Cikkek

Zirig Árpád

2021. december 20.

zamat , Ixta Belfrage , Yotam Ottolenghi

A harcos vegánok meg az erőszakkal térítő zöldségevők különösen kellemetlenek tudnak lenni nem csak a társaságban, de az interneten is. Azt viszont, hogy mindenkinek kevesebb húst kéne ennie, butaság lenne tagadni – sokan azonban attól félnek, hogy a növényi alapanyagokra támaszkodó konyha unalmas és egysíkú. Hogy ez mekkora tévedés, már sokan bebizonyították, de kevesen olyan perdöntően, mint Yotam Ottolenghi.

A Londonban élő séf évek óta komoly munkát végez azért, hogy a változatos, kreatív táplálkozás része legyen a mindennapoknak. Ugyan Ixta Belfrage-dzsel közösen írt Zamat című könyve kifejezetten a növényekre (és az önálló országot alkotó gombákra) koncentrál, de az előszóban maga is leírja, hogy:

„ha még több embert akarunk megnyerni a zöldségeknek, nincs rosszabb, mint azt követelni, hogy vonjanak meg maguktól mindent.”

Ez a hozzáállás rendkívül szimpatikus, és tényleg csak így lehet az olyan húscentrikus konyhákat, mint a magyar, kicsit fellazítani, egészségesebbé tenni. Mert a zöldség, ha jól csináljuk, nagyon finom.

Sajnos a hazai vendéglátás 95 százaléka még mindig ott tart, hogy a vega fogás az étlapon valami krumpli, szottyos rántott csiperkével. Nekik kötelezővé tenném a Zamatot: olyan szakmai trükkök vannak ebben a könyvben, amelyekből mindenki profitálni tud. Az is, aki nem fogyaszt állati eredetű táplálékot, és az is, aki csak egy szexi, de egészséges köretet akar a husikája mellé.

Egyszerű és ötperces receptek? Nem, nem azok. Sokszor idő- és alapanyagigényes fogások vannak a lapokon, de a lényeg, ami miatt otthonra is érdemes megvenni, az a remek technológiák sora, amivel Ottolenghi és Belfrage megtanít minket arra, hogy lehet a maximumot kihozni ízben állagban és illatban.
Alternatívákat kínál, ötleteket ad – nem zöldesbarna masszákat kapunk azonosíthatatlan darabkákkal (mint azt sokszor látjuk a vonatkozó facebook csoportokban), hanem szép, színes, textúrákkal és formákkal játszó ételeket. Ha egészségesebben vagy környezettudatosabban szeretnénk étkezni, ezek nagyon fontosak:

ki akarna csúnya, unalmas, ízetlen és színtelen szörnyűségeket enni, ha van valami szép, vonzó és egészségtelen lehetőség is az asztalon?



Hányféleképpen lehet megsütni egy padlizsánt, teszik fel a kérdés, és megadják a választ is: sokféleképpen. Ha kell szenesre, ha kell, csak barnára, érlelnek, infúzionálnak, játszanak a csípőséggel, savakkal, édes ízzel és a természetes zsírokkal – haladóknak szól a könyv, de ez ne ijesszen el senkit, a leírások tökéletesek, minden érthető, de aki elbizonytalanodik, a szerző korábbi könyveiből kinyerheti a hiányzó konyhai tudást.

Napok óta olvasgatom a több mint 300 oldalas könyvet, néha felkiáltok, hogy micsoda ötlet és rohanok feleségemnek megmutatni, mit találtam. Egyikünk sem vega, de a zöldségeket és a gyümölcsöket rengeteget használjuk a konyhában, a gombák meg pláne főhelyet foglalnak el. Számomra a Zamat tökéletes inspiráció, hogy még a mostani mennyiséget is megnöveljem és megtanuljam használni a leírt technológia tudást. Aki

nem csak egy zöldséges receptkönyvet, hanem egy szakkönyvet szeretne,

amiből főzni is lehet, ezt vegye meg.

Kiadó: Gabo
Ár: 7990 Ft


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra