Cikkek

Wessely Márta

2022. június 20.

A családban minden évszakban felmerül a lehetősége egy kis lengyel kirándulásnak. Legyen szó krakkói vagy varsói városnézésről, dunajeci hajótúráról vagy a Magas-Tátrában tett kirándulásról, az épített környezet szépsége és a hegyvidéki táj romantikája mellett erős vonzerőt képvisel a lengyel konyha is.

A gasztronómiájukat a szocializmus alatt a folyamatos hiány határozta meg. Az orosz, német és skandináv hatásokat is magán viselő konyha az utóbbi húsz évben sokat változott, a globalizáció mellett

a húsok hangsúlyos jelenléte vált érezhetővé,

de egy tátrai kaland során azért még a klasszikus, házias lengyel konyha köszön ránk minden karczmából és menedékházi konyháról.

A tátrai kiruccanások sajátja, hogy igazából nem érdemes útravalót csomagolni, szinte minden valamire való, kedveltebb túraútvonal végén szállással és menzával ellátott menedékház vár ránk. Ha mégis úgy érezzük, hogy feltétlen szükséges némi koszt az útra, akkor javasolt a tervezett kirándulások előtt a városi piacokon vagy a völgyek bejáratánál fellelhető árusoknál beszerezni a friss tátrai sajtokat.

A kisebb, falatnyi példányok mellett a családi kiszerelés is megtalálható, a hegyi gyúrt sajt, az oscypek tehéntejből, juhtejből és kecsketejből készül a legtöbbször, akad köztük zöldfűszerekkel, fokhagymával ízesített, de általában füstre teszik, és úgy kínálják.

A friss sajtok mellé jól csúszik a fahordókból pecázható, erősen fokhagymás kovászos uborka,

ez szintén kapcsolt áru, a legtöbb helyen együtt árulják a góral parasztok.

A túraútvonalak legtöbbje azt sem igényli, hogy vizet vigyünk magunkkal, a kényelmes, jól kiépített utak hol párhuzamosan futnak, hol keresztezik a hegyi patakokat, amelyek kristálytiszta vize nem csak hűsölésre kitűnő, de nyugodtan megmeríthetjük benne a kulacsunkat is.

A völgyek torkolatában, a tengerszemek mellett, a felvonók, liftek, siklók pályának végén pedig ott várnak ránk a menedékházak, ahol egyszerű, de laktató fogásokat kínál a személyzet. A házias lengyel konyha legjava kerül itt terítékre, jól fűszerezett, méretes adagokban szolgálják fel a mi székelykáposztánkra erősen emlékeztető, többféle hússal készített, olykor lekvárral ízesített bigos domowyt.

Bögrében magában, vagy csészében rántott palacsintával rendelhető a cékla alapú, fűszeres barscs, és ha valóban éhesek vagyunk, akkor nincs is jobb, mint a főtt tojással, lengyel kolbásszal megpakolt krumplileves, a żurek.

Aki a megszokott ízek mellett dönt, annak jöhet a frissen sütött lengyel lapcsánka, a placzki, esetleg az errefelé is igen népszerű rántott hús, azaz a kotlet schabowy. A menedékházak választéka ebben nagyjából ki is merül,

kevés étellel készülnek, de azt frissen és jól készítik.

Általában süteményt is kínálnak, amely az esetek 99%-ban a szegfűszeggel készített, morzsás tésztájú, rengeteg almát magába foglaló szarlotka, vagy egészen friss túróból, azaz twarógból készülő, minimális tésztával kiegészített túrótorta, a sernik. Ezeket a házias süteményeket kár kihagyni, de nem is kell, a féltéglányi darabokat a visszaúton kényelmesen le lehet sétálni.

A Magas-Tátrában tett kirándulások remek kiindulópontja Zakopane, ahonnan helyközi közlekedéssel könnyen elérhető számos völgy és kirándulóhely. Az egyik legkedveltebb a Koscielisko-völgy, de ugyancsak népszerű – a kutyával is járható - Dolina Chocholowska.

Aki hegyre vágyik menni, annak természetesen ott a Kasprowy Wierch, ahova felvonókkal és gyalogszerrel is felkaptathatunk, illetve a szlovák határon húzódó Moskie Oko tengerszem, ami kilenc kilométeres sétatávra van a parkolótól, de a hegyek ölelésében meghúzódó tó látványa és a menedékház konyhája mindenért kárpótolja az ide érkezőket.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra