Hírek

Orbán Szilvia

2021. augusztus 6.

olimpia , nyári_olimpia , Tokió2020 , olimpikon , sportmenü , olimpiai_menü

A tokiói olimpia 18 ezer olimpikonja ízelítőt kap a japán konyhából is.

A világjátékok szervezői a napokban kértek elnézést amiatt, hogy a nyitóceremónián dolgozó önkéntesek számára előre elkészíttetett, 10.000 adagnyi bento boxból (japán uzsonnásdoboz) mintegy négyezret ki kellett dobniuk azért, mert túlzásba vitték a rendelést. A japánok az indoklás szerint azért rendeltek jóval több ételt az ünnepségre, mert attól tartottak, hogy nem lesz elég falatoznivaló az eseményen. Ráadásul a nyitóceremónián tevékenykedők is annyit sürögtek-forogtak, hogy esélyük sem volt elfogyasztani a számukra készült mini menüket.

„Az Olimpiai Stadionban megrendezett ünnepségen minden hatalmas méretű volt: a díszletek, a stáb, az ételmennyiség. Ez utóbbival azonban túlzásba estünk, így nagyon sok ételhez hozzá sem nyúltak” – magyarázta a szervezőbizottság szóvivője, Maszanori Takaja.

„Elnézést kérünk a hatalmas pazarlásért” – tette hozzá.

A megmaradt ételből állateledel vagy biomassza készülhet, fejtegette Takaja, aki elmondta, hogy a bizottság azóta felülvizsgálta a rendelési folyamatokat, így garantálják, hogy a nyitónapi baklövéshez hasonló – mintegy 40 százalékos felesleget eredményező – eset még egyszer nem történik meg a tokiói olimpia során.

A fenti fiaskó ellenére az ellátásra és az ételek minőségére a hírek szerint nem lehet panasz. Az olimpikonok számára készített ételek például várakozáson felüliek.

Az olimpiai faluban lakó 18 ezer sportolónak a két hatalmas étkezőcsarnokban minden egyes napon mintegy 48 ezer adag étel készül.


Úgy tudni, hogy egyidejűleg közel 700 dolog szerepel az étlapokon, ezeket pedig – csúcsidőben – egy 2000 fős konyhai személyzet készíti.

Az olimpiák történetében először, egy teljes szekció áll rendelkezésre gluténmentes ételekből is.

A lecke pedig fel van adva: az olimpiai séfjeinek ízelítőt kell adniuk Japán autentikus ízeiből is, hiszen ezzel a sportolók az esemény idején sehol máshol nem találkozhatnak. Úgy tudni ugyanis, hogy a távol-keleti szigetország koronavírus-járvány miatt hozott szabályozása tiltja, hogy az atléták a helyi éttermek kínálatát is élvezhessék.

„Hatalmas a felelősségünk” – fejtegeti a játékok élelmezési ágazatának igazgatója, Cutomu Jamane.

„Természetesen az a célunk, hogy élvezzék a konyhaművészetünket, de a nyomás óriási.”

Hogy kissé jobb képet kapjunk, milyenek a körülmények egy ilyen presztízsű eseményen, egy világjárvány ideje alatt, mutatjuk Tilly Kearns (női vízilabda) videóját:

A konyhákon felhasznált alapanyagok Japán 47 prefektúrájából származnak, az ételeket pedig három fő kategóriába sorolják: japán, nyugati és ázsiai (kínai, indiai, vietnámi). Az étlapon természetesen bérelt helye van a tempura zöldségeknek, a tengeri herkentyűknek, a wagyu marhának, a ramennek és az udon tésztának, azonban nem lehet például nyers szusit enni – az olimpiai játékok biztonsági szabályzata szerint ugyanis a szusikban csak teljesen átfőtt rák, konzerv tonhal vagy zöldségek (uborka, savanyított szilva) lehetnek.

Bár a séfek kissé aggódtak emiatt, de a kínált ételek sportolói fogadtatása rendkívül pozitív.

„Nem akarok itt áradozni, de ez életem legjobb gyozája” – szögezi le TikTok videójában az amerikai rögbis, Ilona Maher. „Minden egyes étkezéskor a tányéromra pakolok párat.”

Egy másik amerikai sportoló, a röplabdázó Erik Shoji pedig a teljes vacsoráját megosztotta követőivel, amikor bejelentkezett az olimpiai falu egyik ebédlőjéből. Somen saláta, teriyaki marha, rizsgombócok, grillezett sertés, vajas kukorica, friss gyümölcs és okonomiyaki (egyfajta sós palacsinta, ami főként Oszaka környékén népszerű) került az élsportoló tányérjára.

Egyél úgy, mint egy olimpikon!

Az olimpia hivatalos oldalán bukkantunk arra a hírre, hogy a speciális sportolói menük egy része a „halandók” számára is elérhető szeptember 5-ig – dobozos változatban – a japán élelmiszerboltokban. A különleges kínálatban négyféle étel található.


Az első étel egy somen, paradicsommal és párolt csirkével. A somen lényegében egy alacsony zsírtartalmú, komplex szénhidrátokban gazdag, japán búzatészta, amelyet ebben a dobozban szezonális paradicsommal és csirkével párosítottak. A második dobozban lazac zangit (sült lazac) vásárolhatunk, amit mézes-citromos szósszal és tomacsikivel, azaz paradicsommal és csirkével, illetve brokkolival és reszelt répával kínálnak. A harmadik ajánlat egy nyári oden – japán egyik, sok hozzávalós (pl. főtt tojás, halpogácsa, dashi alaplé, daikon retek) nemzeti étele –, míg a negyedik recept neve: zunda de panna cotta, lényegében egy kézzel szedett edamaméból vagy bébi szójababból készített paszta, amit két réteg panna cottával kínálnak.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra