Cikkek

323 kipróbált vendéglátóhelyet ajánlunk a Magyar Konyha 2025-ös Balatoni Gasztrokalauzában. A kiskönyv még kapható a július-augusztusi lapszámunkhoz csomagolva. Felsoroljuk benne többek között szerkesztőségünk kedvenc éttermeit, lángosozóit, halsütőit és cukrászdáit is. Lássuk, hol készülnek a legjobb fagyik idén!


Hirschmann Fagyizó


  • Zamárdi, Táncsics Mihály u. 1.



Fotó: Hirschmann Fagyizó


Zamárdi egyik kedvenc fagyizója a Patkó büfé szomszédságában. Nincs nagy választék, maximum tíz fagyiból választhatunk, de azok felejthetetlenek. Nagy kedvenc a gyümölcsrizs-, a karamell- vagy a Rákóczi-túrós fagyi, de a klasszikusok, vanília, citrom, csoki, málna sem hiányoznak. Továbbra is színes, régi vasszékek, szép, felújított acélpult, alumíniumfedeles fagylalttégelyek őrzik a hagyományt.


Kő fagyi?


  • Mindszentkálla, Petőfi Sándor utca 31.


A Kő fagyi?-nál mindig azt mondják magukról, hogy a klasszikus kínálatot várja el tőlük a vendég, ezért náluk kevéssé jellemzőek az újdonságok. De mégis mindig van valami Biszku Ferencéknél, amiről lehet beszélni. Tavalyi újdonságuk, a tejmentes pisztácia óriási siker lett, ezért természetesen idén is ott a helye a pultban. A rózsafagyi, a ricottaalapú finomságok, az őszibarack és a nektarin pedig ezúttal is gyakran szerepelnek a kínálatban. A szezonban jön néhány cukormentes, xilittel készülő fagyi is, ráadásul beszereztek egy kolloid malmot, amelynek segítségével saját dióvajat és mandulavajat tudnak készíteni a fagylaltokhoz.

A Kő fagyi? termékei közben egyre több helyen, idén már Csopakon és Mencshelyen is fellelhetők.


Margaréta fagyizó


  • Balatonszemes, Kisfaludy utca 1.



Fotó: Margaréta Fagyizó


A Balaton Fagyija versenyről idén is elhozott egy különdíjat Böröczky-Asztalos Ágnes. Új kreációja, a „Nem norMálna” egy sorbetfagyi, elképesztően krémes állaggal és intenzíven málnás, paprikás ízzel. Nemcsak ezzel az újdonsággal találkozhatunk, hanem a versenyre benevezett másik új íz, a „BORul a Balaton” is állandó szereplője lett a fagyizó kínálatának.

Ez utóbbi egy igazán balatoni hangulatú édesség, amelyet az Androsics Birtok és Borterasz BalatonBor olaszrizlingjével álmodtak meg. Pörkölt, sós mandulafagyi, gyümölcsös, boros – igazi balatoni élmény minden kanálban.


Vitorlás Fagyizó


  • Balatonmáriafürdő, Bajcsy-Zs. u. 2.



Fotó: Vitorlás Fagyizó


A Balaton Fagyija versenyen 2023-ban különdíját elnyert, sajtos-tejfölös lángosos fagylaltjukat 2024-ben a

mustáros hekk, 2025-ben pedig a Ciripella fantázianevű, giandujaalapú, sós karamellás, tücsökkel megbolondított fagylaltjukkal igyekeztek felülmúlni. Ezekhez képest már szinte hagyományos ízvilágúnak mondható Az Év Fagylaltja korábbi versenyén közönségdíjas mentás uborkafagyi, amely folyamatosan szerepel a kínálatban.


Tejvirág


  • Balatonboglár, Platán Strand



Fotó: Tejvirág Fagyizó


Állandó választékukban megtalálható a 2021-es világbajnok pisztáciafagylalt, a 2020-as Balaton Fagyija verseny különdíjas „Balaton forró csókja” és Az Ország Fagylaltja 2019-es viadalán nyertes piemonti mogyoró.

Termékeik kizárólag természetes összetevőkből készülnek, A kínálatban mindig vannak mentes fagylaltok is.