Cikkek

Sörözni is meg kell tanulni

Horváth Balázs

2020. február 28.

Két egymást követő munkanapon kóstolhatjuk meg úgy a legfontosabb sörtípusokat a HUBA rendezvényén, hogy közben a készítésükről, a történelmi hátterükről is minden lényegest megtudhatunk, ráadásul jó falatokat is ehetünk hozzá – kell ennél jobb párosítás?

A gasztronómiai műveltségünk fejlesztésében az a legjobb, hogy közben jókat ehetünk és ihatunk, ami persze nem azonos a mennyiségi fogyasztással. Ma már nem kérdés az sem, hogy a sör hozzátartozik a gasztronómiai kánonhoz, így ebben is érdemes elmélyülni, hiszen az egyszerű ízképletű hétköznapi fogyasztásra szánt lágerek mellett itt is találhattunk olyan, több évig érlelt komplex és kiegyensúlyozott csúcstermékeket, amelyek ünneppé tehetnek egy-egy napot, ha megtanuljuk kiélvezni minden cseppjét.

A sör mindemellett hozzánk tartozik, hiszen gyakorlatilag az emberi civilizációnkat végigköveti kezdve a kőkorsókban megerjedt gabonától,

az egyiptomiakon keresztül, akik már húsz sörtípust megkülönböztettek,

vagy az apátsági sörfőzőkön, akiknél kialakult a mai sörfőzdék modellje. Aztán persze a legújabb kori civilizációnkat is lekövette a nagyüzemi sörökkel és mostanában az ínyenc igénnyel létrehozott műremekekkel.

Ráadásul mostanában válik különösebben érdekessé Magyarországon a sör, hogy már elmúlt az úgy nevezett sörforradalom első hulláma, azaz a divathullám már egyre inkább lecsengőben van, és mögötte úsznak a kitartó főzdék, akik megtanultak tisztességes minőséget létrehozni. Ehhez kapcsolódva már a jó söröket sem csak a sörsznobok tudják értékelni, hanem megjelent a malátára és komlóra kíváncsi közönség is.

Nekik lehet igazán jó választás a HUBA – Hungarian Beer Academy, ahol megkaphatnak minden információt, amire csak szükségük lehet. Az akadémia mögött pedig a Brew!Studio áll, Budapest legismertebb, sörfőzést oktató csapata, valamint a Beerporn.hu sörmagazin és a Borganika gasztronómiai műhely.

Simonfai Balázs, a Brew!Studio oktatója és a Hara’Punk gerilla sörfőzde társalapítója pont olyan mélységű tananyagot ad át, amely megfelelően informatív és nem túl száraz – pláne, ha figyelembe vesszük a közben kóstolandó söröket is. Nyugodtan közbe is lehet kérdezni, így inkább

egyfajta párbeszéd alakul ki, így senkiben nem marad kérdés a két nap végén.

Balázs ráadásul nem a saját söreit tolja előtérben, hanem az éppen elérhető legjobb példákat hozza akár a hazai kicsiktől, akár egy-egy belga csúcssörről legyen szó. Összességében sörvilággal kapcsolatos elméleti információk mellett a szakmai sörkóstolás gyakorlatában, sörleírások készítésében is elmélyülhetünk.

A tanfolyamon a sörtörténet, sörtípus- és alapanyagismeret mellett kiemelt helyen szerepel az ital gasztronómiai szerepe is. Pancsovay Zita, a Borganika séfje, a tanfolyamok háziasszonya szerint új korszakba lépett a sörkultúra Magyarországon, és a legjobb magyar éttermek is igen körültekintően választják ki az általuk kínált kisüzemi söröket. Itt azonban a helyzet megfordul, és a sörökből kiindulva kaphatunk pár hozzájuk igen jól illő fogást.

A tanfolyam megkezdésekor minden résztvevő az előadók által összeállított tankönyvet is megkapja, a mintegy húszféle sör és számos, hozzájuk illő étel kóstolása után pedig

oklevelet állítanak ki kétnapos tanfolyam elvégzéséről.

Ez persze leginkább csak emléknek lesz jó, mert ugyan valóban rengeteget megtudhatunk a sörről, záróvizsgára, vagy számonkérésre nem kell számítanunk.

Bár az önéletrajzunkban erre nem hivatkozhatunk, de nem jelenti azt, hogy ne lehetne ez az első lépcső ahhoz, hogy jobban elmélyedjünk a sörszakértővé válás útján. Akár házi sörfőzőként is folytathatjuk az utunkat, és némi olvasással már tervezhetjük is az első saját kisszériás főzetünket.

Emellett persze járható lehet az út is, hogy profi kóstolókká váljunk, hiszen a HUBA tanfolyamán, a kóstolás alapjait is elsajátíthatjuk, megízlelhetjük a különféle malátákat, komlókat szaglászhatunk és megismerhetjük az alapvető ízhibákat is. Ha ezen az úton tovább szeretnénk menni, akkor már nem indulunk neki muníció nélkül, és jelentkezhetünk sörbírói képzésre is, hogy

még komolyabban elmélyedjünk a sörízlelés szakterületén.

Mindemellett azoknak is jó lehet a sörkurzus, aki már haladó sörfogyasztónak tartja magukat, mert segít az ismereteket rendszerezni, és Simonfai Balázs olyan szempontokat is felhozhat, amely eddig nem jutott eszünkbe, és persze az információk ismétlése is hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük a sört.

Hogyan kóstoljunk?

Fontos leszögezni, hogy a kóstolás különbözik a sörözéstől. A sörkóstoláskor ugyanis igyekszünk minden figyelmünket a sörre összpontosítani, hogy minél jobban le tudjuk írni milyen is az ital. Eközben igen fontos szerepet kap szinte az összes érzékszervünk, hiszen

a színek, az illataromák, a textúra egyaránt fontos, talán csak a hallás nem lényeges egy-egy sör megítélésekor.

A sörözéskor persze ugyanúgy érzékelhetjük ezeket a hatásokat, de nincs szükség arra, hogy objektíven megítéljük a sört, egyszerűen csak élvezhetjük az ízeket, az illatokat a kortyélményt. Mindenesetre, ha mindezek tudatosulnak bennünk, és több sörtípust is megismerünk, akkor egy igazán jó sört is jobban értékelhetünk.

A kóstolás menete:

  1. Fehér felület előtt (erre kiválóan alkalmas egy papírlap) vizsgáljuk meg a sör színét és habját.
  2. A borokhoz hasonlóan kicsit körözzünk a pohárral, hogy a sör körbeforogjon a pohárban, így felszabadulhatnak az aromák.
  3. Többször szimatoljunk bele a pohárba.
  4. Vegyünk egy kis kortyot a szánkba, amit egyből nyeljünk is le, így ez leviszi az előző kóstolásból ottmaradt ízmolekulákat.
  5. Egy nagyobb korttyal folytassuk. A nyelvünk körkörös mozdulatával terítsük szét a sört a szánkban mindenhol.
  6. Nyeljük le a sört, és figyeljünk az utóízre is. Néhány illatot és ízt csak később tudunk érzékelni, ezért hagyjunk időt erre.