Cikkek

Madary Orsolya Fotó: Bielik István

2024. május 18.

desszertétterem , Solier Desszertétterem , Szolján Csaba , desszert , étterem

Szolján Csaba a tányérdesszertek mestere, cukrászként viszont úgy érezte, meg van kötve a keze. A sós és édes ízek egyaránt fontosak számára, így született meg a gödöllői desszertétterem ötlete, ahol a hatfogásos menüsorban csak az utolsó két fogás édes.


„Mindig bosszantott, hogy a desszert az utolsó fogás, és elvárás, hogy édes legyen. Ezt szerettem volna felrúgni, egy egész ételsort szentelni a desszertnek, megmutatni, mit gondolok cukrászként az alapanyagokról, a konyhatechnológiákról, a tálalásról. Hogy cukor nélkül is tudok jó desszertet készíteni. Mert a cukrászatnak szerintem a tányérdesszert a csúcsa, és egy tányérdesszert kifejez mindent, ami a fine dining konyhák sajátja” – meséli a Solier Fúziós Desszert Étterem tulajdonos-séfje, aki 17 éve nyitotta meg Gödöllőn családi cukrászdáját. Idővel à la carte étteremként is működtek, Fodor Sándor séf irányításával, akitől nagyon sok konyhatitkot ellesett. Csaba folyamatosan továbbképezte magát, és amikor a Covid miatt szétszéledt a konyhai csapat, eldöntötte, hogy új koncepcióval nyitja újra az éttermet.Szolján Csaba, séf


Technológiai fúzió


„Elszakadtunk a »desszertnek édesnek kell lennie« dogmától, így ezerszer több szezonális alapanyagot és végtelen számú ízkombinációt tudunk megjeleníteni a hatfogásos desszertmenüsorban. Ha megkérdeznek, mitől desszert, ha hús is szerepel a tányéron, azt válaszolom, hogy egy cukrász készíti, nagyrészt cukrászati technológiával, tányérdesszerként találva. És hogy mitől fúziós a menü? Nem a különböző konyhák fúziójára gondoltunk, hanem a technológiák és műfajok változatosságára. A modern cukrászati technológia, konyhatechnológia és tálalástechnika ötvözete, tányérdesszertek formájában” – tudjuk meg a séftől, aki kiemeli, hogy utazásai során sok inspirációt gyűjtött, így az ételekben az észak-afrikai, távol-keleti és a portugál konyha hatása is felfedezhető. Nem tagadja, hogy hatással volt rá a két Michelin-csillagos desszertétterem, a Coda is, de azért a Solier-ban a helyi igényekre szabják a menüsort.
6 fogás


„A hatfogásos desszertmenü egy tányérdesszertekből összeállított ételsor, amely az üdvözlőfalat után a víz, a farm, az erdő, a gyümölcs és a csokoládé témája köré csoportosul. A fogások közül az első négy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, az ötödik és a hatodik fogás édes. A Vízi világ ízei menüsort az édes és sós tengeri és folyóvízi utazások és az ott elérhető alapanyagok inspirálják. A Farm ízeit a tanyánkon megtermelt termények és termékek, az Erdő ízeit az erdőkben, mezőkön fellelhető szezonális alapanyagokból állítjuk össze. A Gyümölcsökhöz a szezonális gyümölcsök adnak ihletet, végül a hatodik, záró fogás a Csokoládék: különböző különleges csokoládékkal készített bonbonok, pralinék, mini desszertek” – foglalja össze a menü lényegét a cukrászséf, akitől megtudjuk, hogy nemrég ünnepelték a 100. borvacsorát, és ezt a hagyományt folytatják május 10-én, amikor a Pannonhalmi Főapátság borai mellé készül egy különleges menüsor.A Voucher-t megtalálja a Magysr Konyha májusi lapszámában. A gasztrokulturalis magazint keresse az újságárusoknál! 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek