Nyüzsgő méhkas a világ legnagyobb és legjelentősebb gasztronómiai seregszemléje, a huszadik alkalommal megrendezett SIRHA. Az elmúlt másfél év gyötrelmeire csak a maszkok emlékeztetnek, de fölöttük mosolyognak a szemek, a hangulat a régi. 5 nap, 140 ezer négyzetméter, 12 szektor, közel 2000 kiállító, 100 ezernél több látogató, tucatnyi verseny, számtalan bemutató - megmutatjuk, milyen a mindez belülről.
Az idei jubileumi kiadásra nemcsak arculatában újult meg a kiállítás, a szervezők teljes egészében újragondolták: a régi, bevált elemeket természetesen megtartották, de
számos olyan térrel, tematikával, szolgáltatással bővült a kínálat, amely a mai igényekre reflektál.
A sokat emlegetett környezettudatos szemlélet és fenntartható gazdaság a hangzatos szlogeneken túl már konkrétumokban is testet ölt: a standok kialakításánal nagyrészt újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat használtak, az Élelmiszerbank gondoskodik a keletkező mintegy 17 tonnányi élelmiszerfelesleg megmentéséről, a gondoskodnak a biohulladékot összegyűjtik, a rendezvény által felhasznált energia teljes mennyiségét pedig zöld energiaként juttatják vissza a rendszerbe.
A szalon ideje alatt elfogyasztott elképesztő mennyiségű kávé is jó célt szolgál, a zacc egy majdani gombaültetvényen hasznosul, ahol laskát és csiperkét termesztenek majd lyoni csillagos éttermeknek.
A résztvevők mintegy egyötöde kínál környezetbarát megoldásokat,
lépten-nyomon lebomló és visszaváltható csomagolóanyagokkal, valorizált melléktermékekből készülő újdonságokkal, hús- és sajthelyettesítőkkel, fenntartható gazdálkodásból származó termékekkel találkozunk a pavilonokat járva.
A digitalizáció is szépen lassan bekúszott a szektorba, már régen többről van szó, mint foglalási, rendelési appokról, készletkezelő szoftverekről, a kiállítás sztárjai a 3D nyomtatással előállított élelmiszerek, egyedi cukrászati formák, a látogatók között cirkáló robotpincérek.
Kultúra
A látogató rögtön a bejáratnál a Chefs Revolution(s) című, nagyon színvonalasan összeállított, informatív tárlatba botlik, amelyből képet kaphat az elmúlt egy évszázad gasztronómiai fejlődéséről, trendjeiről.
Szó esik a francia gasztronómia nemzetközi térhódításáról, a fúziós konyháról, kulináris radikalizmusról (szerzői konyhák, extrém lokalitás), a szakma médiatizálásáról és annak árnyoldalairól, a táplálkozásról mint politikai állásfoglalásról, tradícióról és innovációról, a sokáig lenézett fast food minőségi újjászületéséről.
Innováció
A SIRHA mindig kiemelt témaként kezeli az újdonságokat, az Innovation Awards díjazottjai között idén olyan termékeket találunk, mint a Valrhona kakaólé koncentrátuma, a Bridor zöldséges kenyerei vagy a Sucre Positif márkájú, alacsony glikémiás indexű desszertek.
A kiállítás területén külön kis faluban kapott bemutatkozási lehetőséget 30 startup vállalkozás, amelyek a food tech legkülönbözőbb területein kínálnak innovatív megoldásokat.
Külföldi résztvevők
Koncentráltan vannak jelen a külföldi kiállítók, legnagyobb számban olaszok, de Belgium, Hollandia, Írország, Skandinávia, sőt Brazília szintén képviselteti magát.
Magyar stand is van, a VIP részen, a Bocuse d’Or aréna közvetlen szomszédságában
- ennek kétségkívül van presztízsértéke, viszont mezei látogatók erre a területre nem mehetnek be. Hiába a libamáj, a kiváló gulyásleves és a jó magyar borok, ide már kevesen jutnak el kóstolni.
Guinness-rekorder pizza
Ki ne ismerné a klasszikus négysajtos pizzát? A franciák biztosan, de róluk tudjuk, hogy ha sajtról van szó, nemhogy a 4, még a 257 sem elég. Ennyi volt ugyanis az eddigi Guinness-rekord.
Az új csúcs 834 különböző, kizárólag Franciaországból származó sajt egyetlen pizzán.
Az őrült ötlet megvalósítói Julien Serri séf, François Robin sajtmester és a Morgan VS művésznevű Youtuber. Bár az eredeti terv 1000 volt, a francia sajtkultúra népszerűsítésének kellemes feladatát így is bőven teljesítették.
Versenyek
A SIRHA-élmény nem lenne teljes a versenyek, bajnokságok és kupák nélkül, évről-évre egyre több területen csapnak össze a a legjobbak. Megmérkőznek a főpincérek, a közétkeztetésben dolgozó séfek, a pékek, a baristák, a kávékóstolók, a hentesek és a tengeri herkentyűk specialistái.
Eldől az is, hogy ki készíti a legjobb burgert, pizzát vagy a legszebb sajttálat vagy croquembouche-t, ez a minifánkokból és égetett cukorból készülő lakodalmas süteményt.
A Cukrász Világkupán a háromfős csapatoknak 10 óra leforgása alatt kell öt feladatot teljesíteniük: egy többszemélyes csokoládétortát, egy parfétortát, 10 egyforma éttermi desszertet, valamint egy-egy, talapzattal max. 165 cm magas cukor- és csokoládészobrot.
A japánokat és franciákat megelőzve
a bajnok toronymagasan az olasz csapat lett, akik a méhek és a beporzás tematikájára építették fel alkotásaikat.
És végül a Bocuse d’Or...
Az első versenynap ízelítőt adott abból, milyen mezőnyben kell a magyar csapatnak helytállnia.
A 2019-ben harmadik norvégok és második svédek ugyanazzal a versenyzővel tértek vissza és egész biztosan az aranyért jöttek, csakúgy, mint a címvédő dánok. A képeket látva igencsak magasra tették a lécet.
A kifinomult és elegáns skandináv dizájn főként a take-away témánál juthatott kifejezésre,
hiszen a hústémához mindenkinek egyforma tálat biztosítottak a szervezők.
A második napon a legerősebb vetélytársnak egyértelműen a franciák számítanak, akik a 2013-as diadal óta még csak dobogóra sem állhattak, és már nagyon éhesek a győzelemre.
A hústéma mondhatni, benne van a génjeikben, a marhasült a vasárnapi ebédek gyakori szereplője. Az elviteles dobozuk nagyon szépnek ígérkezik, hamarosan ennél többet is láthatunk belőle.
A Veres István - Molnár Bence páros utolsóként kezdi meg a versenyzést, ennek annyi előnye mindenképp van, hogy nem kell sokáig latolgatni az esélyeket, hiszen mire elhagyják a boxot, szinte már kezdődik is az eredményhirdetés.
Addig pedig nincs más dolgunk, mint a Bocuse d’Or hivatalos oldalán (vagy szerencsésebb esetben a helyszínen) élőben követni a közvetítést.