Cikkek

Zirig Árpád

2021. július 7.

kutya

A kutyám öreg és sose válogat: tudja, nem érdemes semmit a tányéron hagynia, mert amíg nem lesz üres, úgysem kap másikat. A szerencse az, hogy sem most, sem korábban nem volt igazából válogatós, sőt, azt is lelkesen falja föl, amit nem neki szántunk: a komposztunkban egyetlen dinnyehéj sincs.

„Szakácskönyv kutyáknak?” – mormogtam magamban mosolyogva, de forgatva a könyvet, végigolvasva Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet és Balogh Lívia rendkívül alapos tudományos bevezetését, megértettem, hogy aránylag gondtalan létem van Potyer Döncivel. Egy kicsit jobban belemélyedve viszont

az is átfutott a fejemen, hogy lehet, hogy nem is vagyok jó gazda, mert sosem agyaltam túl azt, hogy mi kerüljön a kis fémtányérba,

nem voltam tudatos, csak azzal etettem, ami éppen volt vagy megmaradt.

A kezdeti bizonytalanság után megnyugodtam, a bolti zacskós táp mellé nagyon sok olyan zöldség is elé kerül, amely kifejezetten ajánlott – az anyai ágon spániel, apai oldalról meg valami kósza labrador származású jószágnak nagy szerencséje, hogy nálunk állandóan fő só nélkül az alaplé, a három gyerek után pedig sokszor üres rizs vagy bulgur is marad, sőt, a natúr joghurt aljáról is lehet mit kikanalazni.

Ennek ellenére most már látom, hogy a miénk tulajdonképpen kiváltságos helyzet – bőven akadnak az enyémnél problémásabb jószágok, amelyek speciális étrendje nem csak a gazda hóbortja, hanem szükség a normális élethez.

54 recept van a Boook által kiadott könyvben, amelyek nem csak attól jók, hogy rendkívül jópofa kutyák vannak rajtuk – a szép tálalás miatt nem egy fogásnál még én is rákívántam egy adagra. Elsősorban nem az ételintoleranciával küzdő jószágokra gondoltak, így lehetnek allergének a hozzávalók között, de

aki már tartott állatot, az tudja, hogyan alakul ki a kölcsönös figyelem

– zacskóval szedve a kutyagumit még az is észreveszi, ha valami nem smakkol, aki amúgy nem vevő az állat adta egyéb jelekre.

A Kutya jó étrend elsősorban a tudatosság megteremtésében segít. Egy olyan tisztességben megőszült, kertben tartott falusi kutyának talán már túlzás lenne száz százalékban átállni egy efféle tudományosan megalapozott, jóformán éttermi stílusú menüre, de a könyv tetemes hányadát kitevő, jól megfogalmazott, jól befogadható táplálkozástani rész segíteni fog abban, hogy a zacskós táp, a konyhai leesők és a komposztból kilopdosott csemegék mellé milyen alapanyagokat, milyen párosításokat érdemes adnom, hogy a 13 éves négylábú barátom minden szükségest megkapjon.

Kiadó: Boook
Ár: 4665 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra