Cikkek

Kitzinger Szonja Fotó/Videó: RTLKlub

2023. március 1.

Zámbó Jimmy , A Király , A király sorozat , RTLKlub

A Király című széria bővelkedett étkezési jelenetekben, most két kedvencünket idézzük fel.


1. Vasárnapi ebéd Chichagóban


A Zámbó család vasárnapi asztalt üli körül, Annus néni, Tihi, Jimmy, Árpy és Marietta édesanyja, a megingathatatlan tekintély csirkelábat szopogat. Miközben a háttérből beszűrődnek a Jó ebédhez szól a nóta dallamai, Annus néni véleményezi a világot és életviteli tanácsokat oszt a hallgatóságnak. A család dicsérettel illeti a névnapi ebédet, majd kiderül, nem is Annus néni főzte a levest, a Nefelejcsből hozatta, szerinte nem is jó, zsíros, hogy tudják még ezt is elrontani.


Jó, hát rontsák el, de akkor ne kérjenek el érte adagonként 8 forintot!


A 8 forintos mondat elindítja az időutazást és meg is érkezünk a magyar Chichagoba, a Garay tér körüli utcák körfolyosós házaiba, ahol a kiugrást egy kifőzde üzemeltetése jelenthetné. Annus néni ezen a ponton tart egy rövid eszmefuttatást arról, hogy az anyja kifőzdét vitt. Noha nem tartja a világ bizniszének, minden esetre tisztes jövedelmet biztosít. A kifőzde kérdéskör a sorozatban máshol is előkerül, Zámbó Árpy a kiugrás lehetőségét a sorozat vége felé ebben látja. A csirkelábat szopogató életkép kordokumentum, benne van a magyar vasárnapok esszenciája, a csirkhúsleves kanalazása, a csirkeláb szopogatása, vagyis egy eltűnőben lévő generáció étkezési alapélménye.

„Csengett a telefon, öltözz anyu, mert megyünk hurkázni. Ilyenkor magamra kaptam valamit, irány a Garay piac, ahol imádott enni. Odaálltunk a kedvenc henteséhez, kikértük az ennivalót, majd együtt hurkáztunk a bámészkodók tömegében. Anya és fia. Ilyenkor megszűnt számunkra a külvilág, semmi sem számított, csak az, hogy együtt legyünk” – idézi Zámbó Jimmy szavait B. Molnár László: Zámbó testvérek című könyve.


Zámbó Marietta, Baba nem volt feldobva A király című sorozatban látottaktól:


Édesanyánk világ életében úrinő volt, és soha életében nem dohányzott és nem ette cuppogva a csirkelábat a levesből


– zengett a bulvársajtó a véleményétől. Innen tudjuk azt is, hogy pereli az alkotókat a nem túl hízelgő kép miatt, amit en bloc a családról festett a sorozat.


2. Paprikás csirke helyett osztrigavacsora


Egy másik emlékezetes jelenetben Elek János, a nagyhatalmú kritikus, a Király legnagyobb bírálója érkezik Jimmyhez vacsorára, akit a család el akar bűvölni. Edit asszony a jól bevált paprikás csirkét készíti, mire Hulé Éva javaslatára inkább a tőlük teljesen idegen osztrigát és homárt tálalják fel vacsoraként. A jelenet bővelkedik kínos pillanatokban, illetve Alföldi kaján, a szerencsétlenkedések felett érzett káröröme is tapintható.

Nemcsak ez a jelenet, a sorozat minden perce hibátlan. Aki vonakodik megnézni, mert mondjuk nem érdekli Jimmy életútja, kezdjen neki úgy, hogy a 80-as, 90-es évek Budapestjéről tökéletes látlelethez jut, ami egy kicsit segít jobban megérteni Magyarországot. A régit és a mait egyaránt.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra