Cikkek

Wessely Márta

2022. május 13.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a romantikus filmek legszívhezszólóbb példányai mindig valahol a Mediterráneum nyugati végein játszódnak. Vagy Provence csábítja el az amerikai nagykutyát és teszi kertészkedő hobbiborásszá, vagy Toszkána zúzza porrá a szívünket, miközben együtt küzdünk a főhőssel, hogy még ne aznap szakadjon rá a tető a hirtelen felindulásból – teljesen érthető módon – megvett ódon kúriájának.

A toszkán varázslat valóban létezik, cáfolhatatlan tény, hogy arrafele másképp süt a nap, melegebbek és madárdalosabbak a hajnalok, pineák és ciprusok szegélyezte lankánkon szédeleghetünk egyik történelmi kisvárosból a másikba, és olajfaligetekben bóklászva kereshetjük a belső békénket.

A Firenze origójú toszkán tájnak azonban számtalan arca van. Van a pisai, ahol sorállásban alkothatjuk meg a toronytartó fotókat, van a viareggiói, ahol szép sorban sülhetünk barnára és van a kicsit vadregényesebb, a Val di Chiana és a chianti borok vidéke, ahol

ódon kastélyokban lakhatunk, olajfaligetekre vagy buja szőlőkre nyíló szállásokon élvezhetjük a boldog semmittevést

(dolce far niente) és számtalan hegyre kanyarodó falu apró trattoriájában, kávézójában tesztelhetjük – akár óránként – a cucina povera alkotta csodákat.

Galéria: Toszkána

Kattintson és galéria nyílik!


Bár Campagniát tartják Itália éléstárának, a toszkán vidék is bővelkedik választékban. A toszkán konyha mozgatórugója nem a tészta, hanem a kenyér, amely frissen és szárazon is megtalálja a maga fogásait. A légionáriusoknak kínált áztatott, sóval, borssal, olívaolajjal ízesített, hagymával, fokhagymával és paradicsommal gazdagított panzanella mellett (amelyhez Bronzino, firenzei reneszánsz mester még verset is írt) megtalálható még a helyi étlapokon a ribollita, amelyben együtt fő a cannellini bab sárgarépával, cukkinivel, fekete káposztával, hagymával és természetesen paradicsommal.

A leveses fogás testét nem csak a zöldségek adják, hanem a pirított, sótlan toszkán kenyér, amelyet van, ahol a fazékba kevernek és van, ahol csak az étel kínálásakor tesznek a tálak aljába. A primik között kap helyet a pappa al pomodoro is, amely valóban jól jellemzi az olasz szegény konyhát: a száraz kenyérhez
kevert zúzott fokhagymás paradicsomot kevés olívaolaj és húsleves emeli az első fogás rangjára.

A kenyéralapú fogások mellett persze a húsos ételeknek is érdemes helyet szorítani Firenzében járva feltétlen ki kell próbálni a firenzei steaket, az ókor óta ismert és kedvelt chianina marha húsából készülő bistecca alla fiorentinát illetve

a pacal egy speciális változatát, a lampredottót, amelyet az állat oltógyomrából készül és évszázadok óta a firenzei lakosság egyik kedvenc street food fogása.

A gazdag zöldséges alaplében főtt, gondosan megtisztított gyomor friss, előmelegített zsemlékbe kerül és kapribogyós, szardellás szósszal nyeri el végleges formáját.

A vadregényes vidéknek köszönhetően a toszkán gasztronómia nem szűkölködik vadakban sem, kedveltek a nyúlból készített fogások, mint a rozmaringos, boros paradicsompürében sült nyúl, a Coniglio alla Cacciatora, és szinte minden kisvárosnak megvan az a pár, izgalmas felfedezéseket és remek kóstolókat tartogató gasztronómiai ünnepe, amely nem mellesleg a turistaszezonra esik.

Livornóban hatalmas halpiac várja a tengeri herkentyűkre nyitott vásárlókat, de Firenzében is könnyen beszerezhetjük mindazt, amivel a legegyszerűbben felszerelt konyhákban is csodákat alkothatunk.

Toszkána desszertkínálata szintén bőséges, bármelyik pasticceriába érdemes betérni, de ha szeretnénk gyors és teljes körképek kapni a régió édességeiről,

akkor javasolt a sienai Nanniniben – egy délelőtti pohár fehérbor, azaz ombra vagy kávé mellett – kikérni a különféle összetételű és eltérő gyomorkapacitásra méretezett válogatások egyikét.

A tányérunkon a panforte mellett biztosan felbukkan a mandulás riccianelli, illetve a szintén helyi gyökerekkel büszkélkedő, magvas, aszalt gyümölcsös cavallucci. A vásárokban pedig rálelhetünk az ánizsfelhőbe burkolt brigidini di lamporecchio helyben sütött falatnyi lapkáira is. Az édes omlós tészta kitűnő borkorcsolya.

Toszkána megéléshez elengedhetetlen a borral, proseccóval vagy kávéval való teraszon ücsörgés és a friss alapanyagok boldog beszerzését követő önfeledt főzés. A helyi kisboltok kínálatát alapvetően a vidék választéka jellemzi,

nagyon jó helyi borok, tészták, szószok, gyümölcsök, zöldségek, friss és érlelt sajtok, húsok, pácolt zöldségek, halak és húsfélék kaphatók,

és persze minden olyan közismert finomság, amely alapját képezi az olasz konyhának.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra