Cikkek

Réthly Ákos, kép: Kiss Bálint, Socially

2022. május 20.

Budapest belvárosában a posztcovid időszak jelentős átrendeződést generált a vendéglátásban. Több étterem bezárni kényszerült, ám elhagyott tereikben új egységek nyíltak és nyílnak. Sokan, akik eddig csak álmodoztak valami újról, most lehetőséget kaptak arra, hogy a piaci környezetben – vagyis valódi éttermekben, igazi közönség előtt – teszteljék, életképesek-e az elképzeléseik a vendéglátás megújításáról.

A Szent István Bazilikához közeli Hercegprímás utcában van egy vendégtér, ahol az elmúlt években már többen is próbálkoztak – kisebb nagyobb sikerrel. Volt itt szórakozóhely és fine dining étterem –és most itt nyitott a Badhanna „fúziós ázsiai bárétterem”. Mindez talán túlságosan misztikusan hangzik, ám az üzemeltetők rögtön segítenek, hogy megértsük, mire is kell gondolnunk:

Ázsiai street food éttermi környezetben

Vagyis elsősorban azokra számítanak, akik már jártak Ázsiában, meg persze azokra, akik még nem jutottak el oda, de vonzza őket a távol-keleti kulinária. Indonéz, japán, kínai, koreai, thai ételeket kínálnak, de a megszokottól eltérő tálalásban, különleges párosításokkal vagy a helyi ízléshez igazodva.

A Badhanna nem egy hagyományos étterem, hanem leginkább egy életérzést, a felfedezés izgalmát próbálja sugallani. A tulajdonosok szándéka szerint az itt töltött idő az étkezésen túl – vagy talán azt megelőzően – szólhat a közösségi létről, az utazások élményeinek felidézéséről és megosztásáról, a folyamatos mozgásról és útkeresésről.

Az ételeik is ezt a hangulatot közvetítik, erre igyekeznek ráerősíteni, hiszen minden fogás valamelyik ázsiai utcai árus kínálatából került ide. De persze mindenben van valami kis csavar, valami játékosság, valami egyedi ötlet, hiszen Pilter Tamás és Varga Dániel séfek igyekeztek a magyarországi fogyasztói szokásokhoz illően teljes mértékben integrálni valamennyi kompozíciójukat.

Barfood – előétel? csipegetnivaló? sörkorcsolya? – többféle meghatározás is lehetséges, de a házi fűszeres nori kiegészítve némi pörkölt kókusszal és kacsatepertővel – na, most lelőttük a címbeli poént – bíztató kezdésnek bizonyul bármilyen további étkezéshez. A panírozott fűszeres karfiol, a lazac ponzuval és dinnyével, a feketekagyló sárga curryvel és udon tésztával vagy a kacsamell kacsazúzával és mentával egymás után is kiváló választásnak bizonyul, és harmonizál egymással.

Igazi, csipegetős vacsorát fogyaszthatunk, az étkezést desszertek zárhatják, például a szezámgolyó maracujával és dohányos madártejjel. Ha pedig tényleg a lazulás a fő cél, akkor örömünkre többféle speciális koktél is szerepel a kínálatban. Az ételek többsége tej- és laktózmentes, és a vegetáriánusok is bőven találnak nekik készülő fogásokat.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra