Magyar Konyha
2025. augusztus 5.Balatoni Gasztrokalauz , Hirschmann Fagyizó , Kő Fagyi , Margaréta Fagyizó , Tejvirág , Vitorlás Fagyizó , fagylalt
323 kipróbált vendéglátóhelyet ajánlunk a Magyar Konyha 2025-ös Balatoni Gasztrokalauzában. A kiskönyv még kapható a július-augusztusi lapszámunkhoz csomagolva. Felsoroljuk benne többek között szerkesztőségünk kedvenc éttermeit, lángosozóit, halsütőit és cukrászdáit is. Lássuk, hol készülnek a legjobb fagyik idén!
Hirschmann Fagyizó
- Zamárdi, Táncsics Mihály u. 1.
Fotó: Hirschmann Fagyizó
Zamárdi egyik kedvenc fagyizója a Patkó büfé szomszédságában. Nincs nagy választék, maximum tíz fagyiból választhatunk, de azok felejthetetlenek. Nagy kedvenc a gyümölcsrizs-, a karamell- vagy a Rákóczi-túrós fagyi, de a klasszikusok, vanília, citrom, csoki, málna sem hiányoznak. Továbbra is színes, régi vasszékek, szép, felújított acélpult, alumíniumfedeles fagylalttégelyek őrzik a hagyományt.
Kő fagyi?
- Mindszentkálla, Petőfi Sándor utca 31.
A Kő fagyi?-nál mindig azt mondják magukról, hogy a klasszikus kínálatot várja el tőlük a vendég, ezért náluk kevéssé jellemzőek az újdonságok. De mégis mindig van valami Biszku Ferencéknél, amiről lehet beszélni. Tavalyi újdonságuk, a tejmentes pisztácia óriási siker lett, ezért természetesen idén is ott a helye a pultban. A rózsafagyi, a ricottaalapú finomságok, az őszibarack és a nektarin pedig ezúttal is gyakran szerepelnek a kínálatban. A szezonban jön néhány cukormentes, xilittel készülő fagyi is, ráadásul beszereztek egy kolloid malmot, amelynek segítségével saját dióvajat és mandulavajat tudnak készíteni a fagylaltokhoz.
A Kő fagyi? termékei közben egyre több helyen, idén már Csopakon és Mencshelyen is fellelhetők.
Margaréta fagyizó
- Balatonszemes, Kisfaludy utca 1.
Fotó: Margaréta Fagyizó
A Balaton Fagyija versenyről idén is elhozott egy különdíjat Böröczky-Asztalos Ágnes. Új kreációja, a „Nem norMálna” egy sorbetfagyi, elképesztően krémes állaggal és intenzíven málnás, paprikás ízzel. Nemcsak ezzel az újdonsággal találkozhatunk, hanem a versenyre benevezett másik új íz, a „BORul a Balaton” is állandó szereplője lett a fagyizó kínálatának.
Ez utóbbi egy igazán balatoni hangulatú édesség, amelyet az Androsics Birtok és Borterasz BalatonBor olaszrizlingjével álmodtak meg. Pörkölt, sós mandulafagyi, gyümölcsös, boros – igazi balatoni élmény minden kanálban.
Vitorlás Fagyizó
- Balatonmáriafürdő, Bajcsy-Zs. u. 2.
Fotó: Vitorlás Fagyizó
A Balaton Fagyija versenyen 2023-ban különdíját elnyert, sajtos-tejfölös lángosos fagylaltjukat 2024-ben a
mustáros hekk, 2025-ben pedig a Ciripella fantázianevű, giandujaalapú, sós karamellás, tücsökkel megbolondított fagylaltjukkal igyekeztek felülmúlni. Ezekhez képest már szinte hagyományos ízvilágúnak mondható Az Év Fagylaltja korábbi versenyén közönségdíjas mentás uborkafagyi, amely folyamatosan szerepel a kínálatban.
Tejvirág
- Balatonboglár, Platán Strand
Fotó: Tejvirág Fagyizó
Állandó választékukban megtalálható a 2021-es világbajnok pisztáciafagylalt, a 2020-as Balaton Fagyija verseny különdíjas „Balaton forró csókja” és Az Ország Fagylaltja 2019-es viadalán nyertes piemonti mogyoró.
Termékeik kizárólag természetes összetevőkből készülnek, A kínálatban mindig vannak mentes fagylaltok is.