Cikkek

Gonda Mariann

2021. február 10.

Valentin

Noha Valentin-napon az angolszász kultúrában hagyományosan az emberek a hozzájuk közel állókat köszöntötték kedves kis üzenetekkel, mára a szerelem ünnepeként világszerte romantikusok és kereskedők millióit teszi boldoggá. A rózsaszín giccstenger sokakban ellenérzést vált ki, de a cukrászsütemény képében átadott szerelmes üzenetnek már sokkal nehezebb ellenállni.

A cukrászok és csokoládékészítők az elsők között lovagolták meg ezt a trendet, így biztosítva, hogy a karácsony és húsvét közötti uborkaszezonban is legyen mivel becsalogatni a vásárlókat. A (cukrász)divat fővárosában, Párizsban a legnagyobb nevek állnak elő Valentin-napi kreációkkal, teljes kollekcióval, édesség csomagokkal.

Furcsa, hogy az intenzív szerelmi életükre büszke franciáknak importálniuk kellett ezt az ünnepet.

Hiszen hol máshol nyerhetne értelmet a - nem csupán plátói - szerelem ünneplése, mint egy olyan országban, ahol az “5-től 7-ig” kifejezés nem munkahelyi megbeszélést vagy szülői értekezletet, hanem pásztorórát jelent? Ahol egy politikai szereplő karrierje nem bánja, ha szerelmi légyottjaival kerül a magazinok címlapjára? Ahol a rákszűrés népszerűsítése érdekében az állami televízió főműsoridőben sztriptízműsort sugároz ismert és elismert szereplőkkel? Naphosszat lehetne sorolni példákat, amelyek az illusztrálják, hogy a franciák jelentős része, a tiniktől a nagymamákig, milyen természetes módon viszonyul a szerelem mindenféle formájához.

Így nem csoda, hogy a Valentin-nap is termékeny táptalajra talált a francia fogyasztók körében, még a romantikának nem igazán kedvező mostani időszakban is megtalálták a módját a különböző szolgáltatók, hogy ez az alkalom emlékezetes legyen.


Mivel a vendégek ki sem tehetik a lábukat az érvényben lévő kijárási tilalom miatt, a szállodák ajánlatai arra vannak kihegyezve, hogy a szobájukban álljon rendelkezésükre minden, mi szem-szájnak ingere, esetleg annál egy kicsit több is vérmérséklettől függően… Az éttermek házhozszállítós ünnepi menüt kínálnak, italválogatással és virágcsokorral,

a neves cukrászséfek páros desszertekkel kedveskednek az édesszájú szerelmeseknek.

Ezekből válogattunk: lehet gyönyörködni vagy ihletet meríteni!

Piros, piros, piros

A vörös rózsa és a piros szív a legkézenfekvőbb szerelmi szimbólumok, a kreációk eredetisége inkább tökéletes művészi kivitelezésükben keresendő.

Kép: Cédric Grolet

Cédric Grolet a tőle megszokott aprólékossággal dolgozta ki zavarba ejtően élethű rózsatartot: ropogós linzeralap, rózsavizes mandulakrém, rózsaszín grapefruit lekvár, könnyű gyömbéres krém, vörös velúr bevonat.

Kép: Cyril Lignac

Cyril Lignac gömbölyded szívtortája szinte megdobban: mandulás, zöld citrom héjával megbolondított financier alap, ropogós mandulapraliné, málnakompót és könnyű mandulatejes ganache lapul a piros velúr bevonat alatt.

Kép: Royal Monceau

Quentin Lechat, a Royal Monceau újdonsült cukrászséfje “Pomelo’ve” nevű Valentin-napi kreációjával mutatkozik be a nagyközönségnek: málnás velúrbevonatú tortájának alkotóelemei a rózsaszín grapefruit, mandula, kandírozott gyömbér, gránátalma, csipkebogyó.

Kép: Angelina

Az Angelina “Szerelmes Levél” fantázianevű desszertje a könnyebbek közül való: joghurthab, vaníliakrém málna-feketeribizli inzerttel, roppanós fehércsokoládé, financier alap.

Rózsaszín ködben

A rózsaszín veszélyes árnyalat, könnyen giccsessé válhat, íme két remek ellenpélda, hogy ez a szín kifinomultan elegáns is lehet.

Kép: Fou de Pâtisserie

François Perret, a párizsi Ritz főcukrásza az ünnep angolszász eredetére utalva sajttortát készített: ropogós linzeralap rózsaszínre színezett cukros mandulával, krémsajt hab, gránátalma kompót. A desszert elkészítését február 12-én 17 órakor élőben meg lehet nézni a Fou de Pâtisserie Instagram oldalán.

Kép: Pierre Marcolini

Pierre Marcolini “Lady” nevű, közvetlenül a csodás fémdobozból fogyasztható süteménye mandulás alapból, málnás vaníliakrémből, kókuszpehelyből és málnaporral készült csokoládélapból áll.

Klasszikusok újragondolva

Mindig vannak olyanok, akik a francia cukrászat jól bevált klasszikusaihoz nyúlnak vissza, és milyen jól teszik. Az pedig igazi menőség, ha valakinek a saját receptje vált klasszikussá.

Kép: Pierre Hermé

Pierre Hermé legendás “Ispahan” desszertjének készítette el Valentin-napi változatát: macaron alap, rózsaszirom krém, rózsás piskóta, málnás-licsis kompót. A játékosan összefonódó szívek alkotta mintázatot egy interjú során az azt készítő újságíró által rajzolt skicc inspirálta.

Kép: Philippe Conticini

Philippe Conticini a klasszikus Mont Blanc desszertet választotta kiindulási alapnak, ebből született a szerelmeseknek szánt “Mont Coeur”: feketecukor ropogós, áfonyakompót, gesztenyepüré, -krém és hab, fehércsokoládé bevonat, habcsókok.

Formabontók

A cukrászat nemcsak tortákból áll, égetett vagy kelt tészta is lehet ünnepi édességek alapja.

Kép: L'Éclair de Génie

Christophe Adam, az ekler fánkok koronázatlan királya az “Elektrosokk” nevet adta XL-méretű ünnepi süteményének, amely háromféle - ét-, tej- és fehércsokoládé - tölteléket rejt, így minden falat meglepetés.

Kép: Stohrer

Párizs legrégebbi cukrászdája az 1730-ban XV. Lajos cukrásza által alapított Stohrer. A legendás intézmény Valentin-napra a zsidó eredetű babkát készíti a hagyományos csokis verziótól eltérő rózsaszín cukrozott manduladarabokkal és mandulakrémmel. Az ünnepi uzsonna “Babkoeur” névre hallgat, a babka és a coeur (szív) szavak összeolvasztásából.

Állásfoglalás

Fontos társadalmi üzenetet hordoznak az alábbi kreációk, amelyek a szerelem sokszínűségét hivatottak ábrázolni.

Kép: Délicatisserie by Nina Métayer

A tehetséges Nina Métayer nemrég nyílt Délicatisserie műhelyének "Toi & Moi" - Te és Én - névre keresztelt desszertje kétségtelenül a legpoétikusabb alkotás a 2021-es mezőnyben. A cukrászmester szokásától eltérően idén nem az ízvilágot, hanem a vizuális megjelenést képzelte el először: a csók szimbóluma a mai távolságtartós világban különös jelentőséggel bír. Az egymáshoz közelítő két arc nő-férfi, nő-nő és férfi-férfi összeállításban is rendelhető.

Az igazi haute-couture alkotás egyesíti a 3D modellezés magas szintű technikáját a cukrászművészettel.

Sóvirágos csokoládé roppanós, enyhén savas citromzselé, krémes mogyorós ganache, kakukkfüves olívaolajjal készített csokoládémousse.

Kép: Hotel Lutétia

Nicolas Guercio a Hotel Lutétiának álmodott színes kacsacsaládot: kalapos papát, masnis mamát, gyerekeket. A klisék itt véget is érnek: a szabadon összeállítható családok még szivárványzászlót is kaphatnak.

A csokoládéfigurák tölteléke epres pillecukor, illetve Dulcey csokoládés mogyoró praliné.

Egy kis pikantéria

Ezek azok a sütemények, amelyek nem hagynak kétséget afelől, hogy megálmodójuk milyen folytatást képzel el a sütizgetés után.

Kép: Yann Couvreur

Yann Couvreur huncut rókái hancúroznak “A szerelem évszaka” elnevezésű csupacsoki tortán: csokoládés piskóta, sóvirággal ízesített csokoládémousse, roppanós csokis streusel inzert, vaníliás karamell réteg és vaníliakrém, csokoládé velúr bevonattal.

Kép: Patrick Roger

A csokoládé Rodinjének is nevezett Patrick Roger Valentin-napi kollekciójának merészebb darabja ez a karamellizált mandulával töltött vörös csokoládészív. “Egy órára vagy egy életre.” - így szól a hozzá tartozó szlogen.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra