen D. László szakácsként Oroszországban is megfordult, és már a tavalyi karantén előtt megfogalmazódott benne, hogy szeretne egy olyan kis bisztrót vagy street food helyet, ahol csak egy-két ember dolgozik, ezen a helyen pedig nem mást, mint

a pelmenyit szeretné népszerűsíteni.

A tavalyi lezárások idején a Facebookon Pelmenyi Király néven beindított házhoz szállítós vállalkozása hamar népszerűvé vált, nemrégiben pedig a Nagymező utcában megnyílt a Pelmenyiző no.1. nevű  street food étterem is.Bezár a Fricska

Sok étterem viszont a korlátozások miatt kénytelen volt bezárni, mert esetleg a házhoz szállítás sem volt elég a talpon maradáshoz. Erre a sorsra jutott a Michelin-kalauz által is ajánlott Dob utcai Fricska Gastropub is.

„Egy időre most el kell köszönnünk tőletek, persze nem végleg, csak addig, amíg ez a fura kihívásokkal teli időszak tart – írták a Facebookon. – Bíztunk benne, hogy több ilyen posztra nem kerül sor, de sajnos az élet máshogy hozta. A jelenlegi feltételekkel nem tudunk tovább nyitva tartani, de bizakodóan állunk a jövő elé.”


Éttermi trendek Európában

A járvány hatására átalakulóban a világ vendéglátása is. A turistákra specializálódott fine dining éttermek tulajdonosai és séfjei a jövőben a helyi fogyasztókra és az egyszerűbb ételekre fókuszálnak.


Gironában a Roca fivérek – a évekig a világ legjobb szakácsaként ismert Joan Roca ötlete nyomán – Normal néven nyitnak új éttermet.

„Egy átlagos étterem egy átlagos város átlagos utcasarkán” – írják róla.

Joan Roca
Az ötlet követi a trendeket, a város központjában megnyílt étterem a helyieknek szól, az étlap a piac napi kínálatát tükrözi.

Madridban októberre tervezik az egyik legnagyobb nyitást. A belvárosi Food Hallban négyezer négyzetméteren 14 különböző étterem és vendéglátóhely kap helyet a Michelin-csillagos éttermek séfjeitől a világ ismert szereplőiig. Különböző stílusú éttermek nyílnak, de már most kiemelték, hogy az elvitel is fontos szerepet kap.
Fotó: Food Hall (Illusztráció)

Londonban a második hullám idején nyílt meg Andy Beynon Behind nevű étterme, amely a neves séf szerint a 21. század kihívásaira reflektál, a közösségi étkezést hirdeti, vagyis minden vendég egy nagy közös asztalnál foglal helyet és hasonló degusztációs menüt kóstol. Bár az étterem mindössze tíz napig volt nyitva, nagy meglepetésre a Michelin-kalauz egy csillaggal jutalmazta. Szintén a Michelin hitelességét kérdőjelezi meg a németországi kalauz, amely a pandémia kellős közepén a bezárásra ítélt német éttermek közül 25-nek ítélt oda egy-egy csillagot.

Párizsban a neves francia séfek, Michel és Sébastien Bras a párizsi Tőzsdepalota tetején nyitnak új éttermet, ahol szintén az egyszerűségen van a hangsúly. Zöldségekből, gabonákból, olajos magvakból készülnek az ételek, amire az étterem neve is utal: Restaurante-Café la Halle aux Grains.

Sebastien Bras, Michel Bras (b-j)


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra