Cikkek

Orbán Szilvia

2022. június 8.

2019-ben Benson Tsai még a SpaceX számára épített űrjárgányokat, most viszont minden agysejtjével egy pizzasütő roboton dolgozik.

Mi történik, amikor egy komoly mérnöknek az étel az igazi szenvedélye? Otthagyja az űrhajóépítést, és ma még szokatlan, automatizált konyhával rendelkező, ételkiszállítós üzletbe fog. Szerinte a gépeké a jövő, és nem kell félni a robotoktól.

„A szüleim Tajvani emigránsok, akik, amint az USA-ba értek, éttermet nyitottak” – mesélte a The Spoonnak Benson Tsai, aki egy időben a SpaceX csapatát erősítette. „Az étel mindig is központi szerepet játszott az életemben, és a mai napig az egyetlen igazi szenvedélyem.”



Míg a SpaceX-nél dolgozott, Tsai az ebédszünetekben folyton a környék éttermeit járta. Hamarosan belekezdett első cégébe is, ami elektromos teherautókat gyártott, majd jött a Stellar Pizza ötlete – egy olyan vállalkozásé, amelyben az ételek iránti rajongását és kiváló mérnöki képességeit ötvözheti.

Tsai szerint a Stellar Pizza startupként egy olyan probléma megoldását tűzte ki célul, ami egyre többek számára jelent gondot: a folyamatosan emelkedő élelmiszerárakét, illetve az inflációét.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adatai szerint az infláció egyik fokmérőjének tartott éttermi vásárlások fogyasztói árindexe 2022 januárjában mintegy 0,7 százalékkal nőtt, és a tavalyi értékhez képest már 6,4 százalékkal magasabb. Az élelmiszerbolti vásárlások fogyasztói árindexe még ennél is rosszabb: ugyanezekre az időszakokra vetítve 1,2, illetve 7,4 %-os az emelkedés mértéke.



A Stellar Pizza azokat célozza, akik gyorsan és kényelmesen szeretnének ételhez jutni. A kihívás dupla: egyrészt egy olyan recepttel kell előrukkolni, amit szeretni fognak a jó pizzákhoz szokott amerikai vásárlók, másrészt egy olyan rendszert is meg kell tervezni, amely a pizzakészítés minden szakaszát hibátlanul, zökkenőmentesen képes végrehajtani.

A kulináris kihívás mellett tehát adott a technológiai is: a vállalatnak párhuzamosan kell egy új éttermi brandet, illetve egy jól funkcionáló műszaki folyamatot is felépítenie.

„Az élelmiszer robotika az űrtechnológiás megoldásokkal összehasonlítva egy teljesen más pálya, egy jóval alacsonyabb kockázatú tevékenység. A SpaceX-nél begördült a gyárba a nyers fém, a másik végponton pedig ott álltak az űrutazásra kész emberek” – magyarázza a mérnök-pizzás.



Tsai azt az utat választotta, hogy először kifejleszti a megfelelő technológiát, aztán pedig éttermi brandet épít. Szerinte azért fontos, hogy a technológia mögött saját étterem álljon, mert csak így maradhatnak vertikálisan egységesek, és szabhatják teljesen az igényeikhez a fejlesztéseket.

A robotokat használó éttermek megítélése napjainkban még meglehetősen megosztó: a vendégek egy része elutasítja az automatizált gépeket a konyhán, mások viszont örülnek annak, hogy a robotok miatt olcsóbb az étel. A szakmában sem egyértelmű a vélekedés, hiszen sokan féltik az állásukat a gépektől.

„Nem kell tartani a robotoktól – a gyorsételek többségét már ma is gépek készítik” – fejtegeti a mérnök. „A hamburgerhúst például.

Nem is gondolunk rá, de ezek a gépek valójában már évtizedek óta az életünk részei. Most csak annyi történik, hogy mi egy kicsit közelebb visszük a vásárlóinkhoz a robotikát.”



A Stellar Pizza hosszútávú célja, hogy a megrendelt pizzákat úgy juttassa el a vásárlókhoz, hogy a folyamatban csupán egyetlen ember segédkezik: a sofőr. A koncepció szerint a pizzákat a járműben készíti el a Tsai által fejlesztett robot, ezeket pedig a kiszállító flotta sofőrjei kézbesítik.

A házhozszállítás igazi felemelkedése egyébként a koronavírus-járvány idejére tehető, s ezen belül az Egyesült Államokban az automatizált kiszállítások száma is látványosan megemelkedett az elmúlt egy-két évben.

A McKinsey adatai szerint a házhozszállító startupok 11,1 milliárd dolláros bevételéből 9,9 milliárd olyan vállalkozásokhoz köthető, amelyek úgynevezett nem konvencionális technológiákon (például drónok, vagy automatizált járművek) alapulnak.

A Stellar Pizza nem az első, robotikát alkalmazó házhozszállító cég az amerikai piacon: a Zume Pizza szintén valami hasonlóval próbálkozott. A Zume koncepciójában egy robotsor készíti és nyújtja a tésztát, teríti a szószt, majd jön a humán munkaerő, amely rápakolja a pizzafeltétet. Ezután újra a gépek veszik át az irányítást, és a mechanikus karok a pizzákat egy kétszintes sütőbe pakolják, ahol elősütik őket, aztán a pizza sütőrácsra kerül – természetesen ismét a robotok segítségével. Innentől viszont már tényleg az embereké a főszerep: ők pakolják kocsiba a pizzákat, amelyek a kiszállítás ideje alatt, a járműben sülnek teljesen készre.



A Stellar Pizza ötlete ettől abban különbözik, hogy esetükben a robotok közvetlenül a kiszállító járművön vannak. Az újszerű koncepció a hírek szerint várhatóan még idén nyáron debütál Los Angelesben.