Cikkek

Magyar Konyha

2020. március 4.

Híre ment a horvát gasztronómiai kongresszusnak, mert ismert séfek, gasztronómusok fogadták el a meghívást a Šibenik-ben megrendezésre kerülő harmadik gasztrotalálkozón. Természetesen magyar részvevők is lesznek. Mészáros Ádám és Farkas Richárd képviseli a magyar konyhát március 16-án és 17-én.

A Séfek színpada elnevezésű kongresszus fő szervezője az egy Michelin-csillagos Pellegrini étterem, amely 2018-ban kapta meg az elismerést.

Az esemény fő témája idén a tradíció.

Rudolf Štefan, a Pellegrini séfje szerint

“mindig két lépést kell hátralépni ahhoz, hogy egy nagy lépést tegyünk előre. Egy séfnek tisztában kell lennie a hagyománnyal és a helyi alapanyagokkal és csak ezek ismeretében mutathat valami újat, különbözőt.”

 Norvég, spanyol, francia séfek

Az eseményre Európa minden részéről érkeznek séfek, a meghívottak között szerepel Nicolai Ellitsgaard, a nemrégen nyitott norvég Under nevű étterem séfje. A világ legnagyobb tengeralatti étterme 5 méterrel a vízszint alatt van, és konyhája az északi tenger adta alapanyagokon alapul.

Spanyolországból Oriol Castro, a legendás ElBulli étterem volt szakácsa érkezik a rendezvényre. A két Michelin-csillagos Disfrutar étterem séfje a legújabb technológiai újátásokról tart előadást.

Szintén a nagyszínpadon lép fel Mészáros Ádám, az egyetlen magyar két Michelin-csillagos séf és az Onyx “határainkon belül” elnevezésű menüsorán keresztül a magyar alapanyagok sokszínűségét mutatja be a közönségnek.

A párizsi fine dining konyhát Adeline Grattard képviseli, aki az egy Michelin-csillagos Yam’Tcha étterem séfje és a szezonális alapanyagok kínai technológiával való elkészítéséről tart előadást.

Soenil Bahadoer előadása is érdekes ígérkezik, a Surinaméból származó séf a holland két Michelin-csillagos Restaurant De Lindehof konyháját vezeti és a fúziós konyha egyik legismertebb képviselője. 2020-ban ő lett az "Év séfje" Hollandiában.

Természetesen a horvát séfek is bemutatkoznak, többek között:

  • Ante Božikov (Opat),
  • Ante Udovičić (Lemongarden),
  • Damir Tomljanović, David Skoko (Batelina),
  • Igor Gudac (Moro),
  • Ivan Erak (hotel Palace),
  • Ivan Marelić (Konoba Maha)
  • Ivan Pažanin (Štorija),
  • Jurica Jantolek (Pod Zidom),
  • Marijo Jurjević (LD Korčula),
  • Marin Medak (RougeMarin),
  • Marin Rendić (Apetit),
  • Marina Gaši (Marina),
  • Mario Mihelj (El Toro),
  • Marko Gajski (Lešić Dimitri Palace – LD Restaurant),
  • Marko Palfi (Kitchen),
  • Mate Janković, Robert Hromalić (Le Kolač),
  • Saša Began (Foša),
  • StivenVunić (Zijavica),
  • Tea Mamut (O’šKolač),
  • Tome Računica (Cantinetta) és
  • Vjeko Bašić (Boba) lép a színpadra.

A részletes program megtalálható és a kongresszusra jegyek válthatók a Chefs' Stage weboldalon.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra