A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat egész évben várja a vendégeit. Ősszel és az adventi időszakban változatos programokat kínálnak a Kisörsi-hegy oldalában fekvő kertet felkeresőknek, akik hétvégente vezetett kertlátogatásokon, családi programokon ismerhetik meg az arborétumot.
Az étteremben a november a borvacsorák és a libás finomságok jegyében telik, de november 25-től már új, téli étlappal várják a látogatókat. Az elsősorban szezonális fogásokat felvonultató kínálat összeállításában Turcsics Gábor séf nagy hangsúlyt fektetett a helyi és környékbeli alapanyagokra, így a Folly téli menüjében tapolcai a pisztráng, vászolyi a sajt, és saját fűszerkertben termett a csombor.
Az évszakhoz igazodó ízvilágú desszertekről Mohácsi Zoltán mestercukrász gondoskodik, egyik remekműve az Arborétum gluténmentes tortája, amelyhez az aszalt sárgabarackot Folly Cédrus borába áztatja.
Azonban nem csak az étterem kínálta minőségi és ízletes fogásoknak, speciális hétvégi ajánlatoknak és a Folly saját süteményeinek, valamint a programoknak köszönhetően élénkült meg ősszel is az élet a Follyban: október közepén komoly fejlesztés kezdődött, aminek eredményeit már jövő tavasszal birtokba vehetik a látogatók. A Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik, valamint
számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli, például felújítják az ösvények és utak burkolatait, új ülőpadokat, bútorokat, függőágyakat helyeznek ki,
és a kisgyermekes családokra gondolva új, tematikus és babakocsival bejárható sétautakat is kialakítanak a kertben.
Megújul a beléptetés, infokommunikációs jegyrendszert terveznek bevezetni, emellett elektromos kerékpártöltőt és autótöltőt építenek ki. A kertben jelenleg is növényismertető táblák, tablók segítik a látogatók ismeretszerzését, de a tervek között a kerten belüli teljes kommunikáció újragondolása is szerepel. Az arborétum különböző pontjain izgalmas képzőművészeti remekművek, land-art alkotások, szobrok erősítik majd az egyedi kertélményt.
AZ ARBORÉTUM ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
A Folly Arborétum magját, az „Öreg arborétumot” dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben. Az induláskor alig félhektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett:
több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle, több ezer évelő virul a kertben.
Az arborétum megszületése és fejlődése a családi összefogás és alkotás igazi sikertörténete: az alapító álmát a család újabb generációi dédelgették tovább, dacolva a trianoni országcsonkítást követő gazdasági nehézségekkel, a kommunizmus címszavai mögé rejtett jogtalanságokkal, az államosítással, majd a rendszerváltás utáni privatizációval. A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően az arborétum ma komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak.
Szezonálisan megújuló, tavaszi, nyári, őszi és téli étel-, és italválasztékuk, egész éves nyitvatartású éttermük, neves díjakkal elismert borászatuk, 2021-ben megnyitott cukrászatuk és kávézójuk, valamint saját termékeik és növényárudájuk mind hozzájárulnak a Folly élmény teljességéhez. A szörpök készítése 10 évre visszatekintő hagyomány, az évszakonkénti kínálat legkülönlegesebb darabja, a Folly specialitása a fenyőrügyszörp. A Follynlove törzskártyaprogram résztvevői egy éven keresztül ingyenesen léphetnek be az Arborétumba, és számos kedvezményt vehetnek igénybe.
ÍZELÍTŐ A TÉLI ÉTLAPRÓL
Az előételek között különlegesnek ígérkezik a tapolcai pisztrángtatár, a levesek között örök sláger a gyömbérrel és sült gesztenyével készülő sütőtökleves, de a hagyományostól eltérően „fehéren” készülő csomboros töltött káposztát sem ajánlott kihagyni a téli étlapról.
FOGADJ ÖRÖKBE EGY FOLLY-FÁT!
Tavaly október óta az arborétum összes növényét örökbe lehet fogadni, erről minden információ megtalálható a honlapon.
(x)