Cikkek

Wessely Márta

2022. május 4.

Sokan választják idén is úti célul Rómát: a sok finom, hagyományos tészta azonban tabu a gluténérzékenyeknek – az ő szemükkel néztünk körül, hogy felmérjük, mire számíthatnak a cöliákiával élők az olasz fővárosban.

Az utóbbi években egyértelműen megnőtt az ételintoleranciával élők száma, a mentesen étkezők egyre jobban láthatóvá váló és egyre tudatosabb és megkerülhetetlen fogyasztói réteggé váltak. Ennek a folyamatnak köszönhetően a vendéglátás egy új szegmense is kialakulóban van és ma már közel nem lehetetlen – a világ szinte bármely tájára – úgy elutazni, hogy a diétát tartva, étteremben étkezve, biztonsággal jókat ehessünk.

Róma felkészült. Primi és dolci vonalon nagyon hamar adaptálta a gluténmentes termékeket,

az élelmiszerüzletek mentes választéka évek óta meglepően nagy, így az sem marad le a nonna hétvégi ragujáról, akinek a tányérjára nem kerülhet a klasszikus tésztákból,

az alternatívák sora szinte végtelen. A mentesség azonban nem csak a háztartásokban öltött testet, Rómában minden negyedben bőséggel akad mentes menüt, fogásokat is kínáló hely és számtalan, magasan értékelt, dedikáltan gluténmentes étterem közül választhatunk, ha a keresztszennyeződés lehetőségét is el kívánjuk kerülni.

Mama Eat


A ma már több olasz városban, Firenzében, Nápolyban és Milánóban is fellelhető, Rómában több egységgel rendelkező étteremlánc valóban dobogós helyezést érdemel, hiszen olyan nápolyi pizzát sütnek, amiről első ránézésre és kóstolásra nehéz megmondani, hogy nem búzalisztből készült. A cucina povera hagyományait követve, a római és nápolyi konyha legjavát kínálják mindkét római éttermükben. A Prati negyedben lévő trattoria teljesen glutén- és laktózmentes, míg a Trasteverében két különálló konyhával szerelték fel az éttermet, hogy valóban minden igényt ki tudjanak elégíteni.

A Mama Eatben megkóstolhatjuk a pizzatészta megannyi megtestesülését, a falatnyi kerek montanarékat, a szivarformájú scugnizziellit vagy a bő olajban sült zeppolinét és a street foodok egyik ősét, a különféle töltelékkel kínált aranciniket. A tésztaételek gazdag választéka mellett a helyi konyhát jól reprezentáló secondik sorára is érdemes vetni egy pillantást, választhatunk fehérboros, fokhagymás articsókát római módra, kipróbálhatjuk a Parmigiana di melanzanét, a rakott padlizsánt, illetve tesztelhetjük a valóban remek pizzaválasztékot.

Desszertfronton - a klasszikus kínálat mellett - az édesre hangolt scugnizziellikkel tehetjük teljessé az étkezésünket.

A gogo


Róma a szeletbárok otthona. Nem lehet olyan késő, hogy ne találjuk nyitva jó pár bárt a városban, ahol mindig van friss pizza, és gond nélkül tudjuk összeválogatni a kedvenceinket.

A Prati negyedben az A gogo gondoskodik a gluténmentes pizzaszeletekről,

az eklektikus hangvételű, kínálatában is kissé hektikus helyen reggelizhetünk,

beugorhatunk egy szeletnyi süteményre, ehetünk egy tartalmas salátát vagy szendvicset, természetesen ihatunk egy jó kávét vagy az aktuális kínálat szemrevételezése után, összeállíthatjuk az aznapi pizzaebédünket.

Le altre farine del mulino


A Vatikán oldalában meghúzódó „a malom egyéb lisztjeiből” dolgozó pékség és cukrászda a glutén- és laktózmentes desszertek otthona, ahol mentes lisztkeverékből készül minden péksütemény és édesség. A Le altre farine del mulino kitűnő választás egy napindító városi reggelihez, széles választékában nem csak a sokak által dicsért csokoládés tekercs, hanem többféle brioche - és a szicíliai tulajoknak köszönhetően – canolli is megtalálható.

Ezen kívül számtalan teasütemény, linzer és keksz közül választhatunk, illetve sós fogásokat, friss péksüteményeket, pizaszeleteket is kérhetünk. A pékségben napközben messinai focaccia, szicíliai calzone készül, de kínálnak különféle aranciniket is. Bármely napszakban is járjunk arra és bármit is válasszunk, ne feledjük: kávézni mindig érdemes.

Fiocco di Neve


A Hópehely a Pantheonnál várja a fagylaltimádókat és a crêpe-fanatikusokat A klasszikus hagyományokat követő, gazdag választékkal rendelkező olasz fagylaltozóban minden gluténmentes, nincs keresztszennyeződés, csak magas minőségű fagylaltok és télidőben izgalmassá nemesedő palacsinták. A közel harmincféle fagylalt között ott vannak a megszokott ízek, az olasz kedvencek is fellelhetők és a lokáció okán természetesen a turistacsalogató kreációk is megjelennek.

Az adagok hatalmasak, két íznél többre alapvetően nem érdemes veselkedni. A Pantheonnal szemben található fagylaltozó hatalmas forgalmat bonyolít, a helyben fogyasztás szinte reménytelen, de ezen nem érdemes búslakodni, tökéletes helyet kínál a Hadrianus templomával szemközti szökőkút, amelynek lépcsőjén nyugodt szívvel le lehet telepedni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra