A közönségkedvenc színész a CNN hatrészes műsorában mutatja meg Itália számára kedves arcait.
Legalább egy éve rebesgették már, hogy az olasz származású, világhíres színész – hódolva kulináris szenvedélyének – utazós-főzős tévéműsorra készül, de a széria idáig csak nem készült el. Február közepén azonban végre jó hírek érkeztek: a filmek elkészültek, és a CNN Stanley Tucci: Searching for Italy címmel még a hónapban műsorára is tűzi az első epizódot.
A várakozások elég nagyok voltak – a művész személye, gyökerei, illetve sikeres szakácskönyvei okán – de azok, akik már korábban láthatták a leforgatott részeket, mindenkit megnyugtattak: a műsor legalább olyan jó, mint ahogyan azt az elmúlt hónapokban a lelki szemeink előtt elképzeltük.
A vér nem válik vízzé
Stanley Tucci mindkét ágon olasz származású, még a nagyszülők vándoroltak ki az Egyesült Államokba, s a színész maga is élt a festői dél-európai országban, mégpedig Firenzében, 1972-ben.
A színész magával ragadó, okos, megnyerő stílusa mindenki számára szórakoztatóvá és élvezetessé teszi a sorozatot, de a forgatás Tuccinak is sokat adott, hiszen családja révén ezer érzelmi szállal kapcsolódik az országhoz.
„Meg akartam csinálni ezt a műsort, mert egész egyszerűen elbűvöl Olaszország konyhájának sokfélesége, és szeretném jobban megérteni az ország gazdag történelmét és kultúráját is.
Ez a projekt a szívügyem volt – egy igazi szerelmeslevél annak a helynek, ahonnan a családom származik”
– magyarázta Tucci.
Ellenállhatatlan, okos, látványos
A hatrészes széria során a művész a rá jellemző humorral és sármmal kalauzol át Olaszországon. Ez egy olyan vállalkozás, ami számára különös jelentőséggel bírt:
„Azt hiszem, Amerikában mindenkinek van egy elég határozott elképzelése arról, milyen az olasz konyha” – fejtegette nemrég a színész egy interjúban. „Az egyik fő ok, amiért meg akartam csinálni ezt a műsort, éppen az volt, hogy néhány ilyen berögzült mítoszt szépen eloszlassak.
Az emberekben az a kép él, hogy Olaszországban mindig vakítóan süt a nap, valahol állandóan szól a mandolin, mindenki pizzát és parmezános csirkét eszik
– ez utóbbi pedig még csak nem is egy olasz étel.”
Tucci az első részben Campaniába látogatott, ahol autentikus pizzát evett, aztán a híres Amalfi citromokból készített süteményt kóstolt – és mindez már elég is, hogy a hónapok óta az otthona négy falát bámuló nézőt irigységgel vegyes, szentimentális hangulatba hozza.
Úgy tudni, hogy a műsor következő részeiben Tucci ellátogat még többek között Toszkánába, Bolognába, Milánóba, Rómába, Firenzébe és a csodás Szicíliára is. S ha már az adott régióban jár, ismerkedik annak történelmével is, és igyekszik feltárni a kapcsot a múlt eseményei és a térségből származó ételek között.
Az első epizódban Tucci felesége, Felicity Blunt is feltűnik egy kis spagettizés erejéig, s az elbűvölő, pompás képsorok szinte felpofozzák az érzékszerveinket. Képzeletben már csomagolunk is a vakációra.