Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 13.

1942-ben 400 tonna bomba zúdult Lübeck városára, de az irtózatos pusztítás csodás módon megkímélt egy mogyorótortát – most, 79 évvel később bukkantak rá.

1942. március 28. szomorú nap a németországi Lübeck történetében, hiszen aznap éjjel a Brit Királyi Légierő (RAF) repülői szőnyegbombázásra kaptak parancsot a város felett. Lübeckre több mint 400 tonnányi robbanótöltet hullott a hadművelet alig két órája alatt. Amikor hajnalban a porfelhő végre feloszlott, az életben maradtakat lesújtó látvány fogadta: a város harmada a földdel lett egyenlővé, több mint tízezer épület rongálódott meg, vagy omlott teljesen össze.

A város egyik legrégebbi, patinás utcája, az Alfstrasse is romokban hevert. A brutális pusztítás ellenére, csaknem nyolc évtizeddel később, amikor idén egy régészcsapat az Alfstrasse 18. szám alatti ház romjait tárta fel, a tudósok meglepő felfedezést tettek: a törmelékek alatt egy teljesen kiszáradt, s talán éppen ezért kiváló állapotban megőrződött mogyorós-mandulás töltelékű tortát találtak.

A csodával határos módon megmenekült sütemény a maga nemében egyedülálló: Észak-Németországban még sosem találtak hasonlót. A tortán a laikusok is könnyen felismerhetik a rétegeket, a tésztát, a krémet, a díszítő szegélydíszt és a habrózsákat.



Az érdekes leletről a város egy sajtóközleményben számolt be. A szakértők úgy vélik, hogy amikor a RAF bombázói megjelentek a város felett, és az első robbanások nyomán az Alfstrasse házai is kártyavárként omlottak össze, s a 18-as szám épületének földszintje valószínűleg beomlott az alagsorba, ahol a konyha is állt. A törmelékek pedig jótékony takaróként védhették a zsírpapírba burkolt süteményt, ami így tökéletesen felismerhető állapotban vészelte át az elmúlt 79 évet.

„A külseje komolyan megpörkölődött és bekormolódott, de az eredeti méretének csupán a harmadát veszítette el” – meséli az ásatás helyi vezetője, Lisa Renn.

A város adatai szerint a világháborús bombázás idején az Alfstasse 18.-ban egy kereskedő, Johann Wärme élt a családjával, a torta pedig minden valószínűség szerint házilag készült a másnap esedékes Virágvasárnap ünnepi asztalára.

Az 1143-ban alapított Lübeck Észak-Európa egyik legjobban megőrzött középkori városa, amely 1987 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. A Balti-tenger egyik jelentős kikötővárosaként Lübeck 1230 és 1535 között a Hanza-szövetség központjaként is működött.



Bárki is volt a sütemény elkészítője, ügyelt rá, hogy a tortát „az ünnepi, szép porcelánon” szervírozzák. Az ásatás során megtalálták a háziak gramofonját, illetve több hanglemezt is – többek között Beethoven Holdfény-szonátáját. Minden adott volt tehát egy méltó ünnepléshez.

„Elképzelhető, hogy a tortát bérmálásra készítették – ugyanis azokat hagyományosan Virágvasárnap tartották” – nyilatkozta a lübecki régészeti részleg vezetője, Manfred Schneider. „Remélhetőleg a városi archívum segítségével ezt a kérdést hamarosan tisztázhatjuk.”

A tortát a szakemberek már laboratóriumban vizsgálják. A LiveScience úgy tudja, hogy a tudósok jelenleg azt próbálják minél pontosabban meghatározni, hogy a töltelékhez a család milyen magvakat használhatott. Azt is vizsgálják, hogy a robbanások következtében a süteményben maradtak-e ártalmas vegyi anyagok. Ha a tesztek befejeződtek, a leletet kiállítják.

„Ez a torta lényegében ablak a 80 évvel ezelőtti világba”

– fogalmazott a Lübeck Hanzaváros Történelmi Műemlékvédelmi Hivatal Archeológiai osztályának vezetője, Dirk Rieger. „Amikor ez a különleges lelet kiállításra kerül, a látogatók remélhetőleg nem csak a háború pusztítását látják majd benne, de azt az örömöt is, amit a család életébe hozhatott. A torta valószínűleg egy családi ünnepre készült.

Elővették a szép étkészletet, kellemes zenét hallgattak, finom teát ittak, épp készültek felvágni a süteményt – ez egy intim pillanat, amit a háború egy szempillantás alatt tört darabokra.”

A „múmiatorta”, ahogy egyesek a leletet nevezik, igazi ritkaságnak számít, nem sűrűn bukkannak a régészek ilyen jó állapotban megőrződött ételmaradványokra. 2019-ben, Hamburgban találtak osztriga kagylókkal megrakott római kori vödröket, tavaly pedig Drezdában, egy egykori úri klub alatt bukkantak egy szinte sértetlen borospincére.

„A házat és a berendezést gyakorlatilag teljesen elpusztította az 1945 februárjában történt bombázás, azonban a borospalackok valahogy sértetlenek maradtak” – fejtegette akkor a helyi archeológiai hivatal szóvivője, hozzátéve: „Az ételek mind porrá égtek a robbanásokat követő tűzvészben.”


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra