Cikkek

Gellért Gábor

2022. december 23.

December 24. délelőtt újra lesz „Szellem a fazékból” a Kossuth rádióban. Ebben az adásban a karácsony hagyományos és „divatos” ételeiről beszél Vinkó József.


Karácsonyi étrendünket régi rituálék határozzák meg. A paraszti kultúrában minden ételnek mágikus jelentése volt. A bab, borsó, mák a bőséget jelképezte, a fokhagyma az életerőt, a méz az élet édességét. A rétes a hosszú életet szimbolizálta, a diót rontás ellen kínálták. Misztikus jelentése volt a halnak is. A keresztény szimbolikában a hal Krisztus jelképe. Külön szertartása volt a kenyérnek. Pénteken nem sütöttek, nehogy kővé dermedjen. Ha leesett a vekni, meg kellett csókolni, megszegése előtt keresztet rajzoltunk a hátára, hiszen Jézus testét szimbolizálta. A kalácsból az első falatot Szenteste szétosztották egymás között, hogy a család összetartson. Az almát annyi gerezdre vágták, ahányan az asztalt körülülték.


Szó kerül a karácsony egyes napjainak ételsorairól, Vinkó József pedig felidézi gyerekkora egyik kedvencét, a rakott zsemlét.


Ez az idézet már nem fért bele az adásba. Az habcsókról szól, amely a korabeli karácsonyok fontos édessége volt, gyakran a karácsonyfára is felkerültek az ízletes finomságok. Ez a „tragikus” írás a Budapesti Hírlapban jelent meg, 1935-ben.


Peres bonyodalom egy operett körül


Nagy Benő dr. büntető járásbíró csütörtökön tárgyalta Harmath Imre, Víg Miklós és ifj. Latabár Árpád ügyét, akik ellen Ruszwurm Vilmos dr. feljelentésére rágalmazás vétsége címén indult meg az eljárás. A Royal Orfeumban múlt év nyarán ugyanis előadták Harmath „Csak azért is” című színdarabját, amelynek egyik kulisszájában Ruszwurm a saját cukrászdáját vélte felismerni, amelyet aztán kifogásolt is. A darab szerint ifj. Latabár Árpád egy habcsókot rendel a cukrászdában. Amikor beleharap a süteménybe, ijedten kérdezi: „Jaj, mi ez, szárnyas a habcsók? Tudniillik egy legyet nyeltem.”


A mai tárgyaláson ifj. Latabár Árpád nem jelent meg, s ezért az ő ügyét elkülönítették. Harmath tagadta bűnösségét. Védekezése szerint ifj. Latabár a szerep szerint is nem a habcsókban lévő légyről beszélt, hanem azt akarta kifejezni, hogy az utcáról röpülnek be a legyek és másznak a süteményekre. Egyébként is ártatlan vicc volt az egész. Víg Miklós azzal védekezett, hogy ő adminisztratív igazgató volt, nem folyt be a darab rendezésébe. A járásbíró a derűs jelenetekben bővelkedő tárgyalást végül is elnapolta.


Szellem a fazékból, 2022. december 24. 9:30, Kossuth Rádió


Ha lemaradt róla, itt visszahallgathatja.


Borítókép: Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra