Magyar Konyha
2020. március 4.Híre ment a horvát gasztronómiai kongresszusnak, mert ismert séfek, gasztronómusok fogadták el a meghívást a Šibenik-ben megrendezésre kerülő harmadik gasztrotalálkozón. Természetesen magyar részvevők is lesznek. Mészáros Ádám és Farkas Richárd képviseli a magyar konyhát március 16-án és 17-én.
A Séfek színpada elnevezésű kongresszus fő szervezője az egy Michelin-csillagos Pellegrini étterem, amely 2018-ban kapta meg az elismerést.
Az esemény fő témája idén a tradíció.
Rudolf Štefan, a Pellegrini séfje szerint
“mindig két lépést kell hátralépni ahhoz, hogy egy nagy lépést tegyünk előre. Egy séfnek tisztában kell lennie a hagyománnyal és a helyi alapanyagokkal és csak ezek ismeretében mutathat valami újat, különbözőt.”
Norvég, spanyol, francia séfek
Az eseményre Európa minden részéről érkeznek séfek, a meghívottak között szerepel Nicolai Ellitsgaard, a nemrégen nyitott norvég Under nevű étterem séfje. A világ legnagyobb tengeralatti étterme 5 méterrel a vízszint alatt van, és konyhája az északi tenger adta alapanyagokon alapul.
Spanyolországból Oriol Castro, a legendás ElBulli étterem volt szakácsa érkezik a rendezvényre. A két Michelin-csillagos Disfrutar étterem séfje a legújabb technológiai újátásokról tart előadást.
Szintén a nagyszínpadon lép fel Mészáros Ádám, az egyetlen magyar két Michelin-csillagos séf és az Onyx “határainkon belül” elnevezésű menüsorán keresztül a magyar alapanyagok sokszínűségét mutatja be a közönségnek.
A párizsi fine dining konyhát Adeline Grattard képviseli, aki az egy Michelin-csillagos Yam’Tcha étterem séfje és a szezonális alapanyagok kínai technológiával való elkészítéséről tart előadást.
Soenil Bahadoer előadása is érdekes ígérkezik, a Surinaméból származó séf a holland két Michelin-csillagos Restaurant De Lindehof konyháját vezeti és a fúziós konyha egyik legismertebb képviselője. 2020-ban ő lett az "Év séfje" Hollandiában.
Természetesen a horvát séfek is bemutatkoznak, többek között:
- Ante Božikov (Opat),
- Ante Udovičić (Lemongarden),
- Damir Tomljanović, David Skoko (Batelina),
- Igor Gudac (Moro),
- Ivan Erak (hotel Palace),
- Ivan Marelić (Konoba Maha)
- Ivan Pažanin (Štorija),
- Jurica Jantolek (Pod Zidom),
- Marijo Jurjević (LD Korčula),
- Marin Medak (RougeMarin),
- Marin Rendić (Apetit),
- Marina Gaši (Marina),
- Mario Mihelj (El Toro),
- Marko Gajski (Lešić Dimitri Palace – LD Restaurant),
- Marko Palfi (Kitchen),
- Mate Janković, Robert Hromalić (Le Kolač),
- Saša Began (Foša),
- StivenVunić (Zijavica),
- Tea Mamut (O’šKolač),
- Tome Računica (Cantinetta) és
- Vjeko Bašić (Boba) lép a színpadra.